Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan 2025/1 No.lu “2872 Sayılı Çevre Kanunu Uyarınca Alınacak Geri Kazanım Katılım Payı Tutarlarına İlişkin Tebliğ “ 28.12.2024 tarihli ve 32766 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.
Bildiğiniz üzere; 10.12.2018 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan 7153 sayılı “Çevre Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”un 8. maddesiyle, 2872 sayılı Çevre Kanunu’na “Geri kazanım katılım payı” başlıklı ek 11. madde eklenmiş ve bu madde kapsamında, yurt içinde piyasaya arz edilen bazı ürünlerden poşetler için satış noktalarından, diğer ürünler için piyasaya sürenlerden/ithalatçılardan geri kazanım katılım payı tahsil edilmesi zorunluluğu getirilmişti.
Hangi ürünlerin kapsama girdiği ve ödenmesi gereken geri kazanım katılım payı tutarları ise ilk olarak Kanun’a ekli listeyle belirlenmişti.
Ek 11. maddede ayrıca, bu listede yer alan tutarların takvim yılı başından geçerli olmak üzere her yıl bir önceki yıla ilişkin olarak tespit ve ilan edilen yeniden değerleme oranında artırılarak uygulanacağına ilişkin hüküm yer almaktadır.
Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanarak 27/11/2024 tarihli ve 32735 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 574 Sıra No’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile 2024 yılı için uygulanacak yeniden değerleme oranı % 43,93 (kırk üç virgül doksan üç) olarak tespit edilmiştir.
Bu şekilde hesaplanan tutarların %5’ini aşmayan kesirler dikkate alınmamaktadır. Cumhurbaşkanı, bu suretle tespit edilen tutarları yarısına kadar artırmaya veya indirmeye yetkilidir.
Bu duruma binaen, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından, 01.01.2025 tarihinden itibaren uygulanacak olan geri kazanım katılım payı tutarları bu oran dikkate alınmak suretiyle hesaplanmış ve 2025/1 sayılı Tebliğ ile duyurulmuştur.
Buna göre; plastik poşetler için uygulanan geri kazanım katkı payı 60 krş/adetten, 86 krş/adete çıkarılmıştır.
Söz konusu tebliğe ulaşmak için tıklayınız.
2872 sayılı Çevre Kanunu’nun güncel ulaşmak için tıklayınız.
Geri Kazanım Katılım Payı (GEKAP) ile ilgili detaylı bilgi almak için tıklayınız.
Saygılarımızla.