×

Kooperatif Ve Üst Birliklerinin KOOPBİS Sistemine Veri Giriş Ve Aktarım Süreci Altı Ay Daha Uzatıldı.

Bilindiği üzere, 26.10.2021 tarih ve 31640 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 7339 Sayılı “Kooperatifler Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” ile; 1163 Sayılı Kooperatifler Kanunu’nun bazı maddelerinde çeşitli değişiklikler yapılmıştı.

 

7339 Sayılı Kanun’un 15. maddesi ile; 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu’nun eklenen Ek Madde 5 ile; Ticaret Bakanlığı tarafından bir yıl içinde tüm kooperatif ve üst kuruluşlarının, kooperatifçilik hizmetlerine elektronik ortamda eriştiği ve merkezî veri tabanının yönetildiği Kooperatif Bilgi Sistemi (KOOPBİS) kurulması düzenlenmiş ve kooperatifin ticaret sicili kayıtlarının, finansal tablolarının, yönetim kurulu ve denetçi raporlarının, genel kurul toplantı evrakının, ortakların kimlik, iletişim, pay ve ödemelerine ilişkin bilgilerinin KOOPBİS’e işlenmesinden yönetim kurulu sorumlu tutmuştur.

 

İlgili Bakanlık ile kooperatif ve üst kuruluşları, görevleri ile sınırlı kalmak şartıyla, ortakların ve ortak olmak için başvuranların kişisel verilerini KOOPBİS’te işlemeye ve görüntülemeye ve sistemde işlenen verileri, kamu kurum ve kuruluşlarına aktarmaya yetkili kılınmıştı.

 

KOOPBİS’te tutulacak veriler ile elektronik ortamda sunulacak hizmetlerden faydalanılmasına ilişkin usul ve esaslar ilgili bakanlıklar ile Kişisel Verileri Koruma Kurumunun görüşü alınarak Ticaret Bakanlığı tarafından çıkarılan yönetmelikle belirleneceği belirtilmiş, Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan “Kooperatif Bilgi Sistemi Yönetmeliği” ise, 14.01.2022 tarihli ve 3719 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmişti.

 

Bahse konu kanun ve yönetmelik hükümleri doğrultusunda, Kooperatif Bilgi Sistemi’nin kurulumu, tanıtımı, kullanımına ilişkin yetki ve sorumluluklar, kullanıcıların eğitimi ve geçiş süreçleri ile veri işleme yöntemleri konularında ayrıntılı düzenlemeler içeren “Kooperatif Bilgi Sisteminin Kullanımına İlişkin Usul ve Esaslar” yayımlanmış, Kanun ve yönetmelik hükümleri çerçevesinde, 26.10.2022 tarihinde KOOPBİS kurulmuş olup mevzuat uyarınca öngörülen süreler için başlangıç tarihi olarak bu tarih esas alınacağı açıklanmıştır.

 

Kooperatif Bilgi Sistemi Yönetmeliğine göre, kooperatif ve üst kuruluşlarının yönetim kurulu üyelerince kooperatife ilişkin verilerin, KOOPBİS'in kurulum tarihinden itibaren 6 ay içinde sisteme girilmesi gerektiği belirtilmişti.

 

28.02.2023 tarihli Kooperatif Bilgi Sistemi Yönetmeliği değişikliği ile, KOOPBİS'in kurulumundan itibaren 6 ay olarak düzenlenen süre 1 yıla çıkartılmış ve bu sürenin sonunda Ticaret Bakanlığı’na 6 ay daha süre uzatımına yetkili kılınmıştı.

 

Bakanlığın sitesinden yapılan 25.10.2023 tarihli duyuru ile; 1163 Sayılı Kooperatifler Kanunu’nun geçici 8. Maddesinin 2. Fıkrasında yer alan uzatma yetkisi kapsamında veri giriş ve aktarım süreci, Bakanlık makamının 23.10.2023 tarih ve 90234003 sayılı onayı ile 26.10.2023 tarihinden itibaren altı ay daha (26.04.2024 tarihine) uzatılmıştır.

 

Söz konusu duyuruya ulaşmak için tıklayınız.

 

14.01.2022 tarihli Kooperatif Bilgi Sistemi Yönetmeliği’ne ulaşmak için tıklayınız.

 

28.02.2023 tarihli Kooperatif Bilgi Sistemi Yönetmeliği değişikliğine ulaşmak için tıklayınız.

 

Kooperatif Bilgi Sistemi Yönetmeliği’nin güncel haline ulaşmak için tıklayınız.

 

7339 Sayılı Kooperatifler Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanuna ulaşmak için tıklayınız.

 

1163 Sayılı Kooperatifler Kanunu’nun güncel haline ulaşmak için tıklayınız.

 

Kooperatif Bilgi Sisteminin Kullanımına İlişkin Usul ve Esaslara ulaşmak için tıklayınız.

 

Saygılarımızla.

 

Esas Bağımsız Denetim S. M. Mali Müşavirlik A. Ş.

"Güven, Kontrole Mani Değildir."Bize Ulaşın

Teklif Al

Vergi Takvimi