×

Ustalık Telafi Eğitim Programı (MESEM) Usul ve Esaslarında Değişiklik Yapıldı.

Bilindiği üzere, Mesleki eğitim merkezleri, ülkemizin meslek sahibi insan (çırak, kalfa, usta ve usta öğretici) ihtiyacını karşılayabilmek adına çalışmalarını sürdüren okul ve kurumlardır.

 

Ustalık telafi programı ise yaş şartı aranmaksızın en az ortaöğretim kurumu (herhangi bir lise) mezunlarından 24 alan 97 dalda Bakanlıkça belirlenen Mesleki Eğitim Merkezi Telafi Çerçeve Öğretim Programını başarı ile bitirenlere ustalık belgesi verilmesini sağlayan planlı süreli bir programdır.

 

Öğrencilerin kayıtları; okul + işletme + aday ile sözleşme imzaladıktan sonra sözleşme imzalanan okul ve kurum tarafından E-Mesem sistemine yapılır ve bu program işletmelerde uygulanmaya başlanır.

 

Derslerin kazanımları, işletmelerde görevli usta öğretici veya eğitici personel tarafından verilecektir.

Özel işletmelere devlet katkısı ödemesi (3308 sayılı kanunun geçici 12. maddesinin yürürlüğü devam ettiği sürece net asgari ücretin %50’si) sözleşme imzalanan okul ve kurum tarafından yapılacaktır. Dolayısıyla işyerinde açılan program kapsamında çalışmasına ay içinde tam gün devam eden her bir kursiyer için işverene 2.126,00 TL destek ödemesi yapılmaktadır.

 

Millî Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan 24.07.2023 tarih, 80297367 sayılı “Devlet Katkısı Ödeme Usul ve Esasları” konulu yazı ile programa ilişkin devlet katkısı ödemelerinde değişikliğe gidilmiştir.

 

Buna göre; 07.01.2022 tarihli “Devlet Katkısı Ödeme Usul ve Esasları” yürürlükten kaldırılmış olup 24.07.2023 tarihinden sonra uyulacak usul ve esaslar aşağıdaki gibidir.

 

  • Mesleki eğitim merkezi programlarında (ustalık telafi programı dahil) her öğrenci yalnızca bir defa yararlandırılabilmektedir. Mevcut kursu tamamladıktan sonra başkaca bir alandan kursa tabi olunarak destek ödemesi almak mümkün değildir.

 

  • İŞKUR tarafından düzenlenen kurs ve programlardan daha önce yararlanmış ve/veya yararlanmakta olan öğrencilere devlet katkısı ödemesi yapılmayacaktır.

 

  • 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu hükümlerine göre bireyin örgün/yaygın eğitim veya serbest öğrenmeler yoluyla edindiği öğrenme kazanımlarının doğrulanması, denklik iş ve işlemleri, ölçme, değerlendirme ve belgelendirme ile ilgili mesleğinde ustalık belgesi alabilecek durumda olup mesleki eğitim programlarına kayıt olanlara devlet katkısı ödemesi yapılmayacaktır. Diğer bir ifade ile en az 5 yıl olmak üzere aynı meslek koduyla sigortalı çalışması bulunanlar için devlet katkısı ödemesi yapılmayacaktır.

 

  • Kayıt olmak istenilen meslek alanında diploması, ustalık belgesi, işyeri açma belgesi, 4 üncü seviye veya üstü MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi, 4 üncü seviye veya 756 saat kurs bitirme belgesine sahip öğrencilere devlet katkısı ödemesi yapılmayacaktır.

 

  • Ustalık telafi programında kayıtlı olduğu meslek dalında eğitimini yarıda bırakıp başka bir meslek dalından tekrar kayıt olan öğrenciler için toplam ustalık telafi eğitimi süresinden fazla devlet katkısı ödemesi yapılmayacaktır.

 

  • İlgili Kanunlar kapsamında emekli olan sigortalılar için (EYT kapsamında emekli olanlar dahil) devlet katkısı ödemesi yapılmamaktadır.

 

  • Sözleşme tarihi itibarıyla son üç yıl içerisinde sigortalılığı olanlar (4a,4b,4c) için ustalık telafi programlarına kaydolanlara devlet katkısı ödemesi yapılmayacaktır. (İsteğe bağlı sigortalılık hariç)

 

  • Ön lisans, lisans ve lisansüstü bir programdan mezun olanlara devlet katkısı ödemesi yapılmayacaktır. Kursiyerin yalnızca lise mezunu olması gerekmektedir.

 

  • Ustalık telafi programı öğrencilerine sözleşmeleri gereği ödenmesi gereken ücreti, her ayın sekizinci gününe kadar öğrencinin banka hesabına yatırdığını belgeleyen evrakı bir sonraki ayın sekizine kadar beyan etmeyen işletmelere o aylara ait devlet katkısı ödemesi yapılmayacaktır.

 

  • 3308 sayılı Kanunun 18 inci maddesi gereğince on ve daha fazla öğrenciye beceri eğitimi, staj ve tamamlayıcı eğitim yaptıracak işletmelerin bu amaçla bir eğitim birimi kurması zorunludur. Ayrıca bu birimde, yapılan eğitim için alanında ustalık yeterliğine sahip ve iş pedagojisi eğitimi almış usta öğretici veya eğitici personelin görevlendirilmesi gerekmektedir. Bahsi geçen hükme uygun şekilde eğitim birimi kurmayan işletmelere devlet katkısı ödemesi yapılmayacaktır.

 

  • Ustalık telafi programına dahil olan sigortalıların devamsızlık ve raporlu günlerine ilişkin devlet katkısı ödemesi yapılmayacaktır.

 

Devlet katkısının ödenme şekli; işletmeler sözleşme gereği ödenmesi gereken ücreti öğrencinin banka hesabına her ayın sekizinci gününe kadar öder.

 

İşletmelerce ödenen ücretin devlet katkısına ilişkin tutarı aynı ayın en geç yirmi beşinci gününe kadar işletmelere ödenir. Ancak, MEB ile sektörler arasında yapılan mesleki eğitim iş birliği protokolleri kapsamında okul müdürlüğünce doğrudan öğrencilere de ödenebilmektedir.

 

Belirtilen şartları taşımadığı sonradan tespit edilen öğrenciler için yapılan devlet katkısı ödemesi işverenden tahsil edilecektir.

 

Hali hazırda eğitimi devam edenler için 07.01.2022 tarihli usul ve esaslar geçerli olup yukarıda belirtilen esaslar 24.07.2023 tarihinden itibaren başlayan olan programlarda geçerli olacaktır.

 

İlgili duyuruya ve Meslek Lisesi Öğrencilerine Devlet Katkısı Ödeme Usul ve Esaslarına ulaşmak için tıklayınız.

 

24.07.2023 tarihli ve 3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanununa Göre Aday Çırak ve Çıraklar ile İşletmelerde Mesleki Eğitim Gören, Staj veya Tamamlayıcı Eğitime Devam Eden Öğrencilere Ödenecek Ücretlere Yönelik Devlet Katkısı Uygulaması Hakkında Usul ve Esaslara ulaşmak için tıklayınız.

 

3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanununa ulaşmak için tıklayınız.

 

Saygılarımızla.

 

Esas Bağımsız Denetim S. M. Mali Müşavirlik A. Ş.

"Güven, Kontrole Mani Değildir."Bize Ulaşın

Teklif Al

Vergi Takvimi