×

EYT Kapsamında Emekli Olanlara Verilen 5 Puanlık Teşvike Dair SGK Genel Yazısı Yayımlandı.

Sosyal Güvenlik Kurumu Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından 22.09.2023 tarihinde E- 80971419 sayılı “Sosyal Güvenlik Destek Primi İşveren Hissesi Beş Puanlık Prim İndirimi” konulu Genel Yazı yayımlanmıştır.

 

Bilindiği gibi, 03.03.2023 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan 7438 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na eklenen Geçici 95. madde ile, 08.09.1999 tarihi öncesi sigortalılığı bulunanlar için emeklilikte yaş sınırı kaldırılmış ve bu kapsamda emekli olanların en son çalıştıkları özel sektör işyerinde sosyal güvenlik destek primine tabi çalışmaya başlamaları halinde sosyal güvenlik destek primi işveren hissesinin beş puanlık kısmına isabet eden tutarın Hazinece karşılanmasına imkan sağlanmıştı.

 

5510 sayılı Kanun'un geçici 95 inci maddesinin ikinci fıkrasında yer alan sosyal güvenlik destek primi işveren hissesi beş puanlık prim indiriminin uygulanmasına yönelik usul ve esaslar 14.04.2023 tarihli ve 2023/19 sayılı Genelge ile açıklanmıştı.

 

2023/19 sayılı Genelgede; söz konusu 5510 sayılı Kanun'un geçici 95. maddesinin ikinci fıkrasında yer alan 5 puanlık sigorta prim teşviki indiriminden yararlanabilme şartları aşağıdaki şekilde belirlenmişti.

 

  • 03.03.2023 tarihi ve sonrasında yaşlılık veya emekli aylığı talebi nedeniyle sigortalının işten ayrılış bildirgesinin verilmesi ve sigortalının işten ayrılış tarihini takip eden 30 gün içerisinde aynı işyerinden sosyal güvenlik destek primine tabi çalışmaya başlaması,
  • Sigortalının 03.03.2023 tarihi ve sonrasında yaşlılık veya emekli aylığı talebinde bulunması ve bu talebe istinaden sigortalıya 5510 sayılı Kanun'un geçici 95 inci maddesi kapsamında ilk defa yaşlılık veya emekli aylığı bağlanması,
  • İşyerinin özel sektör işverenine ait olması,
  • Aylık prim ve hizmet belgesinin/muhtasar ve prim hizmet beyannamesinin yasal süresi içinde verilmesi,
  • Tahakkuk eden primlerin yasal süresi içinde ödenmesi,
  • İşverenin Türkiye geneli yasal ödeme süresi geçmiş sigorta primi, işsizlik sigortası primi, idari para cezası ile bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borçlarının bulunmaması,
  • Çalıştırdığı kişileri sigortalı olarak bildirmediği veya bildirdiği sigortalıları fiilen çalıştırmadığı yönünde herhangi bir tespitin bulunmaması,

 

şartlarının birlikte gerçekleşmesi gerekmektedir.

 

22.09.2023 tarih ve E- 80971419 sayılı Genel yazıya göre; 5510 geçici 95. maddesinin ikinci fıkrası ile verilen sosyal güvenlik destek primi işveren hissesi 5 puanlık prim indiriminden sadece 8.9.1999 tarihinden önce sigortalı olarak çalışmaya başlamış olanlardan ilgili mevzuatı uyarınca yaş şartına bakılmaksızın sigortalılık süresi ve prim gün sayısını tamamlaması nedeniyle yaşlılık aylığı bağlananlar yararlanabileceği açıklanmış olup, söz konusu sigorta primi indiriminden sigortalılık süresi ve prim gün sayısı şartının yanı sıra yaş şartını da sağlayanlardan dolayı yararlanılamayacağı belirtilmiştir.

 

Bu yüzden, EYT kapsamında olmadan normal emekli olan kişiler için sistem teşvik onayına izin verse bile yersiz teşvikten yararlanılmaması adına 15510 teşvik kanun türünü seçilmeden bildirim yapılması önem arz etmektedir. 

 

 

Söz konusu Genel yazıya ulaşmak için tıklayınız.

 

Söz konusu Genelgeye ulaşmak için tıklayınız.

 

7438 Sayılı Kanuna ulaşmak için tıklayınız.

 

Saygılarımızla.

 

Esas Bağımsız Denetim S. M. Mali Müşavirlik A. Ş.

"Güven, Kontrole Mani Değildir."Bize Ulaşın

Teklif Al

Vergi Takvimi