×

İnşaat Demiri İzleme Sistemi (İDİS) Uygulamasına Dair GİB Duyurusu Yayımlandı.

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından ilgili web sitesinde (www.gib.gov.tr) 14.12.2023 tarihinde İnşaat Demiri İzleme Sistemi Uygulamasına İlişkin Duyuru yayımlanmıştır.

 

Bilindiği üzere, 16.03.2023 tarih ve 32134 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan İnşaat Demiri İzleme Sistemi Uygulama Genel Tebliği ile; 213 sayılı Vergi Usul Kanununun mükerrer 257. maddesinin Hazine ve Maliye Bakanlığına verdiği yetkiye istinaden Gelir İdaresi Başkanlığınca, kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında inşaat sektöründeki belirli girdilerin takibi ve elde edilen verilerin analiz edilmesi, vergi güvenliği yanında deprem kuşağında yer alan ülkemizde yapı güvenliğinin sağlanmasına katkı sunması amacıyla hazırlanan İnşaat Demiri İzleme Sistemi Uygulama Genel Tebliği çıkarılmış ve inşaat demirinin izlenmesine yönelik düzenleme yapılmıştır.

 

İnşaat Demiri İzleme Sistemi (İDİS) ile inşaat demirinin üretimiyle ilgili temel verilerin izlenmesi ve merkezi sisteme veri aktarılması, üretici, ihracatçı, ithalatçı, toptancı, bayi, tüccar, inşaatta kullanım ve laboratuvar deneyleri dâhil teslim işlemlerinin izlenmesi ve takip edilmesi amaçlanmıştır.

 

Söz konusu Tebliğ uyarınca, Darphanenin işleyiş ve denetiminden sorumlu olduğu İDİS dışında inşaat demirinin üretimi, ihracatı, ithalatı, alışı, satışı ve kullanımı yapılamayacağından inşaat demiri üreten veya ithal edenler ile ihracatçı, toptancı, bayi, tüccar ve yapı müteahhitlerinin 01.01.2024 tarihinden önce İDİS'e geçmeleri zorunlu kılınmıştır.

 

İnşaat Demiri İzleme Sistemi Uygulama Genel Tebliğine ilişkin hususlar ve Sistem Kılavuzu www.darphane.gov.tr internet adresinde yayımlanmıştır.

 

Ayrıntılı bilgilere bağlı olunan vergi dairesinden ulaşılabilinir.

 

İDİS hangi ürün gruplarını kapsamaktadır?

 

İDİS, Gümrük Tarife ve İstatistik pozisyonunda (GTIP) 7214.20 grubunda tanımlanan yuvarlak çubuk ürünleri kapsamaktadır.

 

İDİS'e kayıt zorunluluğu olan mükellefler kimlerdir?

 

İDİS, inşaat sektöründe faaliyet gösteren üretici, ihracatçı, ithalatçı, toptancı, bayi, tüccar, yapı müteahhidi, yapı denetim kuruluşları gibi ilgili sektörde faaliyet gösteren mükellefleri kapsamaktadır.

 

İnşaat demirlerinin, inşaat demiri bağlarının ve laboratuvar numunelerinin tamamının İDİS'e kayıt yapılması zorunlu mudur?

Üretilen, ihracatı ve ithalatı yapılan inşaat demirlerinin, inşaat demiri bağlarının ve laboratuvar numunelerinin tamamının İDİS'e kayıt yapılması zorunludur. İDİS'in uygulamaya geçmesinden sonra İDİS dışında inşaat demiri üretimi, ihracatı, ithalatı, alışı, satışı ve kullanımı yapılamayacaktır.

 

Mükelleflerin İDİS'e kayıt yaptırabilmeleri için en son başvuru tarihi nedir?

İnşaat demiri üretenler, ithal edenler, ihraç edenler, toptancılar, bayiler, tüccarlar ve yapı müteahhitleri gibi sektör mükelleflerinin 01/01/2024 tarihinden önce İDİS'e geçmeleri zorunludur.

 

İDİS'in uygulamaya geçmesinden önce üretilen ve satışı gerçekleştirilmemiş işaretsiz/etiketsiz inşaat demirlerinin kullanımı ya da satışı için son tarih nedir?

Stoklarında işaret/etiket olmayan inşaat demiri bulunduranlar, üretici ve/veya ithalatçılar 01/01/2024 tarihinden itibaren, diğer mükellefler ise 31/01/2024 tarihinden sonra bu stokları satışa konu edemezler.

 

Mükellefler işaret/etiket talepleri için nasıl başvuruda bulunabilirler?

İDİS'e kayıtlı mükellefler işaret/etiket taleplerini İDİS üzerinden Darphaneye bildireceklerdir. Mükellefler taleplerinin onaylamasının ardından işaret/etiket bedelinin İDİS üzerinden ödemesini yaparak işaret/etiket taleplerini 15 gün içinde teslim alacaklardır.

 

İlgili duyuruya ulaşmak için tıklayınız.

 

İnşaat Demiri İzleme Sistemi Uygulama Genel Tebliğine ulaşmak için tıklayınız.

 

İnşaat Demiri İzleme Sistemi Giriş Ekranları ve Sistem Klavuzu İçin Tıklayınız.

 

Saygılarımızla.

 

Esas Bağımsız Denetim S. M. Mali Müşavirlik A. Ş.

"Güven, Kontrole Mani Değildir."Bize Ulaşın

Teklif Al

Vergi Takvimi