596 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği 11.10.2026 tarih ve 33397 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.
Bilindiği üzere; Anayasa Mahkemesinin 3/4/2026 tarihli ve 33213 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 15/1/2026 tarihli ve E. 2025/94 ve K. 2026/11 sayılı Kararında Vergi Usul Kanunu’na 23/7/2010 tarihli ve 6009 sayılı Kanun’un 7. maddesiyle eklenen 107/A maddesinin üçüncü fıkrasının “...tebliğe elverişli elektronik adres kullanma zorunluluğu getirmeye ve kendisine elektronik ortamda tebliğ yapılacakları ve elektronik tebliğe ilişkin diğer usul ve esasları belirlemeye...” bölümünün Anayasaya aykırı olduğu ve iptaline kararına verilmiş ve Buna istinaden 01.07.2026 tarihli ve 33297 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 7587 sayılı “Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”’un 9. maddesiyle; 213 sayılı Vergi Usul Kanununun “Elektronik ortamda tebliğ” başlıklı 107/A maddesi yeniden düzenlenerek elektronik tebligat sistemine ilişkin temel ilke ve esaslar ile kimlere elektronik ortamda tebligat yapılabileceği, elektronik tebligat sistemini kullanma zorunluluğunun hangi koşullarda başlayacağı ve sona ereceği hususlar düzenlenmişti.
11.10.2026 tarih ve 33397 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 596 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile; elektronik tebligat sistemine dâhil olma zorunluluğu bulunanlar, bu zorunluluktan muaf tutulanlar, başvuru süreleri ve yöntemleri, elektronik tebligatın yapılması ve sistemden çıkış halleri, muhatabın yükümlülükleri ve ceza hükümleri gibi sistemin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar belirlenmiştir.
Tebliğle yapılan düzenlemelerin ana başlıkları ve öne çıkan hususlar aşağıda bilgilerinize sunulmuştur.
Elektronik Tebligat Sistemine Dâhil Olma Zorunluluğu Bulunanlar
213 sayılı Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre tebliğ yapılacak kimselerden aşağıda sayılanlar Hazine ve Maliye Bakanlığınca kurulan elektronik tebligat sistemini kullanmak zorundadır.
- Kurumlar vergisi mükellefleri,
- Ticari, zirai ve mesleki kazançları dolayısıyla gerçek usulde vergilendirilen gelir vergisi mükellefleri,
- Kollektif şirketler ile adi komandit şirketler,
- 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (II) sayılı listedeki mallardan kayıt ve tescile tabi olanların ilk iktisabında adına araç tescili yapılan gerçek kişiler ve tüzel kişiler ile tüzel kişiliği olmayan teşekküller.
Elektronik Tebligat Sistemine Dâhil Olma Zorunluluğu Bulunmayanlar
- Şahıslarda engellilik oranı %90 veya daha fazla olan malul ve engelliler,
- Tek kanuni temsilcisi/idarecisi bulunan tüzel kişiler ve tüzel kişiliği olmayan teşekküllerde bu kişinin; birden fazla kanuni temsilcisi/idarecisi bulunanlarda tamamı engellilik oranı %90 veya daha fazla olması halinde ilgili tüzel kişiler ve teşekküller,
- 18 yaşını doldurmamış gerçek kişiler.
- 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (II) sayılı listedeki mallardan kayıt ve tescile tabi olanların ilk iktisabında adına araç tescili yapılan kamu idareleri, mahallî idareler, diplomatik temsilcilikler, belirli uluslararası kuruluşlar ve bunların ilgili mensupları,
Engellilik oranı nedeniyle zorunluluk kapsamı dışında kalanların, durumlarını gösteren sağlık kurulu raporunu ilgili vergi dairesine ibraz etmeleri gerekmektedir.
Kapsamına girmeyenler, talep etmeleri halinde elektronik tebligat sistemine dâhil olabilirler.
Başvuru Süresi Ve Elektronik Tebligat Sistemine Dâhil Olma
- 11.10.2026 tarihinden önce sisteme dâhil olmayan ve sisteme dâhil olma zorunluluğu bulunan mevcut mükellefler (Madde 7/1-a kapsamındakiler) 30.11.2026 tarihine kadar,
- 11.10.2026 tarihinden sonra yeni açılan kurumlar vergisi mükellefleri, ilgili gelir vergisi mükellefleri, kollektif ve adi komandit şirketler ise işe başlama tarihini takip eden 15 gün içerisinde,
- ÖTV Kanununa ekli (II) sayılı listedeki kayıt ve tescile tabi araçların ilk iktisabında adına tescil yapılanlar araç satış veya tescil işlemi tamamlanmadan önce
elektronik tebligat sistemine dâhil olmaları gerekmektedir.
Başvurular, Dijital Vergi Dairesi (dijital.gib.gov.tr) üzerinden elektronik ortamda e-posta ve/veya SMS doğrulamasıyla aktivasyon yapılarak veya ilgili vergi dairesine Elektronik Tebligat Sistemine Dâhil Olma Talep Bildirimi (EK:1, EK:2) ile yapılacaktır.
Dijital Vergi Dairesi kullanıcı kodu ve şifresi bulunmayanlar, kullanıcı girişi alanındaki “e-Devlet ile Kayıt Ol” seçeneği üzerinden kullanıcı kodu ve şifre edinebilecektir.
Vergi dairesine yapılacak başvurular, kanuni temsilcileri veya elektronik tebligat işlemleri konusunda özel yetki içeren noter onaylı vekâletnameye sahip vekiller aracılığıyla yapılabilecektir.
Elektronik Tebligatın Gönderilmesi Ve Tebliği
Vergi Usul Kanunu’na göre tebliği gereken elektronik imzalı evrak, Dijital Vergi Dairesi içindeki elektronik tebligat sistemi aracılığıyla muhataplara tebliğ edilecektir.
Elektronik tebligat sistemine Dijital Vergi Dairesi veya e-Devlet üzerinden erişilebilecektir.
Elektronik imzalı tebliğ evrakı, elektronik tebligat sistemine ulaştığı tarihi izleyen beşinci günün sonunda muhataba tebliğ edilmiş sayılacaktır.
Elektronik tebligat sisteminin işleyişine ilişkin olay kayıtları, zaman damgasıyla imzalanarak Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından 30 yıl süreyle saklanacaktır.
Muhatap, elektronik tebligat gönderildiğine ilişkin SMS ve/veya e-posta yoluyla bilgilendirme yapılmasını talep edebilecektir. Ancak söz konusu bilgilendirmenin herhangi bir nedenle yapılamaması, tebligatın süresini ve geçerliliğini etkilemeyecektir.
Vergi Usul Kanunu kapsamında tebliği gereken evrakın elektronik tebligat sistemi dışında, Kanunda düzenlenen diğer tebligat usullerine göre de tebliğ edilmesi mümkündür.
Elektronik Tebligat Sisteminden Çıkış
Tebliğ ile elektronik tebligat sisteminden çıkışa ilişkin usuller de belirlenmiştir. Buna göre;
- Ticaret siciline kayıtlı tüzel kişiler ticaret sicil kayıtlarının, diğer tüzel kişiler tabi oldukları sicil kayıtlarının silindiği tarihte sistemden çıkarılacaktır.
- Gerçek kişiler bakımından ölüm veya gaiplik tarihinde sistemden çıkarılacaktır.
- Zorunlu olarak sisteme dahil olan gerçek kişiler, mükellefiyetin sona erdiği tarihi izleyen beşinci takvim yılı sonundan itibaren talep etmeleri ve elektronik tebligat sistemine dahil olma zorunluluğu gerektiren başka bir hal bulunmaması şartıyla sistemden çıkarılabilecektir.
- İsteğe bağlı olarak sisteme dahil olanlar talep etmeleri halinde sistemden çıkarılacaktır.
- 65 yaşını doldurmuş kişiler de talep etmeleri halinde sistemden çıkarılacaktır.
- Kısıtlılık, ceza infaz kurumuna girme veya askerlik hizmeti gibi nedenlerle sistemi kullanma imkânı ortadan kalkanlar, ilgilisinin bildirimi veya durumun vergi dairesince öğrenilmesi üzerine geçici olarak sistemden çıkarılacaktır. Bu durumların sona ermesinin ardından sisteme dâhil olma zorunluluğu devam edenlerin bir ay içerisinde yeniden başvurmaları gerekmektedir.
- Tasfiye ve iflas haline giren şirketlere elektronik tebligat sistemi aracılığıyla tebligat yapılmayacaktır. Bununla birlikte, tasfiye memurlarının veya iflas idaresinin isteğe bağlı olarak elektronik tebligat sistemine dâhil olmak üzere başvuruda bulunabilecektir.
Muhatabın Yükümlülükleri
Elektronik tebligat sisteminden yararlananlar;
- Başvurusunu süresinde, tam ve doğru şekilde yapmaları,
- bildirdikleri bilgilerde değişiklik olması halinde değişiklikleri vergi dairesine bildirmeleri,
- kullanıcı kodu ile şifreleri korumak, üçüncü kişilerle paylaşmamak ve başkasının kullanımına bırakmamakla
yükümlüdür.
Ceza Hükümleri
Tebliğle getirilen yükümlülüklere uymayanlar hakkında Vergi Usul Kanununun ilgili ceza hükümleri uygulanacaktır.
01.07.2026 tarihinden önce elektronik tebligat sistemine dâhil olanlar, yeniden başvuru yapmaksızın mevcut kullanıcı kodu ve şifreleriyle sistemi kullanmaya devam edecektir.
Diğer taraftan, elektronik tebligat uygulamasına ilişkin düzenlemelerin yer aldığı 27.08.2015 tarihli 456 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği yürürlükten kaldırılmıştır.
Tebliğ 11.10.2026 tarihinde yürürlüğe girmiştir.
Söz konusu tebliğe ulaşmak için tıklayınız.
Söz konusu 7582 Sayılı Kanuna ulaşmak için tıklayınız.
Saygılarımızla.