×

Yeni Nesil Akaryakıt Pompa Ödeme Kaydedici Cihazların Mühürleme İşleminin Türk Standardları Enstitüsü Tarafından Yapılmasına Dair 549 No.lu VUK GT Yayımlandı.

549 Seri No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği 07.10.2023 Tarih ve 32332 sayılı Resmi Gazete’de Yayımlanmıştır.

 

Bilindiği üzere; 527 Sıra No.lu Tebliğ ile; akaryakıt istasyonlarında hali hazırda kullanılan ancak satış verilerini elektronik ortamda iletme özelliği olmayan eski nesil akaryakıt pompa ödeme kaydedici cihazların, Yeni Nesil Akaryakıt Pompa Ödeme Kaydedici Cihazlar haline dönüştürülmesine ilişkin usul ve esaslar yeniden belirlenmiş ve akaryakıt istasyonlarındaki belge sistemini disipline etmek, denetim kolaylığını sağlamak, gelir ve kurumlar ile katma değer vergilerindeki kayıp ve kaçakları önlemek amacıyla eski nesil akaryakıt pompa ödeme kaydedici cihazların, kademeli olarak “Yeni Nesil Akaryakıt Pompa Ödeme Kaydedici Cihazlar” haline dönüştürülmesine ilişkin usul ve esaslar belirlenmişti.

 

Bu düzenleme ile söz konusu cihazlardan yapılan satışlara ilişkin mali veriler online veya Bakanlıkça belirlenen sürelerde periyodik olarak Gelir İdaresi Başkanlığına veya Bakanlık Bilgi İşlem Sistemlerine alınarak bu verilerin elektronik ortamda takip edilmesi ve akaryakıt sektöründeki vergi kayıp ve kaçağı ile mücadele eden ilgili kurumlarla elektronik ortamda paylaşılması gerektiği konusunda düzenleme yapılmıştır.

 

549 Seri No.lu tebliğ ile, 527 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nin 1 ve 2. maddelerinde yer alan “elektrik” ibareleri tebliğ metninden çıkarılmıştır.

Ayrıca Yeni Nesil Pompa ÖKC’lerin sağlıklı bir şekilde çalışması ve veri güvenliğini sağlamak amacıyla, Yeni Nesil Pompa ÖKC’nin ara birim ünitesi ile pompa ünitesi arasındaki bağlantıların mühürleme işleminin Gelir İdaresi Başkanlığı ve Türk Standardları Enstitüsü arasında yapılacak protokol çerçevesinde Türk Standardları Enstitüsü tarafından yapılacağı belirtilmiştir.

Söz konusu Tebliğe ulaşmak için tıklayınız.

 

527 Sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğine ulaşmak için tıklayınız.

 

Saygılarımızla.

 

Esas Bağımsız Denetim S. M. Mali Müşavirlik A. Ş.

"Güven, Kontrole Mani Değildir."Bize Ulaşın

Teklif Al

Vergi Takvimi