Hazine ve Maliye Bakanlığı (Gelir İdaresi Başkanlığı) tarafından “Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi Uygulama Genel Tebliği (Sıra No:1)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Sıra No: 2)” 21.09.2024 Tarih ve 32669 sayılı Resmi Gazete’de Yayımlanmıştır.
Bilindiği üzere; akaryakıt piyasasında rekabet eşitliğinin sağlanması ve kayıt dışı ekonomi ile etkin bir şekilde mücadele edilmesi amacıyla birçok düzenleme ve çalışma hayata geçirilmiş ve bu kapsamda, daha önce akaryakıt pompalarına bağlanma mecburiyeti getirilen ödeme kaydedici cihazların, elektronik ortamda anlık veri aktarımı yapabilen, güvenlik seviyesi yükseltilmiş ve belirlenen diğer teknik özellikleri taşıyan yeni nesil akaryakıt pompa ödeme kaydedici cihazlar ile değiştirilmesine yönelik usul ve esaslar 24.03.2021 tarihli ve 31433 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 527) ile belirlenmiş, 05.10.2023 Tarih ve 32330 sayılı Resmi Gazete’de Yayımlanan 1 sıra numaralı Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi Uygulama Genel Tebliğ ile ise; akaryakıt sektöründe manuel plaka girişine izin vermeden usulsüz fatura kullanımından kaynaklanan vergi kayıplarının önüne geçmek amacıyla söz konusu düzenleme ve çalışmaların devamı mahiyetinde olmak üzere, akaryakıt istasyonlarında Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi kurulması zorunluluğu getirilmiş, akaryakıt istasyonlarında yapılan akaryakıt satışlarında plaka bilgisinin söz konusu sistem kullanılarak yeni nesil akaryakıt pompa ödeme kaydedici cihazlara otomatik gönderilmesine ilişkin teknik özellikleri belirlenmiş, bahse konu sisteme ilişkin uygulamaların Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğünce yetkilendirilen firmalar tarafından mükelleflerin ve nihai tüketicilerin kullanımına sunulması, sistem kapsamında bilgi paylaşılması ile uygulamaya ilişkin diğer usul ve esaslar belirlenmişti.
2 sıra numaralı Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi Uygulama Genel Tebliği ile; Ulusal Taşıt Tanıma Sisteminin kapsamının genişletilmesi amacıyla uygulama kapsamında dışında kalacak kişi ve kuruluşlara ilişkin bazı değişiklikler yapılmıştır.
1 ve 2 Sıra numaralı Tebliğlerle yapılan düzenlemeler aşağıdaki gibidir.
- Akaryakıt istasyonları 31.12.2024 tarihine kadar en az bir pompanın tabanca aparatı üzerine taşıt tanıma otomasyon sistemi taktırmak zorundadır.
- İşletmelere kiralanan veya satın alınan araçlar için 31.12.2024 tarihine kadar taşıt tanıma birimi (TTB) takılmak zorundadır.
- 01.07.2025 tarihinden itibaren ilk defa satın alınan kayıt ve tescile tabi araçlar için kayıt ve tescil işlemini takip eden bir ay içerisinde Taşıt Tanıma Birimi takılması zorunluluğu getirilmiştir.
- Mevcut Genel Tebliğ’in 6. maddesinin birinci fıkrası kapsamında yer almayan ve taşıt tanıma sistemi kullanan (kiralama yoluyla edinilen veya işletmeye dâhil olan ve işte kullanılan) taşıtlara 30.06.2025 tarihine kadar Taşıt Tanıma Birimi takılması zorunluluğu getirilmiştir.
- Genel bütçeye dâhil dairelerle, özel bütçeli idareler ve bunlara bağlı sabit ve döner sermayeli müesseseler, il özel idareleri, belediyeler ve bunların bağlı kuruluşları ile mahalli idare birliklerine ait taşıtlar Taşıt Tanıma Birimi takılması zorunluluğu kapsamından çıkartılmıştır.
- Yabancı devletlerin Türkiye’deki diplomatik temsilcilikleri, konsoloslukları ve uluslararası anlaşmalarla vergi muafiyeti tanınan uluslararası kuruluşlar ve bunların diplomatik haklara sahip mensupları ile ev sahibi hükümet anlaşmaları veya ülkemizin taraf olduğu diğer anlaşmalar çerçevesinde Türkiye’deki uluslararası kuruluşlar ve bunların yönetici kadrolarında görev yapan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan mensuplarına ait taşıtlar da Taşıt Tanıma Birimi takılması zorunluluğu kapsamında değildir.
- Takılacak cihazlar yakıt depo kapağı girişine ve söküldüğünde tekrardan kullanılamayacak şekilde monte edilecek ve bu cihazlar sadece darphane veya onun yetkilendirdiği firmalar tarafından araçlara ve akaryakıt istasyonlarına monte edilecektir.
- Akaryakıt alımları anında Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) sistemine iletilecektir.
- Akaryakıt fiş devri sona erecek vergi güvenliği arttırılmış olacaktır.
- Tebliğde belirlenen usul ve esaslara aykırı hareket eden veya belirlenen sürelerde öngörülen yükümlülükleri yerine getirmeyenler hakkında 213 sayılı Kanunun ilgili ceza hükümleri uygulanacaktır. Buna göre; 213 sayılı VUK Mükerrer 257. maddesinin 6 numaralı fıkrasında, Maliye Bakanlığı’na verilen vergi güvenliğini sağlamaya yönelik; manyetik bandrol ve etiket kullanılmasına ilişkin zorunluluk getirme yetkisi kapsamında getirilen bu zorunluluk kapsamındaki araçlara Taşıt Tanıma Sistemi (TTS) taktırılmaması veya akaryakıt pompa tabancalarına TTO (Taşıt Tanıma Okuyucu Cihazı) takılması zorunluluğuna uyulmaması halinde aynı Kanun’un Mükerrer 355/1. maddesine istinaden mükellefin durumuna göre 5.000 -20.000 TL arasında özel usulsüzlük cezası kesilebilecektir.
- Ayrıca, getirilen bu zorunluluk kapsamındaki araçlara Taşıt Tanıma Sistemi (TTS) taktırılmaması veya akaryakıt pompa tabancalarına TTO (Taşıt Tanıma Okuyucu Cihazı) takılması zorunluluğuna uyulmaması halinde, 01.01.2025 tarihinden itibaren akaryakıt teslimlerine yönelik düzenlenen belgeler hiç düzenlenmemiş sayılacağından VUK 353/2. maddesine istinaden mükellefin durumu ve tespit sayısına göre her bir belge için 6.000 – 100.000 TL arasında özel usulsüzlük cezası kesilebilecektir.
Tebliğ, yayımı tarihi olan 30.03.2023 tarihinde yürürlüğe girmiştir.
Söz konusu 2 sıra numaralı Tebliğ değişikliğine ulaşmak için tıklayınız.
Söz konusu Tebliğin güncel haline ulaşmak için tıklayınız.
527 Sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğine ulaşmak için tıklayınız.
Saygılarımızla.