566 Seri No.lu “Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği “ 25.09.2024 tarih ve 32673 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.
Bilindiği üzere; Yeni nesil ödeme kaydedici cihaz (YN ÖKC), ödeme Kaydedici Cihazlar Terminal Servis Merkezleri (ÖKC TSM) aracılığıyla sürekli çevrimiçi çalışabilen, IP tabanlı, oluşturduğu fiş ve mali raporları güvenli şekilde iletebilen yeni nesil ödeme kaydedici cihazı ifade etmektedir.
566 Seri No.lu tebliğ ile; Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihazlara (YN ÖKC) ilişkin 483 Sıra Numaralı VUK Genel Tebliğinde değişiklikler yapılarak ödeme kaydedici cihaz kullanımından muaf olanların satış hasılatı, aktif büyüklük, öz sermaye ve öz kaynak tutarlarının güncel koşullar dikkate alınarak yeniden belirlenmesi ve sonraki yıllarda yeniden değerleme oranında artırılması ve ödeme kaydedici cihaz kullanımından muaf olanların söz konusu koşulları sağlayamaması durumunda, belirli bir süre sonunda tekrar ödeme kaydedici cihaz kullanmaya başlaması öngörülmüştür.
Ayrıca, ödeme kaydedici cihazlardan yapılan satışlara ait bildirimlerin Gelir İdaresi Başkanlığı’na (GİB’e) gönderilmesine ilişkin usullerde değişiklik yapılmış ve bildirimlerin gönderilmesinden sorumlu olanlar net bir şekilde belirlenmiştir.
Tebliğde öne çıkan hususlar aşağıda dikkatinize sunulmuştur.
Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihaz (YN ÖKC) Günlük Kapanış (Z) Raporlarına Ait Mali Bilgilerin GİB’e Bildirilmesi
YN ÖKC’lerden düzenlenen ÖKC günlük kapanış (Z) raporlarına ait mali bilgiler, güvenli servis sağlayıcısı (ÖKC TSM Merkezleri) üzerinden GİB’e elektronik ortamda bildirilmek zorundadır.
Ancak, raporları bu yöntemle GİB’e iletemeyecek durumda olan mükellefler, mali bilgileri;
- GİB’den e-Arşiv hizmetleri konusunda izin alan özel entegratörlerin bilgi işlem sistemleri aracılığıyla e-Arşiv uygulaması,
- veya Dijital Vergi Dairesi,
üzerinden bildirmek için GİB’e başvurabileceklerdir.
Bildirim zorunluluğu getirilen bilgilerin, ÖKC TSM Merkezleri aracılığıyla bildirilmesi durumunda; bu bilgilerin zamanında, eksiksiz ve belirlenen format ve standartlarda elektronik ortamda bildirilmesine ilişkin sorumluluk YN ÖKC üreticileri ile birlikte ÖKC TSM Merkezlerine ait olup YN ÖKC’lerin bağlı oldukları ÖKC TSM Merkezleri ile sürekli çevrim içi bağlantılı olmasının sorumluluğu ise YN ÖKC’leri kullanan mükellefe ait olacaktır.
25.09.2024 tarihinden önce, bildirim yöntemi olarak özel entegratör bilgi işlem sistemleri aracılığıyla e-Arşiv uygulamasını tercih eden mükellefler, bildirim yöntemini değiştirmedikleri sürece aynı yöntem ile YN ÖKC’lerden düzenlenen günlük kapanış (Z) raporlarına ait mali bilgileri göndermeye devam edebileceklerdir
Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihaz YN ÖKC kullanma Muafiyeti
Satış veya gayri safi iş hasılatı, bilanço aktif büyüklüğü ile bilanço öz sermaye veya öz kaynak toplamı gibi kriterlere göre belirli hadlerin üzerinde olan mükelleflere Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihaz (YN ÖKC) kullanma muafiyeti imkanı getirilmiştir.
Buna göre; hesap dönemi sonu itibarıyla;
- Satış veya gayrisafi iş hasılatının 110 milyon TL'yi,
- bilanço aktif toplamının 110 milyon TL'yi,
- bilanço öz sermaye veya öz kaynak toplamının 11 milyon TL'yi
aşması koşullarından en az ikisini sağlayan ve 50'den fazla YN ÖKC'ye sahip olan, e-Fatura ve e-Arşiv Fatura uygulamaları ile e-Defter uygulamasına dahil olan YN ÖKC kullanma mecburiyeti bulunan mükelleflerden, perakende mal satışları ve hizmet ifaları dahil tüm satışlarında elektronik ortamda e-Fatura ve/veya e-Arşiv Fatura düzenlemek üzere GİB'e yazılı olarak müracaat eden ve talepleri uygun görülen mükelleflerin taleplerinin uygun görüldüğünün bildirildiği tarihi takip eden ayın başından itibaren, perakende mal satışları ile hizmet ifalarının belgelendirilmesinde YN ÖKC kullanma mecburiyeti sona erecektir.
Bu muafiyet söz konusu koşulları sağlayan ve talepleri uygun görülen mükelleflerce sonradan açılacak şube işyerleri için de geçerli olacaktır. Bu konu tutarlar, takvim yılı başından geçerli olmak üzere her yıl bir önceki yıla ilişkin olarak tespit ve ilan edilen yeniden değerleme oranında artırılarak uygulanacaktır.
Bu kapsamda başvuruda bulunulan yıl ile önceki dört takvim yılında Vergi Usul Kanunu'nun 359 uncu maddesinin (b) fıkrasında yer alan "defter, kayıt ve belgeleri yok edenler veya defter sahifelerini yok ederek yerine başka yapraklar koyanlar veya hiç yaprak koymayanlar veya belgelerin asıl veya suretlerini tamamen veya kısmen sahte olarak düzenleyenler" fiilleri ile aynı Kanunun 359. maddesinin (ç) fıkrasında yer alan fiilleri işleyenler yukarıda ifade edilen hükümlerden yararlanamazlar.
Muafiyet talebi uygun bulunduktan sonra bu fiilleri işlediği tespit edilenlerin ise, muafiyetlerinin iptal edildiğine ilişkin yapılacak tebligat tarihini takip eden ayın son gününe kadar YN ÖKC kullanmaya başlamaları gerekmektedir.
Söz konusu düzenlemeler uyarınca, YN ÖKC kullanımından muaf olan mükelleflerin, arka arkaya iki hesap dönemine ait hadlerden (satış veya gayri safi iş hasılatı, bilanço aktif büyüklüğü ile bilanço öz sermaye veya öz kaynak toplamı) en az ikisi ilgili hesap dönemi için yukarıda belirtilen hadlerden %20'yi aşan bir nispette düşük olursa, bu şartın gerçekleştiği yıllık gelir veya kurumlar vergisi beyannamesinin verileceği ayı takip eden üçüncü ayın sonuna kadar YN ÖKC kullanmaya başlamaları zorunludur.
Tebliğ 25.09.2024 tarihinde yürürlüğe girmiştir.
Söz konusu 566 Sıra No’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğine ulaşmak için tıklayınız.
483 Seri No.lu VUK Tebliğine ulaşmak için tıklayınız.
Saygılarımızla.
Esas Bağımsız Denetim S. M. Mali Müşavirlik A. Ş.