×

Mersis Nedir? Mersis Üzerinden Tescil İşlemleri Nasıl Yapılır?

Yüksek Planlama Kurulunun 12.07.2006 tarih ve 2006/38/ sayılı kararı ile  28.07.2006 tarih ve 26242 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan, “Bilgi Toplumu Stratejisi ve Eylem Planı”nda 56 No’lu eylem olarak yer alan “Merkezi Tüzel Kişilik Bilgi Sistemi” oluşturulması projesinin sorumluluğu Gümrük ve Ticaret Bakanlığına verilmiştir.

Kamu kurumlarının tüzel kişiliklerle ilgili ihtiyacı olan bilginin tek noktadan sunulması, sisteme dahil kişiliklere ait bilginin vergi numarası ile bir sistemde birleştirilmesi sağlanacak, sistemde tutulan şirket bilgileri uluslararası standartlara uyumlu hale getirilecektir. Ayrıca, sistemde yer alan bilgilerin, kişisel bilgilerin mahremiyeti ve AB müktesabatı çerçevesinde belirlenecek kurallara göre özel sektör kuruluşlarıyla paylaşımı gerçekleştirilecektir. Türkiye’de dört veri tabanı vardır.

Kimlik bilgilerinin olduğu “Kimlik Paylaşım Sistemi (MERNİS),

adres bilgilerinin tutulduğu  “Ulusal Adres Paylaşım Sistemi (UAPS)”,

Tapu ve kadastro bilgilerinin kayıtlı olduğu “Tapu Kayıt Bilgi Sistemi (TAKBİS)” ve

tüzel kişiliklerinin kayıtlı olduğu “Merkezi Tüzel Kişilik Bilgi Sistemi (MTK)”.

Bu veri tabanlarının tamamlanması ile  üzerine e-Devlet uygulamalarının daha hızlı yapılabilecektir.

Mersis üzerinden yapacağınız tüm değişiklik tescil başvurularında şirket yetkilisinin elektronik imza sahibi olması gerekiyor. Yani adres değişikliği, merkez nakli, hisse devri, sermaye değişikliği, yetkili ataması, yönetim kurulu değişikliği, amaç konu değişikliği, ünvan değişikliği, birleşme, bölünme, acentelik ilanı, acentelik iptali vb. işlemler için e-imza olmadan işlem yapılamıyor.

Kullanılacak e-imzanın kesinlikle şirket yetkilisinin adına alınması gerekir. Mersis’e kayıt olurken de e-imza alınan kişinin adına kayıt yapılmalıdır. Mersis’e giriş yaptıktan sonra “Kullanıcı E-İmza Aktivasyon” bağlantısına tıklayıp, e-imza ile kullanıcı adını birbirini tanımlı hale getirdikten sonra Mersis İşlemler‘den, Değişiklik Tescil Başvurusu‘na tıklayarak istediğiniz tescil başvurusunu yapabilirsiniz.

Teknik ve karışık olan bu süreci GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI tarafından hazırlanmış ekte bulunan rehberden takip ederek kolaylıkla tamamlayabilirsiniz.

 

MERSİS Kullanım Kılavuzu

MERSİS UYGULAMA KULLANICISI YARDIM REHBERİ için tıklayınız.

"Güven, Kontrole Mani Değildir."Bize Ulaşın

Teklif Al

Vergi Takvimi