×

İhracat Genelgesinde İhracat Bedellerinin Kapatılmasına Dair Değişiklik Yapıldı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın 14.11.2023 tarihli ve 2631347 sayılı yazısı ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası İhracat Genelgesi'nde değişiklikler yapmıştır.

 

Bilindiği üzere, her bir gümrük beyannamesi itibarıyla, 15.000 ABD doları veya eşitine kadar noksanlığı olan ihracat hesapları doğrudan bankalarca ödeme şekline ve toplam beyanname tutarına olan oranına bakılmaksızın terkin edilmek suretiyle kapatılmaktadır.

 

Ayrıca bu kapsamdaki işlemlerden 90 günlük ihtarname süresi sonunda kapatılmayanlar için Vergi Dairesi Başkanlıkları veya Vergi Dairesi Müdürlüklerince Cumhuriyet Savcılıklarına 1567 sayılı Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında Kanun uyarınca yasal işlem başlatılmasını teminen bildirimde bulunulmakta ve Bakanlığa ihbara ilişkin bilgi verilmektedir.

 

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın 14.11.2023 tarihli ve 2631347 sayılı yazısı ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası İhracat Genelgesi’nin “Vergi Dairesi Başkanlıkları veya Vergi Dairesi Müdürlüklerine bildirim” başlıklı 28. Maddesinin 5. bendinde değişiklik yapılmıştır.

 

Buna göre; iracat hesabının, ek süreler de dâhil olmak üzere, süresi içerisinde kapatılamaması halinde açık hesap tutarı aracı bankaca 5 iş günü içinde Ek:1’deki forma uygun olarak ilgili Vergi Dairesi Başkanlığı veya Vergi Dairesi Müdürlüğüne ihbar edilir. Söz konusu formun açıklama kısmına ilgili ihracat bedelinin ne kadarının İBKB’ye bağlandığı ayrıntılı olarak yazılır.

 

Değişiklik öncesinde bahse konu bildirimi süresi içerisinde gerçekleştirmeyen bankalar hakkında cezai işlem öngörülmüşken, yeni düzenleme ile bildirimin postaya teslimi yeterli bulunmuştur.

 

Sonuç olarak; 15.000 ABD doları veya eşitine kadar noksanlığı olan ihracat hesapları doğrudan bankalarca, 90 günlük ihtarname süresi ile ek süreler içinde ise ilgili Vergi Dairesi Başkanlığı/Müdürlüğünce ödeme şekline ve toplam beyanname tutarına olan oranına bakılmaksızın terkin edilmek suretiyle kapatılacaktır.

 

Bu kapsamındaki işlemlerden 90 günlük ihtarname süresi ve ek süreler sonunda kapatılmayanlar için Vergi Dairesi Başkanlıkları veya Vergi Dairesi Müdürlüklerince Cumhuriyet Savcılıklarına 1567 sayılı Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında Kanun uyarınca yasal işlem başlatılmasını teminen bildirimde bulunulacak ve Bakanlığa ihbara ilişkin bilgi verilecek, bankalar tarafından ise bildirimin postaya teslimi yeterli olacaktır.

 

Değişiklik 14.11.2023 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

 

İhracat bedellerinin yurda getirilmesi ile ilgili olarak son düzenlemelere göre;

 

  • İhracat bedelinin 180 gün içinde Türkiye getirilme zorunluluğu (180 günden fazla vade öngörülmesi durumunda, vade bitiminden itibaren 90 gün içinde) devam etmektedir.

 

  • İhracat bedellerinin En Az % 80'inin TL’ye çevrilmesi (DAB'a Bağlanması) Zorunluluğu Kaldırılmıştır.

 

  • İhracat bedeli 15.000 USD altı ise, dövizi yurda getirme zorunluluğu bulunmamaktadır.

 

  • Hizmet ihracatı dövizin yurda getirilme zorunluluğu bulunmamaktadır.

 

  • İhracat bedeli dövizin başka döviz birimleri ile getirilmesi mümkündür. (Bedelinin TL’ye çevirme zorunluluğu kaldırılmıştır.)

 

  • 18.04.2022 tarihinden itibaren İhracat Bedeli Kabul Belgesine (İBKB) veya Döviz Alım Belgesine (DAB) bağlanan İhracat bedellerinin %40’ının Merkez Bankasına satılması zorunludur.

 

  • Her bir gümrük beyannamesi itibarıyla 15.000 USD’ye kadar noksanlığı olan ihracat hesapları doğrudan bankalarca, 90 günlük ihtarname süresi ile ek süreler içinde ise ilgili Vergi Dairesi Başkanlığı/Müdürlüğünce ödeme şekline ve toplam beyanname tutarına bakılmaksızın, 15.000 USD’den yüksek olmakla birlikte 100.000 USD veya eşitini aşmayan, beyanname veya formda yer alan bedelin % 10'una kadar noksanlığı olan ihracat hesapları da doğrudan bankalarca, 90 günlük ihtarname süresi ile ek süreler içinde ise ilgili Vergi Dairesi Başkanlığı/Müdürlüğünce ödeme şekline bakılmaksızın, 200.000 USD veya eşitini aşmamak üzere mücbir sebep ve haklı durum halleri göz önünde bulundurulmak suretiyle beyanname veya formda yer alan bedelin % 10'una kadar açık hesaplar ilgili Vergi Dairesi Başkanlığınca veya Vergi Dairesi Müdürlüğünce terkin edilmek suretiyle kapatılacaktır.

 

  • İhracat bedelini 180 gün içinde varsa ek süreler sonunda Türkiye’ye getirmeyenler hakkında aracı bankalar bu duruma ilişkin ihbarı 5 iş günü içinde Vergi Dairesi Başkanlığı veya Vergi Dairesi Müdürlüğüne bildirim için ihbarı postaya teslim edecektir.

 

  • 90 günlük ihtarname süresi ve ek süreler sonunda kapatılmayanlar için Vergi Dairesi Başkanlıkları veya Vergi Dairesi Müdürlüklerince Cumhuriyet Savcılıklarına yasal işlem başlatılması için bildirimde bulunulacak ve Bakanlığa ihbara ilişkin bilgi verilecektir.

 

İhracat Genelgesinin son haline ulaşmak için tıklayınız.

 

Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karara Ulaşmak İçin tıklayınız.

 

2018-32/48 sayılı Tebliğe Ulaşmak İçin tıklayınız.

 

Saygılarımızla.

 

Esas Bağımsız Denetim S. M. Mali Müşavirlik A. Ş.

"Güven, Kontrole Mani Değildir."Bize Ulaşın

Teklif Al

Vergi Takvimi