×

Kısa Çalışma Ödeneği İle Nakdi Ücret Desteğinden Yersiz Yararlanan Sigortalılar İçin SGK’ya Eksik Bildirilen Günleri Tamamlama Hakkı Verilmesine Dair 2023/24 Sayılı SGK Genelgesi Yayımlandı.

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı tarafından 25.07.2023 tarihinde 2023/24 sayılı Genelge yayımlanmıştır.

 

Bilindiği üzere, 7431 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 5. maddesi ile 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa eklenen geçici 94. maddesinde;

 

“(1)4447 sayılı Kanunun Geçici Madde 29 ve Geçici Madde 32 hükümlerinden yararlanan işverenler tarafından Kuruma sigortalılar adına eksik hizmet bildirilen günlere ilişkin ek nitelikteki muhtasar ve prim hizmet beyannamelerinin/aylık prim ve hizmet belgelerinin işverenin Kuruma başvuru tarihini takip eden aybaşından itibaren üç ay içinde verilmesi ve muhteviyatı primlerin de aynı sürede ödenmesi halinde, söz konusu yükümlülükler süresi içerisinde yerine getirilmiş sayılır. Bu maddenin

yürürlük tarihine kadar bu kapsamda tahsil edilmiş primler ve idari para cezaları iade veya mahsup

edilmez.

 

(2) Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Kurumca belirlenir."

 

Hükümleri yer almaktadır.

 

2023/24 sayılı Genelge ile; Kısa Süreli Çalışma veya Nakdi Ücret Desteğinden yararlanmasına rağmen (Pandemi döneminde 4447 sayılı kanuna eklenen geçici 29. madde ve geçici 32. madde kapsamında verilen destekler) eksik gün bildirilen sigortalılar için işverenlere sigortalı çalışanlarının eksik bildirilen günlerini tamamlama hakkı verilmiş olup uygulamanın usul ve esasları belirlenmiş olup aşağıda açıklanmıştır.

 

Buna göre; söz konusu hak pandemi döneminde sağlanan desteklerin hatalı kullanımını telafi etmeye yönelik olduğu için yalnızca 4447 sayılı kanuna eklenen geçici 29. ve 32. Maddelerden faydalanan ve sigortalının eksik gün bildirimi yapılırken ‘’18’’ (KÇÖ), ‘’27’’ (KÇÖ ve Diğer nedenler), ‘’28’’ (Pandemi Ücretsiz izni) veya ‘’29’’ (Pandemi Ücretsiz İzin ve Diğer) kodlarını seçmiş olan işverenler bu haktan faydalanabilecektir.

 

İşyeri bu şartları sağlıyorsa; Öncelikle Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlükleri yahut Hizmet merkezlerine giderek 4447 sayılı kanunun geçici 29 ve 32. maddelerinden faydalanıldığını belirten Ek-1 formu (formda iş yerinin sicil numarası, fazla ve yersiz ödeme yapılan sigortalı bilgilerine ve sigortalı için yapılan fazla ve yersiz yapılan ödeme gün sayısı gibi bilgiler yer almakta) 2 nüsha şeklinde doldurularak onay alınmalıdır.

 

İlgili birimden alınan onaylı form ile SGK İl Müdürlüğü veya SGK Merkez Müdürlüğüne başvuruda bulunulmalı ve kuruma verilen Ek-1 formundaki bilgiler ile Kurumun kayıtlarındaki bilgiler karşılaştırılmalıdır.

 

Ek-1 formu ve kurum kayıtlarındaki veriler uyuşmazsa veya formda değişiklik yapıldığı tespit edilirse form yeniden düzenlenecektir.

 

Söz konusu başvurudan sonra başvuru tarihini takip eden aybaşından itibaren eksik hizmet bildirilen günlerle alakalı ek nitelikte muhtasar ve prim hizmet beyannamelerinin veya aylık prim ve hizmet belgelerinin üç ay içinde verilmesi ve içeriğindeki primlerin de aynı süre içerisinde ödenmesi gerekmektedir.

 

7431 sayılı yasanın ek 17. maddesinin birinci fıkrasında belirtildiği üzere kanunun yürürlük tarihinden önce SGK’ya bildirilen günler için herhangi bir şekilde ödenen sigorta primleri iade edilmeyecektir.

 

Bu yüzden işveren tarafından düzenlenecek olan muhtasar ve prim hizmet beyannamesi yahut aylık prim ve hizmet belgesi kanun türü seçilmeden verilmelidir. Yapılan kontroller sonucunda 5510/Geçici  94. madde kapsamında verilen beyanname veya belgelerin kanun türü seçilerek verildiği tespit edilirse yersiz olarak yararlanılan teşvikler gecikme cezası ve gecikme zammı ile birlikte işverenden tahsil edilecektir.

 

İşveren bu amaçla kuruma başvurduktan sonra 3 ay içerisinde gereken beyanname veya belgeleri kuruma sunmazsa yahut beyanname veya belgeleri sunup içeriğindeki primleri aynı süre içerisinde ödemezse söz konusu maddeden faydalanılamayacaktır.

 

Bu düzenleme 13.01.2023 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere 01.09.2023 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

 

Söz konusu Genelgeye ulaşmak için tıklayınız.

 

7431 Sayılı Kanuna ulaşmak için tıklayınız.

 

Saygılarımızla.

 

Esas Bağımsız Denetim S. M. Mali Müşavirlik A. Ş.

 

"Güven, Kontrole Mani Değildir."Bize Ulaşın

Teklif Al

Vergi Takvimi