×

Elektrikli Araçlara Verilecek Şarj Hizmeti Faturalarının Teslim Anında Düzenlenmesi ve Faturada Yer Alacak Bilgilerin Anlık Olarak GİB’e Bildirilmesine Dair 551 No.lu VUK GT Yayımlandı.

551 Sıra No’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği 07.10.2023 Tarih ve 32332 sayılı Resmi Gazete’de Yayımlanmıştır.

 

551 Sıra No’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğ ile; elektrikli araçlara sunulan şarj hizmetine ilişkin faturaların düzenlenme süresine, şarj hizmetine ilişkin bilgiler ile bu hizmet karşılığında düzenlenen faturada yer alan bilgilerin anlık olarak Gelir İdaresi Başkanlığına bildirilmesine yönelik düzenlemeler yapılmıştır.

 

Buna göre;

 

·             02.01.2024 tarihinden itibaren, elektrikli araçlara sunulan şarj hizmetine ilişkin faturanın teslim anında düzenlenmesi gerekmektedir.

 

·             Bununla birlikte, şarj hizmeti verilecek kişilerle asgari altı aylık sözleşme düzenlenmesi, verilen her bir şarj hizmetine ilişkin bilgileri içerecek şekilde bir icmal hazırlanması ve bu icmallerin düzenlenecek faturaya eklenmesi ile bu kapsamda verilen şarj hizmetine ilişkin bilgilerin anlık olarak Gelir İdaresi Başkanlığı ile paylaşılması şartlarının sağlanmasına bağlı olarak, bu kapsamda verilen şarj hizmetlerine ilişkin olarak yedi günde bir fatura (katma değer vergisi açısından vergilendirme dönemi aşılmamak şartıyla) düzenlenebilecektir.

 

·             Şarj ağı işletmecileri, sürekli bilgi verme zorunluluğu kapsamında, şarj istasyonlarından gerçekleştirilen şarj hizmetlerine ilişkin bilgiler ile bu hizmet karşılığında düzenlenen faturada yer alan bilgileri anlık olarak elektronik ortamda GİB Teknoloji sistemlerine bildirmek zorundadır.

 

·             Bu Tebliğle getirilen sürekli bilgi verme yükümlülüğü kapsamında yapılacak ilk bildirim, buna ilişkin teknik kılavuzların yayımlanmasını müteakip ynokc.gib.gov.tr adresinde yayımlanacak duyuru ile belirlenen tarihte yapılacaktır.

 

Söz konusu Tebliğe ulaşmak için tıklayınız.

 

Saygılarımızla.

 

Esas Bağımsız Denetim S. M. Mali Müşavirlik A. Ş.

"Güven, Kontrole Mani Değildir."Bize Ulaşın

Teklif Al

Vergi Takvimi