Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan 575 Sıra No’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği, 30.11.2024 tarihli ve 32738 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.
Bilindiği üzere, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun mükerrer 257. maddesinin birinci fıkrasının (2) numaralı bendinin Maliye Bakanlığı’na verdiği yetkiye istinaden, 459 Sıra No.lu VUK Tebliği ile getirilen düzenlemeye göre; tevsik zorunluluğu kapsamında olanların yapacakları, 7.000 TL’yi aşan tutardaki her türlü tahsilat ve ödemelerini aracı finansal kurumlar ((Banka, Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşları, PTT A.Ş) kanalıyla yapmaları ve bu tahsilat ve ödemeleri söz konusu kurumlarca düzenlenen belgeler ile tevsik etmeleri zorunludur.
02.08.2024 tarihli ve 32619 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 7524 sayılı Kanun’un 6. maddesi ile Vergi Usul Kanununun mükerrer 257. maddesinde yapılan değişiklikle tahsilat ve ödemelerin tevsik zorunluluğuna ilişkin yetki kapsamına, mükellefiyeti olmayan kişiler de dahil edilmiş, akabinde, verilen bu yetki, 18.10.2024 tarihinde yayımlanan 572 Sayılı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile kullanılmış ve mükellef olmayan kişilerin de 7.000 TL’yi aşan tahsilat ve ödemelerini finansal kurumlar aracılığıyla gerçekleştirmeleri zorunlu hale getirilmişti.
575 Sıra No’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile; tahsilat ve ödemelerde banka ve finans kurumları aracılığıyla yapılması zorunluluğu olarak bilinen tevsik sınırı 7.000 TL’den 30.000 TL’ye yükseltilmiştir.
Ayrıca yapılan değişikliğe uygun olarak, 459 Sıra No.lu VUK Tebliğinin, aynı günde aynı kişi veya kurumlarla yapılan işlemler örneği ile kısım kısım yapılan tahsilat ve ödemeler örneği değiştirilmiştir.
Sözleşmeye dayalı ödemelerin yıllık tutarının 30.000 TL’nin üzerinde olması durumunda, tüm ödemelerin banka veya finans kuruluşları aracılığıyla yapılması gerektiği bir örnekle açıklanmıştır.
Örneğin, bir mali müşavirlik sözleşmesi kapsamında aylık 25.000 TL ödeme yapılıyorsa, yıllık (25.000 TL x 12) 300.000 TL ödenmesi gerekecek ve bu durumda, aylık ödeme tevsik sınırının altında kalsa bile toplam yıllık tutar üzerinden yapılacak değerlendirme ile her bir taksit tevsik kapsamına girecek olup ödemelerin finansal kurumlar aracılığıyla yapılması zorunludur.
572 Sayılı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğ’de, tevsik zorunluluğu kapsamında olanların (mükellef olmayanlar hariç olmak üzere) yabancılarla ve/veya Türkiye mukimi olmayan gerçek kişilerle yapacakları işlemler için pasaport numarasının yazılması ve tahsil edilen tutarların, tahsilatı takip eden ilk iş günü sonuna kadar aracı finansal kurumlarca düzenlenen belgelerle tevsikinin sağlanması zorunlu tutulmuşken 575 Sıra No’lu Tebliğ ile; pasaport numarasının fatura üzerinde bulunması şartı korunmuş; ancak tahsil edilen tutarların takip eden ilk iş günü sonuna kadar aracı kurumlara yatırılması zorunluluğu kaldırılmış ve pasaport bir suretlerinin faturaya eklenmesine gererek bulunmadığı açıklanmıştır.
Söz konusu tebliğe ulaşmak için tıklayınız.
459 Seri Nolu VUK GT’nin ulaşmak için tıklayınız.
572 Sıra No’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğine ulaşmak için tıklayınız.
7524 Sayılı Kanuna ulaşmak için tıklayınız.
Saygılarımızla.