×

Çalışanlara Nakit, Yemek Kartı veya Kuponu İle Yapılan Yemek Parası Ödemelerinde SGK İstisnası Düzenlenmesine Dair Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapan Yönetmelik Yayımlandı.

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından hazırlanan “Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” 02.12.2024 tarih ve 32740 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

 

Bilindiği üzere; Sosyal Güvenlik mevzuatının usul işlemleri Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği’nde açıklanmakta olup işyerinde yemek verilmemesi durumunda, çalışanların günlük yemek ihtiyaçlarını karşılamaları için işverenlerce yapılan ödemelerin belirli bir kısmı SGK priminden muaf tutulmaktadır.

 

Danıştay Onuncu Dairesinin 08.05.2024 tarihli ve E.:2023/170; K.:2024/1853 sayılı kararı ile Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinin 9. maddesinin yedinci fıkrasının (a) bendinde yer alan” İşyerinde veya müştemilatında yemek verilmemesi şartıyla yemek bedeli adı altında sigortalılara veya sigortalılar için üçüncü kişilere yapılan her türlü ödemelerin, günlük asgari ücretin Kurum Yönetim Kurulunca belirlenen oranının fiilen çalışılan gün sayısı ile çarpılması sonucunda bulunacak tutarı” hükmü mülga edilmişti.

 

SGK, ilgili mevzuat bölümünde yer alan yönetmelik değişikliği ile mülga edilen düzenlemenin yerine 02.12.2024 tarihinde Sosyal Sigorta işlemleri Yönetmeliği’nde yapılan düzenlemeyle; 01.01.2025 tarihinden itibaren Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği’nin 97/a maddesinde değişikliğe gitmiştir.


Buna göre;

 

  • İşçilere yapılacak olan yemek ödemelerinin nakit olarak verilmesi halinde her bir fiili çalışma günü için günlük asgari ücretin %23,65’i SGK priminden muaf tutulacak, aşan kısım prime esas kazanca tabi olacaktır.
  • Yapılan ödemenin yemek kartı/çeki/kuponu şeklinde verilmesi halinde; bu kartla ne tür alışveriş yapılabileceğinin belirlenmesi gerekmekte olup bu kartla yemek hizmeti alımı dışında başka türlü alışverişler yapılabiliyorsa tıpkı yemek ücretinin nakit olarak verilmesi gibi hüküm doğuracak ve dolayısıyla günlük asgari ücretin %23,65’ini aşan tutar pirime esas kazanca tabi tutulacaktır.
  • Yapılan ödemenin yemek kartı/çeki/kuponu olması ve bu kartların sadece yemek hizmeti alımında kullanabilme şeklinde kısıtlanması halinde; ilgili ödeme ayni yardım olarak değerlendirilecek ve herhangi bir sınır olmaksızın prime esas kazançtan muaf tutulacaktır.

 

Dolayısıyla; işyerinde yemek verilmemesi şartıyla işçilere sunulan ve kullanım alanı sadece yemek alımı olan kart, çek veya kuponlar 01.01.2025 tarihinden itibaren herhangi bir sınıra tabi tutulmaksızın SGK priminden muaf tutulmuştur.

 

Değişiklik 01.01.2025 tarihinden geçerli olduğundan aralık ayı için bir değişiklik bulunmamaktadır.

 

SGK Yönetim kurulu günlük istisna tutarını belirleyecek ve uygulamanın usul ve esasları duyuru, genel yazı, genelge vb. alt düzenleme ile açıklanacaktır.

 

Yönetmelik 01.01.2025 tarihinde yürürlüğe girecektir.

 

Söz konusu yönetmeliğe ulaşmak için tıklayınız.

 

Yönetmeliğin son hali için tıklayınız.

 

Saygılarımızla.

 

Esas Bağımsız Denetim S. M. Mali Müşavirlik A. Ş.

"Güven, Kontrole Mani Değildir."Bize Ulaşın

Teklif Al

Vergi Takvimi