×

Elektronik Para ve Ödeme Kuruluşları İçin Asgari Özkaynak Yükümlülüğünün Yükseltilmesine Dair Tebliğ Resmi Gazete’de Yayımlandı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından “Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşlarının Asgari Özkaynak Miktarlarının Yeniden Belirlenmesi ile İlgili Tebliğ 28.01.2023 Tarih ve 32087 sayılı Resmi Gazete’de Yayımlanmıştır.

 

Bilindiği üzere; ödeme ve elektronik para kuruluşları, finansal açıdan sağlam bir yapıya sahip olmaları için asgari özkaynak bulundurma yükümlülüğüne tabi kılınmıştır.

 

Söz konusu ödeme ve elektronik para kuruluşlarının asgari özkaynak yükümlülükleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para İhracı ile Ödeme Hizmeti Sağlayıcıları Hakkında Yönetmelik’ in 32. maddesinde belirtilen usul ve esaslara göre haziran ve aralık ayı sonu itibarıyla hesaplanmakta ve bu tutarlar Türkiye İstatistik Kurumu’nca yayımlanan fiyat endekslerindeki yıllık değişimler göz önünde bulundurularak TCMB tarafından her yıl ocak ayında değerlendirilmektedir.

 

Ayrıca asgari özkaynak tutarı hesaplanırken söz konusu yönetmeliğin 33. maddesinin 3. fıkrasına göre yapılacak hesaplama dikkate alınacaktır.

 

28.01.2023 Tarih ve 32087 sayılı Resmi Gazete’de Yayımlanan ve 30.06.2023’te yürürlüğe girecek olan Tebliğ ile; ödeme ve elektronik para kuruluşlarının asgari özkaynak yükümlülükleri yeniden değerlendirilerek 2023 yılı için artırılmıştır.

 

Buna göre;

 

  • Fatura ödemelerine aracılık edilmesine yönelik hizmetler sunan ödeme kuruluşları için asgari özkaynak tutarı 7.000.000 Türk lirası,

 

  • Ödeme hizmeti kullanıcısının onayının alınması koşuluyla, ödeme hizmeti kullanıcısının ödeme hizmeti sağlayıcıları nezdinde bulunan bir veya daha fazla ödeme hesabına ilişkin konsolide edilmiş bilgilerin çevrim içi platformlarda sunulması hizmetini ifa eden kuruluşlar hariç olmak üzere diğer ödeme kuruluşları için asgari özkaynak tutarı 15.000.000 Türk lirası,
  •  
  • Elektronik para kuruluşları için asgari özkaynak tutarı 41.000.000 Türk lirası

 

olarak belirlenmiştir. 

 

Tebliğ, 30.06.2023 tarihinde yürürlüğe girecektir.

 

Söz konusu Tebliğe ulaşmak için tıklayınız.

 

Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para İhracı ile Ödeme Hizmeti Sağlayıcıları Hakkında Yönetmelik’in güncel haline ulaşmak için tıklayınız.

 

Saygılarımızla.

 

Esas Bağımsız Denetim S. M. Mali Müşavirlik A. Ş.

"Güven, Kontrole Mani Değildir."Bize Ulaşın

Teklif Al

Vergi Takvimi