×

İnternet Vergi Dairesi Kdv İade Taleplerine Ait Listeleri Gönderme Kılavuzu Güncellendi.

20.01.2023 tarihinde Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından Kdv İade Taleplerine Ait Listeler Hakkında Duyuru ve İnternet Vergi Dairesi KDV İade Taleplerine Ait Listeleri Gönderme Kılavuzu güncellenerek yayımlanmıştır.

 

Bilindiği üzere; 60 Seri No.lu KDV Sirkülerinin “İade Uygulaması” başlıklı bölümünde; KDV mükelleflerinin, 2010/Ocak vergilendirme döneminden itibaren gerçekleşen iade hakkı doğuran işlemlerden kaynaklanan KDV iade taleplerine ait listelerin elektronik ortamda alınması uygulamasına başlanılmıştır.

 

KDV İade taleplerinde; İndirilecek KDV Listesi, Yüklenilen KDV Listesi, Satış Faturaları Listesi, Gümrük (Çıkış) Beyannamesi Listesi gibi KDV İade talebi için ibrazı gereken listelerin internet vergi dairesi üzerinden gönderilmesi gerekmektedir.

 

Bu uygulama neticesinde, KDV iade talepleri ile ilgili olarak vergi dairelerince daha önce VEDOP üzerinden manuel olarak yapılan ve oldukça uzun zaman alan kontroller, Gelir İdaresi Başkanlığınca hazırlanan “KDV İadesi Risk Analizi” projesi ile elektronik ortamda yapılmakta, mükelleflerin elektronik ortamda gönderdikleri belgeler esas alınarak bir rapor halinde vergi dairelerinin kullanımına sunulmaktadır.

 

26 Nisan 2014 tarihinde yayınlanan; “KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL UYGULAMA TEBLİĞİ” gereği, İnternet Vergi Dairesi’nden alınan listelere “KDV Hesaplama Tablosu” eklenmiştir.

 

Ayrıca bu tarihten günümüze kadar sistemimizde yapılan güncellemeler neticesinde genel olarak tüm iade talep türlerine ait listeler, günümüz itibariyle İnternet Vergi Dairesi üzerinden alınmaktadır.

 

Gerek KDV İade mevzuatında yapılan değişiklikler, gerekse mükelleflerimizden, Yeminli Mali Müşavir ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavir gibi meslek mensuplarından gelen talepler doğrultusunda her geçen gün sistem yenilenmeye devam etmektedir.

 

İnternet Vergi Dairesi üzerinden listelerin oluşturulup gönderilmesi esnasında sistem, iade hakkı doğuran işlem türüne bağlı olarak elektronik ortamda gönderilebilecek listelere ilişkin linkleri otomatik olarak ekrana getirmektedir. (EK:1)

 

Bu listelerin sistemden gönderilmesi gerekmektedir. Buna göre, elektronik ortamda gönderilemeyen diğer belge / liste / tablolar, eskiden olduğu gibi kâğıt ve/veya CD ortamında iade talep dilekçesi ekinde vergi dairesine verilecektir.

 

Bilindiği üzere; 01/2016 iade dönemi ve sonrası dönemler için; İndirimli orana tabi satışlara ilişkin satış faturası listesi internet vergi dairesinden alınmaya başlanılmıştır. Bu liste 2016 Ocak ayından itibaren

 

406 - İndirimli orana tabi işlemlere ilişkin iade (yılı içinde aylık mahsuben iade.)

439 - İndirimli orana tabi işlemlere ilişkin iade. (yıllık) ve

405 işlem kodlarından - (İndirimli orana tabi malların ihraç kaydıyla teslimleri ile ilgili yüklenilen KDV farkından)

 

iade talep eden mükellefler tarafından doldurulacaktır.

 

Bu itibarla; İndirimli orana tabi satışlara ilişkin satış faturası listesinin boyutunun 100.000 satırdan fazla olması halinde, söz konusu listenin internet vergi dairesinden gönderilmesi zorunlu olmayıp, önceden olduğu gibi iade işlemini sonuçlandıracak olan vergi dairesi müdürlüğüne kâğıt/CD ortamında ibraz edilmesi yeterli olacaktır.

 

Söz konusu klavuza ulaşmak için tıklayınız.

 

KDV Genel Uygulama Tebliği'nin son güncel haline ulaşmak için tıklayınız.

 

Saygılarımızla.

 

Esas Bağımsız Denetim S. M. Mali Müşavirlik A. Ş.

"Güven, Kontrole Mani Değildir."Bize Ulaşın

Teklif Al

Vergi Takvimi