×

İkinci El Taşıt Ticareti Yetki Belgesi Alma Zorunluluğunun Uzatılmasına Dair Yönetmelik Yayımlandı.

İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik7433 Sayılı  Cumhurbaşkanı Kararı ile, 29.07.2023 tarihli ve 32263 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

 

Bildiğiniz üzere; 6585 sayılı Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanuna dayanılarak hazırlanan ve 13.02.2018 tarihli ve 30331 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik’le, taşınmaz ticaretinin kayıt altına alınmış işletmeler tarafından güvenli ve sistemli olarak yapılması için önemli bir adım atılmıştır.

 

Yönetmeliğe göre; tacir ve esnafın ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti faaliyetlerini, işletmeleri adına yetki belgesi alarak yürütmeleri gerekmektedir. Yetki belgesi başvuruları 13.05.2018 tarihinden bu yana İkinci El Motorlu Kara Taşıtı Ticareti Bilgi Sistemi (İETTS) üzerinden yapılmakta ve bu belge ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti yapılan işletmenin bulunduğu yerdeki ticaret il müdürlüğü tarafından yine İETTS üzerinden verilmektedir.

 

Bilindiği üzere, İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelikte yapılan değişikliklerle ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti ile iştigal eden işletmelere verilen süre 31.07.2023 tarihine kadar uzatılmıştı.

 

Bu defa, 29.07.2024 tarihli 7433 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile; İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelikte yapılan değişiklik ile ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti ile iştigal eden işletmelere yetki belgesi almak için verilen süre 31.07.2024 tarihine kadar uzatılmıştır.

 

Bu kapsamda, ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti ile iştigal eden işletmelerin muhtemel mağduriyetlerinin önlenmesini teminen, İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin geçici 6. maddesinin birinci fıkrası ile işletmelere verilen süre olan 31.07.2024 tarihine kadar, kinci el motorlu kara taşıtı ticareti faaliyetine başlayan (ilgili NACE kodu ile bu tarihten önce oda veya vergi kaydı bulunan) ve yetki belgesi başvurusunun yapıldığı tarihe kadar ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretine yönelik faaliyetine kesintisiz olarak devam eden işletmelerden, iş yeri açma ve çalışma ruhsatı ile iş yeri uygunluk belgesini İkinci El Motorlu Kara Taşıtı Ticareti Bilgi Sistemine aktaracağına veya Ticaret İl Müdürlüğüne teslim edeceğine dair taahhüt alınmak suretiyle yetki belgesi şartı olarak bu belgeler aranmaksızın ilgili taahhütnameyi, İkinci El Motorlu Kara Taşıtları Ticareti Bilgi Sisteminde (İETTS) Ruhsat ve İşyeri Uygunluk Belgesi doküman türü ‘’Ruhsat ve İş Yeri Uygunluk veya Taahhüt Belgesi’’ bölümüne yükleyip sistem üzerinden başvuru yaparak ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti ile iştigal edebileceklerdir.

 

İşletmelere yetki belgesi verilebilmesi için;

 

  • meslek odasına kayıtlı olunması,
  • gelir veya kurumlar vergisi mükellefiyetinin bulunması,
  • on sekiz yaşın doldurulmuş olması, lise mezunu olunması,
  • iflas veya konkordato ilan edilmemiş olması,
  • belirli suçlardan hüküm giyilmemiş olması ve
  • mesleki yeterlilik belgesine sahip olunması

 

gerekmektedir.

 

Başvurular https://ietts.gtb.gov.tr/ internet adresinden e-devlet şifresi ile yapılacaktır.

 

Yönetmelik 29.07.2023 tarihinden itibaren geçerlidir.

 

3065 sayılı Katma Değer Vergisi (KDV) Kanunu -23/f maddesi ve KDV Genel Uygulama ikinci el motorlu kara taşıtı veya taşınmaz ticaretiyle iştigal eden mükelleflerce, KDV mükellefi olmayanlardan (mükellef olanlardan istisna kapsamında yapılan alımlar dahil) alınarak vasfında esaslı değişiklik yapılmaksızın satılan ikinci el motorlu kara taşıtı veya taşınmazların tesliminde matrah, alış bedeli düşüldükten sonra kalan tutardır.

 

KDV mükellefi olmayanlardan veya istisna kapsamında KDV ödenmeksizin alınan ikinci el motorlu kara taşıtları ile taşınmazların satışında düzenlenecek faturalarda alış bedeli ile satış bedeli arasındaki fark üzerinden KDV hesaplanır. KDV hesaplanarak alınan ikinci el motorlu kara taşıtları ile taşınmazların teslimlerinde ise özel matrah uygulanmayacağı tabiidir.

 

Buna göre, ikinci el motorlu kara taşıtı veya taşınmaz teslimlerinde özel matrah uygulaması yalnızca ikinci el motorlu kara taşıtı veya taşınmaz ticaretiyle iştigal eden mükellefler tarafından uygulanacaktır.

 

İkinci el motorlu kara taşıtı ticareti ile iştigal edenler, İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik kapsamında işletmesi adına yetki belgesi alan tacirler ile esnaf ve sanatkârlardır. İkinci el motorlu kara taşıtı ticareti ile iştigal etmekle birlikte henüz yetki belgesi almamış olanlar, İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmeliğe göre yetki belgesi alınması için verilen süre ile sınırlı olmak üzere yetki belgesi olmaksızın, özel matrah uygulayabilirler.

 

Söz konusu Cumhurbaşkanı Kararına (İkinci El Motorlu Kara Taşıtı Ticareti Hakkında Yönetmelik Değişikliğine Dair) ulaşmak için tıklayınız.

 

İkinci El Motorlu Kara Taşıtı Ticareti Hakkında Yönetmeliğin güncel haline ulaşmak için tıklayınız.

 

İkinci El Motorlu Kara Taşıtları Ticareti Bilgi Sistemine Ulaşmak İçin tıklayınız.

 

İkinci El Motorlu Kara Taşıtı Ticareti Bilgi Sistemi (İETTS) Uygulama Kullanıcısı Yardım Rehberi İçin Tıklayınız.

 

Saygılarımızla.

 

Esas Bağımsız Denetim S. M. Mali Müşavirlik A. Ş.

"Güven, Kontrole Mani Değildir."Bize Ulaşın

Teklif Al

Vergi Takvimi