×

2023 Yılına İlişkin Dernek Beyannamelerinin Son Verilme Tarihi 30 Nisan 2024.

Bilindiği üzere; 5253 Sayılı Dernekler Kanunu’nun “ Beyanname verme Yükümlülüğü ve Denetim” başlıklı 19. maddesi, “Dernekler yılsonu itibariyle faaliyetlerini, gelir ve gider işlemlerinin sonuçlarını düzenleyecekleri beyannameyi (EK- 21) her yıl Nisan ayı sonuna kadar Mülki İdare Amirliğine (Valilik İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğü’ne) vermekle yükümlüdür” hükmüne amirdir.

 

Dernekler yönetmeliğinde yapılan değişikle Dernekler, Dernekler Bilgi Sistemi (DERBİS) üzerinden Elektronik ortamda beyanname ve bildirimlerde bulunabileceklerdir. Elektronik ortamda beyanname ve bildirimleri doldurma yetkisi Dernek başkanına Dernek yönetim kurulu kararı ile verilir. Elektronik ortamda gönderilen beyanname ve bildirimler ile kağıt ortamında gönderilen beyanname ve bildirimler arasında hukuki sonuçları itibariyle hiçbir fark bulunmamaktadır.

 

Kullanıcı kodu, parola ve şifre kullanmak suretiyle elektronik ortamda doldurulmuş ve onaylanmış beyanname ve bildirimler, dernek tarafından verilmiş beyanname ve bildirimler olarak kabul edilir.

 

Beyanname ve bildirimlerin teknik arızalar nedeniyle elektronik ortamda gönderilmesinin mümkün olmaması halinde, kanuni sürenin son günü mesainin bitiş saatine kadar, derneğin merkezinin bulunduğu yerin mülki idare amirliğine elden verilmesi veya posta yoluyla taahhütlü olarak gönderilmesi gerekmektedir.

 

Bilanço esasına göre defter tutan dernekler ile kamu yararına çalışan dernekler, bu Yönetmelik çerçevesinde vermekle yükümlü oldukları beyanname ve bildirimlerini, Daire Başkanlığının internet sayfası üzerinden, kullanıcı kodu, parola ve şifre kullanarak göndermek zorundadırlar. Elektronik ortamda beyanname ve bildirim gönderme zorunluluğu bulunmayan dernekler de kendi istekleriyle bu maddede belirtilen usullere uymak suretiyle beyanname ve bildirimlerini elektronik ortamda gönderebilirler.

 

Bakanlığın 2011/12 nolu genelge emirleri ve Dernekler Yönetmeliği'nin 83. maddesi gereği, dernek şubeleri beyannamelerini Mülki İdare Amirliği ile birlikte mutlaka bağlı bulundukları derneğe de vermek zorunda olduğu belirtildiğinden, dernek şubelerinin beyannamelerini, beyanname verme süreleri dolmadan iki ay önce (Şubat ayı sonuna kadar) Mülki İdare Amirliği ile birlikte genel merkezlerine de göndermeleri gerekmektedir.

 

Temsilcilikler için ayrıca beyanname verilmez ancak, temsilciliklere ilişkin her türlü bilgiler dernek beyannamesinde gösterilir.

 

Birlikler, de beyannamelerini belirtilen esas ve usullere göre vermekle yükümlüdürler.

 

Bilanço esasına göre defter tutan derneklerin beyannamelerinde belirtilen mali bilgiler ile gerekli görülen diğer bilgiler Daire Başkanlığı’nın ve derneğin internet sayfasında yayımlanır.

 

Beyannameler valiliklerce incelenir. Gerekli görülen hallerde bu inceleme Bakanlıkça da yapılabilir. Beyannamelerde eksiklik veya yanlışlıklar görülmesi halinde, ek bilgi ve belgeler istenebilir ve bunlar tamamlattırılır. Beyannamelere ilişkin istenen ek bilgi ve belgelerin verilmemesi, eksik verilmesi veya verilen sürede tamamlanmaması hallerinde ilgili dernek denetime tabi tutulabilir.

 

Beyannamelerin incelenmesi esnasında konusu suç oluşturan hususların tespit edilmesi halinde, ilgili mülki idare amirliğince durum Cumhuriyet Başsavcılığına bildirilir.

 

Beyannameler 30 Nisan 2024 tarihine kadar verilmediği takdirde 5253 sayılı dernekler kanunun 32. Maddesinin (l) fıkrası gereğince “8.322,00 TL İdari para cezasıyla cezalandırılır” hükmüne amirdir”.

 

Dernek yöneticilerinin cezalı duruma düşmemeleri için 2023 yılı Dernek beyannamelerini vakit geçirmeden Valilik İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğü’nden aldıkları şifre ile DERBİS sistemine girmelerini; girememeleri halinde 30 Nisan 2024 tarihi mesai saati sonuna kadar Valilik İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğü’ne elden teslim etmeleri ve cezai işlemle karşılaşmamaları için gereken hassasiyetin gösterilmesi gerekmektedir. 

 

Dernek Beyannamesi (Ek-21) indirmek için tıklayınız.

 

Dernek Beyannamesi Rehberi indirmek için tıklayınız.

 

Dernekler için 2024 İdari para Cezaları tutarlarını öğrenmek için tıklayınız.

 

Dernekler Bilgi Sistemi (DERBİS) yenilendi. Yeni Nesil DERBİS 15 Ocak 2024 tarihinde erişime açıldı.

 

  • Daha Güçlü Teknolojik Altyapı,
  • Kullanıcı Dostu Arayüzü,
  • Zaman ve Mekandan Bağımsız Kullanım,
  • Etkin ve Gelişmiş Yetki Yönetimi,
  • Sağlanan Entegrasyonlarla Etkin Veri Doğrulama,
  • Yeni Dijitalleştirilmiş Süreçler,
  • Mobil Kullanılabilirlik,
  • Yüksek Performans,
  • Güvenli Kullanım,

 

Yeni DERBİS ile Sivil Toplum Kuruluşlarının Elektronik ortamdaki işlemleri daha kolay, daha Etkin ve daha Güvenli

 

Yeni Nesil DERBİS Kullanıcı Kılavuzlarına buradan ulaşabilirsiniz.

 

DERBİS V.2.0 Beyanname Bildirimi Eğitim Videosuna buradan ulaşabilirsiniz.

 

DERBİS V.2.0 Bildirimler Eğitim Videosuna buradan ulaşabilirsiniz.

 

DERBİS V.2.0 Şifre Oluşturma Videosuna buradan ulaşabilirsiniz.

 

Dernekler Bilgi Sistemi (DERBİS)’e ulaşmak için tıklayınız.

 

Saygılarımızla.

 

Esas Bağımsız Denetim S. M. Mali Müşavirlik A. Ş.

"Güven, Kontrole Mani Değildir."Bize Ulaşın

Teklif Al

Vergi Takvimi