×

İthalatta Gözetim ve Korunma Önlemi Uygulamaları Kapsamında Hesaplanan Katma Değer Vergisinin İndirim Hakkının Kaldırılmasına Dair Düzenleme Yapılan 8000 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı Yayımlandı.

8000 sayılı “İthalatta Gözetim ve Korunma Önlemi Uygulamaları Kapsamında Hesaplanan Katma Değer Vergisinin İndirim Hakkının Kaldırılmasına Dair Kararda Değişiklik Yapılması Hakkında Karar” Cumhurbaşkanı Kararı, 28.12.2023 tarihli ve 32413 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmıştır.

 

Bilindiği gibi, 7846 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile; 3065 sayılı KDV Kanunu’nun 36. maddesi ile Cumhurbaşkanlığı’na verilen yetkiye dayanılarak yerli üretimin korunması amacıyla ticaret politikaları önlemleri kapsamında yer alan ithalatta gözetim uygulaması, korunma önlemleri, dampinge karşı vergi gibi uygulamalar nedeniyle ithalatta ödenen katma değer vergisinin mükellefler tarafından hesaplanan katma değer vergisinden indirimine ilişkin değişiklik yapılmış ve ithalatta gözetim uygulamasına tabi tutulan mallara ilişkin gümrük beyannamelerinde beyan olunan ve tevsik edilemeyen tutarlar ile bu tutarlar nedeniyle doğan ve KDV matrahına dahil olan her türlü vergi, resim, harç ve paylar dolayısıyla ödenen KDV’nin indirim hakkı kaldırılmıştı.

 

8000 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile; 7846 sayılı Cumhurbaşkanı Kararına geçici madde eklenerek söz konusu düzenlemede değişiklik yapılmıştır.

 

Buna göre, uygulamanın başlama tarihi olan 24.11.2023 tarihinden önce ithalat bedelinin bankacılık sistemi üzerinden ödendiği tevsik edilen malların en geç 01.04.2024 tarihine kadar ithal edilmesi halinde söz konusu uygulama hükümleri uygulanmayacak olup, ithalatta gözetim  ve korunma önlemleri uygulaması nedeniyle ithalatta ödenen katma değer vergisi mükellefler tarafından hesaplanan katma değer vergisinden indirilebilecektir.

 

Karar 24.11.2023 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.

 

Söz konusu Cumhurbaşkanı Kararına ulaşmak için tıklayınız.

 

Saygılarımızla.

 

Esas Bağımsız Denetim S. M. Mali Müşavirlik A. Ş.

"Güven, Kontrole Mani Değildir."Bize Ulaşın

Teklif Al

Vergi Takvimi