×

Şarj Hizmeti Veren Mükelleflerin Tutara Bağlı Olmaksızın E-Fatura Ve E-Arşiv Faturaya Geçmelerine Dair 550 No.lu VUK GT Yayımlandı.

Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 509)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Sıra No: 550) 07.10.2023 Tarih ve 32332 sayılı Resmi Gazete’de Yayımlanmıştır.

 

Bilindiği üzere; Vergi Usul Kanunu uyarınca düzenlenmesi zorunlu olan belgelerin elektronik ortamda düzenlenmesine yönelik olarak yayımlanan Tebliğler gözden geçirilmiş, tüm tarafların tek kaynaktan bilgilenmelerinin temin edilmesi ve elektronik belge uygulamalarında bütünlüğün sağlanması amacıyla 509 Sıra No’lu Genel Tebliğ hazırlanmıştır.

 

550 Sıra No'lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile 509 Sıra No’lu Genel Tebliği’nde yapılan değişiklikler özetle aşağıdaki gibidir:

 

  • Şarj Hizmeti Yönetmeliği kapsamında Enerji Piyasası Düzenleme Kurumundan şarj ağı işletmeci lisansı alan mükellefler ile bu mükellefler tarafından sertifika verilen şarj istasyonu işletmecilerine e-Fatura kullanma zorunluluğu getirilmiştir.

 

  • Tebliğ kapsamında e-Fatura uygulamasına dâhil olduktan sonra veya dâhil olmak zorundayken işi bırakıp daha sonra yeniden mükellefiyet tesis ettiren gerçek kişi mükellefler, işe başladıkları tarih itibarıyla e-Fatura uygulamasına geçmek zorundadır.

 

  • Tebliğ kapsamında e-Fatura uygulamasına dâhil olan veya dâhil olmak zorunda olan bir ferdi işletmenin sermaye şirketine dönüşmesi halinde, yeni kurulan sermaye şirketi de e-Fatura uygulamasına dâhil olmak zorunda olup uygulamaya dâhil olma süresi hiçbir koşulda işlemin ticaret siciline tescil tarihini izleyen ayın başından itibaren 3 ayı geçemeyecektir.

 

  • Şarj ağı işletmeci lisansı alan mükellefler ile bu mükellefler tarafından sertifika verilen şarj istasyonu işletmecilerinden 07.10.2023 tarihi itibarıyla faaliyette bulunanlar 02.01.2024 tarihine kadar, 07.10.2023 tarihinden sonra faaliyete başlayacaklar ise, faaliyete başladıkları tarih itibarıyla başvurularını ve fiili geçiş hazırlıklarını tamamlayarak e-Fatura uygulamasına geçmek zorundadır.

 

  • İhracat İşlemlerinde 01.07.2020 tarihinden başlayan e-Fatura uygulamasına geçiş zorunluluğu, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından ebelge.gib.gov.tr adresinde yapılacak duyuruda belirtilecek tarihten itibaren şeklinde değiştirilmiştir.

 

  • e-Fatura ve e-Arşiv Fatura uygulamalarına kayıtlı bulunan ve ÖKC kullanımından muafiyeti bulunan mükellefler ile Güvenli Mobil Ödeme ve Elektronik Belge Yönetim Sisteminden yararlanan mükelleflerce daha önce vergiler dahil toplam satış tutarı 500 TL’ye kadar olan perakende mal ve hizmet satışlarında düzenlenen e-Arşiv Faturalarda “müşterinin adı, ticaret unvanı, adresi, vergi dairesi ve hesap numarası” bilgileri yerine, müşterinin adı bölümünde “Nihai Tüketici” açıklamasına yer verilerek düzenlenebilmesine imkân veren tutar, 213 sayılı Kanunun 232. maddesinin ikinci fıkrasında belirtilen (2023 için 4.400 TL) tutar olarak değiştirilmiştir.

 

  • Şarj ağı işletmeci lisansı alan mükellefler ile bu mükellefler tarafından sertifika verilen şarj istasyonu işletmecilerinin söz konusu Yönetmelik kapsamında gerçekleştirdikleri mal teslimi ve hizmet ifalarına istinaden 213 sayılı Vergi Usul Kanunu gereğince bu mükelleflere düzenleme zorunluluğu getirilen mali belgeleri, mezkûr Kanunun 232. maddesinin ikinci fıkrasında belirtilen, işlemin gerçekleştiği yıla ait fatura düzenleme zorunluluğuna ilişkin tutara bağlı olmaksızın (2023 için 4.400 TL), elektronik belge (e-Fatura, e-Arşiv Fatura) olarak düzenlemeleri ve bunları elektronik ortamda iletmeleri zorunluluğu getirilmiştir.

Tebliğin; 5. maddesinin “V.2. Belgelerin Elektronik Ortamda Oluşturulması” başlıklı bölümünün yedinci fıkrasında değişiklik yapan kısmı, 01.11.2023 itibaren gerçekleştirilen teslim ve hizmetlere uygulanmak üzere 07.10.2023 tarihinde, diğer kısmı 02.01.2024 tarihinden itibaren gerçekleştirilen teslim ve hizmetlere uygulanmak üzere 07.10.2023 tarihinde, diğer maddeleri ise yayımı tarihi olan 07.10.2023 tarihinde yürürlüğe girecektir.

Söz konusu Tebliğe ulaşmak için tıklayınız.

 

509 Sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinin güncel haline ulaşmak için tıklayınız.

 

Saygılarımızla.

 

Esas Bağımsız Denetim S. M. Mali Müşavirlik A. Ş.

 

 

"Güven, Kontrole Mani Değildir."Bize Ulaşın

Teklif Al

Vergi Takvimi