×

İhracat Genelgesinde İhracat Bedellerinin Yurda Getirilmesine Dair Değişiklik Yapıldı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın 03.08.2023 tarih ve 2358545 sayılı yazısı ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası İhracat Genelgesi'nin "Peşin Döviz" kenar başlıklı 6. maddesinin 2. fıkrasında değişiklik yapmıştır.

 

Bilindiği üzere; peşin döviz karşılığında 24 ay içerisinde ya da birinci fıkra uyarınca verilen ek süre sonunda ihracat yapılmaması veya bu süre içerisinde peşin döviz tutarının tamamının tek seferde iade edilmemesi durumunda bu tutar kambiyo mevzuatı açısından prefinansman kredisi hükümlerine tabidir.

 

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın 03.08.2023 tarih ve 2358545 sayılı yazısı ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası İhracat Genelgesi’nin “Peşin Döviz” kenar başlıklı 6/2. maddesinde yapılan değişikliğe göre; tamamı tek seferde iade edilmeyen veya süresi içinde ihracatı gerçekleştirilmeyen peşin döviz karşılığı ihracat işlemlerinde peşin döviz tutarının 50.000,- ABD Doları (eski sınır 30.000 USD) veya karşılığı döviz ya da Türk Lirasını geçmeyen kısmı prefinansman hükümlerine tabi olmayacaktır.

 

Değişiklik 03.08.2023 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

 

İhracat Bedellerinin Yurda Getirilmesi ile İlgili Olarak Son düzenlemelere göre;

 

  • İhracat bedelinin 180 gün içinde Türkiye getirilme zorunluluğu (180 günden fazla vade öngörülmesi durumunda, vade bitiminden itibaren 90 gün içinde) devam etmektedir.

 

  • İhracat bedellerinin En Az % 80'inin TL’ye çevrilmesi (DAB'a Bağlanması) Zorunluluğu Kaldırılmıştır.

 

  • İhracat bedeli 15.000 USD altı ise, dövizi yurda getirme zorunluluğu bulunmamaktadır.

 

  • Hizmet ihracatı dövizin yurda getirilme zorunluluğu bulunmamaktadır.

 

  • İhracat bedeli dövizin başka döviz birimleri ile getirilmesi mümkündür. (Bedelinin TL’ye çevirme zorunluluğu kaldırılmıştır.)

 

  • 18.04.2022 tarihinden itibaren İhracat Bedeli Kabul Belgesine (İBKB) veya Döviz Alım Belgesine (DAB) bağlanan İhracat bedellerinin %40’ının Merkez Bankasına satılması zorunludur.

 

  • Her bir gümrük beyannamesi itibarıyla 15.000 USD’ye kadar noksanlığı olan ihracat hesapları doğrudan bankalarca ödeme şekline ve toplam beyanname tutarına, 15.000 USD’den yüksek olmakla birlikte 100.000 USD veya eşitini aşmayan, beyanname veya formda yer alan bedelin % 10'una kadar noksanlığı olan ihracat hesapları da doğrudan bankalarca ödeme şekline bakılmaksızın, 200.000 USD veya eşitini aşmamak üzere mücbir sebep ve haklı durum halleri göz önünde bulundurulmak suretiyle beyanname veya formda yer alan bedelin % 10'una kadar açık hesaplar ilgili Vergi Dairesi Başkanlığınca veya Vergi Dairesi Müdürlüğünce terkin edilmek suretiyle kapatılacaktır.

 

  • Bankalarca yapılabilecek terkin işlemleri 90 günlük ihtarname süresi içinde ilgili Vergi Dairesi Başkanlıkları veya Vergi Dairesi Müdürlüklerince gerçekleştirilecektir.

 

 

 

İhracat Genelgesinin son haline ulaşmak için tıklayınız.

 

Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karara Ulaşmak İçin tıklayınız.

 

2018-32/48 sayılı Tebliğe Ulaşmak İçin tıklayınız.

 

Saygılarımızla.

 

Esas Bağımsız Denetim S. M. Mali Müşavirlik A. Ş.

 

"Güven, Kontrole Mani Değildir."Bize Ulaşın

Teklif Al

Vergi Takvimi