×

Gelir İdaresi Başkanlığı Tarafından Elektronik Belgelerde Karekod Uygulaması Kılavuzu Güncellendi.

27.07.2023 tarihinde Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından ilgili web adresinde (https://ebelge.gib.gov.tr) Karekod Standardı Kılavuzu güncellenerek yayımlanmıştır.

 

Bilindiği üzere; Gelir İdaresi Başkanlığı’nın 17.02.2023 tarihinde yayınlamış olduğu “KAREKOD STANDARDI KILAVUZU” duyurusuna göre, 01.09.2023 tarihinden itibaren düzenlenecek elektronik belgelerde “Karekod”un zorunlu olarak bulunması uygun görülmüş ve “Karekod” bulunmasına ilişkin açıklamaları içeren Karekod Standardı Kılavuzu yayınlanmıştır.

 

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın 17.02.2023 tarihinde yayınlamış olduğu bu “Karekod Standardı Kılavuzu” duyurusuna, 27.07.2023 tarihinde güncelleme gelmiştir.

 

Bu güncelleme ile, ilgili klavuza “3 Karekod Bilgilerinin Gösterimi” başlıklı bölüm eklenmiş ve bu bölüm altında QR kodun e-belge görsellerinin sağ üst köşesinde çıkması gerektiği belirtilmiştir.

 

Buna göre; 01.09.2023 tarihinden sonra aşağıda listelenen e-belgelerin görseline kılavuzda yer alan bilgilendirmelere istinaden QR Barkodun eklenmesi zorunludur.

 

  • e-Fatura
  • e-Arşiv Fatura
  • e-İrsaliye
  • e-Serbest Meslek Makbuzu
  • e-Müstahsili Makbuzu
  • e-Sigorta Komisyon Gider Belgesi
  • e-Döviz ve Kıymetli Maden Alım Satım Belgesi
  • e-Adisyon

 

Bu kapsamda internet üzerinden mal ve hizmet satışı yapanlar, satışa konu malın yanında bulundurmak zorunda oldukları e-İrsaliye örneği yerine Karekod Standardı Kılavuzunun “2.5 e-İrsaliye Belgesinde Karekod Bilgileri” bölümünde belirtilen alanları içerecek şekilde oluşturacakları ve üzerinde "e-İrsaliye Karekodu" ibaresini içeren “Karekod”un çıktısı veya etiketini kullanabileceklerdir.

 

Özel entegratörler veya bilgi işlem sistemleri entegrasyonu kullanan mükelleflerin 01.09.2023 tarihine kadar sistemlerinde gerekli olan tüm düzenleme ve geliştirmeleri yapması, sistemlerinde gerekli geliştirmeleri yapmaları gerekmektedir.

 

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın Karekod Standardı Kılavuzuna ulaşıp daha detaylı bilgi için ebelge.gib.gov.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.

 

Söz konusu klavuza ulaşmak için tıklayınız.

 

Saygılarımızla.

 

Esas Bağımsız Denetim S. M. Mali Müşavirlik A. Ş.

"Güven, Kontrole Mani Değildir."Bize Ulaşın

Teklif Al

Vergi Takvimi