×

Evlerde Üretilen Ürünlerin İnternet Üzerinden Satışında Esnaf Muaflığına İlişkin Rehber Yayımlandı.

30.01.2023 tarihinde Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından ilgili web sitesinde “Evlerde Üretilen Ürünlerin İnternet Üzerinden Satışında Esnaf Muaflığına İlişkin Rehber” kullanıma sunulmuştur.

 

Bilindiği üzere, evlerde üretim yapan küçük üreticilerin ürünlerinin elektronik ortamda satışını teşvik etmek amacıyla; 7162 sayılı Kanun ile 30.01.2019 tarihinden itibaren elde edilen gelirlere uygulanmak üzere Gelir Vergisi Kanununun 9. maddesinin birinci fıkrasının (6) numaralı bendine “işyeri açmaksızın” ibaresinden sonra gelmek üzere “veya yıl içinde gerçekleştirilen satış tutarı, ilgili yıl için geçerli olan asgari ücretin yıllık brüt tutarından fazla olmamak üzere, internet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden” ibaresi eklenmiş olup düzenlemeye ilişkin ayrıntılı açıklamalara 306 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinde yer verilmiştir.

 

Bu düzenlemeye göre, evlerinde kendi el emekleri ile imal ettikleri ürünleri bir işyeri

açmaksızın internet üzerinden satan kişiler de esnaf muaflığından yararlanmaya

başlamışlardır.

 

11.11.2020 tarihli ve 7256 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun 15. Maddesiyle, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 9. maddesinde yapılan değişiklikle; evde imal edilen ürünlerin internet ve benzeri ortamlarda satışında esnaf muaflığı uygulaması getirilmişti.

 

314 Seri Nolu Gelir Vergisi Genel Tebliğ’de; 7256 sayılı Kanun’la 01.01.2021 tarihinden itibaren elde

edilen gelirlere uygulanmak üzere Gelir Vergisi Kanunu’nda yapılan İnternet Üzerinden Kendi Ürettikleri Ürünleri Satanlara Esnaf Muaflığına ilişkin açıklamalar ile usul ve esaslara yer verilmiştir.

 

Buna göre; bir işyeri açmadan ve sanayi tipi ya da seri imalat yapabilen makine ve materyal kullanmadan, evlerinde kendi el emekleri ile imal ettikleri

 

Havlu, örtü, çarşaf, çorap, halı, kilim, dokuma mamûlleri, kırpıntı deriden üretilen mamûller, örgü, dantel, her nevi nakış işleri ve turistik eşya, hasır, sepet, süpürge, paspas, fırça, yapma çiçek, pul, payet, boncuk işleme, tığ örgü işleri, ip ve urganları, tarhana, erişte, mantı gibi ürünlerin, İnternet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden satışında esnaf muaflığının nasıl uygulanacağına ilişkin açıklamaların ve örneklerin yer aldığı “Evlerde Üretilen Ürünlerin İnternet Üzerinden Satışında Esnaf Muaflığına İlişkin Rehber” hazırlanmıştır. 

 

Söz konusu Rehberde;

 

  • Esnaf muaflığından yararlanmanın şartları,
  • Esnaf muaflığından kimlerin yararlanabileceği,
  • Hangi ürünlerin muafiyet kapsamında değerlendirilebileceği,
  • Bankalar tarafından yapılacak işlemler ve tevkifat uygulaması,
  • Evlerde üretilen ürünlerin satışında belge düzeni,

 

gibi konular hakkında bilgilere yer verilmiştir. 

 

Evlerde Üretilen Ürünlerin İnternet Üzerinden Satışında Esnaf Muaflığına İlişkin Rehbere ulaşmak için tıklayınız.

 

306 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğine ulaşmak için tıklayınız.

 

314 Seri Nolu Gelir Vergisi Genel Tebliğine ulaşmak için tıklayınız.

 

Saygılarımızla.

 

Esas Bağımsız Denetim S. M. Mali Müşavirlik A. Ş.

"Güven, Kontrole Mani Değildir."Bize Ulaşın

Teklif Al

Vergi Takvimi