×

Şehir İçi Dolmuş Faaliyetlerinin Hasılat Esaslı Vergilendirilebilmesine Ve KDV İadesi Talebinde Bulunulabilecek Asgari Tutarın Belirlenmesine Dair Cumhurbaşkanlığı Kararı Yayımlandı.

6775 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı “Katma Değer Vergisinin İade Talebinde Bulunulabilecek Asgari Tutarının Belirlenmesi ile 6/2/2019 Tarihli ve 718 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararının Eki Kararda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Ekli Kararın Yürürlüğe Konulması Hakkında Karar” Cumhurbaşkanı Kararı, 28.01.2023 tarihli ve 32087 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmıştır.

 

Bilindiği üzere; Bildiğiniz üzere; 7104 Sayılı Kanun ile 3065 Sayılı KDV Kanununun 38. maddesinde Hasılat Esaslı Vergilendirme uygulaması kapsamında Bakanlar Kurulu tarafından belirlenen sektör ve meslek grupları kapsamında yer alan ticari kazancını işletme hesabı esasına göre tespit edilenler ile mesleki kazancı serbest meslek kazanç defterine göre tespit edilen mükelleflerin hasılat üzerinden hesaplanan KDV’nin indirilecek KDV ile ilişkilendirmeksizin ödenmesi şeklinde düzenleme yapılmış, 7144 sayılı Kanun’un 6. maddesiyle bu maddenin kapsamına; bilanço esasına göre defter tutan gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri de dahil edilmiştir.

 

718 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı ile; Katma Değer Vergisi Kanununun 38. maddesinde yer alan hasılat esaslı vergilendirme kapsamında sektör ve vergi oranı konusunda düzenleme yapılmış ve 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile 5393 sayılı Belediye  Kanunu  kapsamında  belediyeler  tarafından  ruhsat  verilen, toplu taşıma hatlarını kiralayan, toplu taşıma hizmetinin hizmet satın alma  yollarıyla  yerine  getirilmesi  halinde  bu  hizmeti  sunan  ve gelirlerinin  tamamını  elektronik  ücret  toplama  sistemleri aracılığıyla tahsil eden otobüs işletmelerinin (belediyelerin otobüs işletmeleri ile sermayesinin %51 veya daha  fazlası  belediyelere  ait  şirketler  hariç)  münhasıran  il  sınırları içinde,  otobüsle  (sürücüsü  dâhil  en  az  on  sekiz  oturma  yeri  olan) yapmış  oldukları  toplu  taşıma  faaliyetlerine  ilişkin  hasılatlarına  esaslı vergilendirme usulünün uygulanacağı açıklanmış ve hasılatlarına uygulayacakları vergi oranı %1,5 olarak belirlenmişti.

 

Bu usule göre vergilendirilen mükellefler, alış vesikalarında gösterilen KDV ile hasılat esaslı vergilendirme usulüne göre beyan ederek ödedikleri KDV'yi işlemin mahiyetine göre gider veya maliyet, yaptıkları teslim ve hizmetler dolayısıyla hesapladıkları KDV'yi gelir olarak dikkate alacaklardır.

 

Hasılat esaslı vergilendirme usulüne geçen mükellefler, iki yıl geçmedikçe bu usulden çıkamazlar.

 

6775 sayılı karar ile; şehir içi yolcu taşımacılığı faaliyetinde bulunan ve bu faaliyetlerinden kaynaklanan hasılatlarının tamamını elektronik ücret toplama sistemleri aracılığıyla elde eden dolmuş işletmelerinin faaliyetlerine ilişkin hasılatlarına da hasılat esaslı vergilendirme usulünün uygulanacağı açıklanmış ve hasılatlarına uygulayacakları vergi oranı %1,5 olarak belirlenmiştir.

 

Mükelleflerin bu kapsamında vergilendirilebilmeleri için kararda tanımlanan sadece şehir içi otobüs ve dolmuş faaliyetleriyle iştigal etmeleri gerekmektedir.

 

Bu faaliyetlerin birlikte yapılması hasılat esaslı vergilendirme usulüne göre vergilendirmeye engel değildir.

 

Bu faaliyetlerin yanında, kapsama girmeyen başka faaliyetleri de bulunan mükellefler bu uygulamadan faydalanamaz.

 

Son olarak; 7104 sayılı Kanunun 11. maddesi ile Katma Değer Vergisi Kanunu’nun “Yetki” başlıklı 36. maddesinde yapılan değişiklikle Cumhurbaşkanına, süresi içinde iadesi talep edilmeyen katma değer vergisini gelir ve kurumlar vergisi matrahlarının tespitinde gider olarak yazdırma ve iade hakkı doğuran işlemlerle ilgili iade talebinde bulunulabilecek asgari tutarın belirlenmesi hususunda yetki verilmişti.

 

6775 sayılı Cumhurbaşkanı kararının 1. maddesi ile; mükelleflerin iade hakkı doğuran işlemlerine ilişkin olarak katma değer vergisi iadesi talebinde bulunabilecekleri asgari tutar 2.000 TL olarak belirlenmiştir.

 

Karar, yayımı tarihi olan 26.01.2023 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

 

Söz konusu 6728 sayılı Cumhurbaşkanı Kararına ulaşmak için tıklayınız.

 

718 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararına ulaşmak için tıklayınız.

 

Saygılarımızla.

 

Esas Bağımsız Denetim S. M. Mali Müşavirlik A. Ş.

 

"Güven, Kontrole Mani Değildir."Bize Ulaşın

Teklif Al

Vergi Takvimi