×

Bankalarca Beş Milyon TL Üzerinde Verilecek Krediler için Hesap Durumu Belgesi Alma Zorunluluğu Getirilmesine Dair Yönetmelik Yayımlandı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından “Bankaların Kredi İşlemlerine İlişkin Yönetmelik” 21.12.2023 tarihli 32406 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

 

Daha önceki mevzuatta Bankaların Kredi İşlemlerine İlişkin Yönetmelik’te yer alan risk gruplarının belirlenmesine ve kredi sınırlarının hesaplanmasına ilişkin hükümlerin Risk Gruplarının Belirlenmesine ve Kredi Sınırlarına İlişkin Yönetmeliğe aktarılmasından sonra bahse konu Yönetmelikte yer alan kredilerin kullandırım ve izlenmesine yönelik hükümler gözden geçirilerek Bankaların Kredi İşlemlerine İlişkin Yönetmelik yeniden hazırlanmış ve bankalarca risk gruplarının belirlenmesine ve konsolide ve konsolide olmayan esasa göre kredi sınırlarının hesaplanmasına ilişkin usul ve esaslar yeniden düzenlenmiştir.

 

Buna göre; bankalarca daha önce 2.000.000 TL'yi geçmeyen kredi talepleri için geçerli olan hesap durumu belgesi alınması zorunluluğu uygulaması, 5.000.000 TL'nin üzerinde verilecek nakdi ve gayri nakdi krediler için müşterilerden hesap durumu belgesi alınması zorunlu hale gelmiştir.

 

Tüketici kredileri hariç olmak üzere, verilen krediler 5.000.000 TL eşik tutarın üzerinde kaldığı sürece bunlara ilişkin hesap durumu belgelerinin her yıl hesap dönemini izleyen 9 ay içerisinde alınmasına devam edilecektir.

 

Yurt içi bankaların kendi aralarındaki vadesiz veya vadesi 3 ayı aşmayan işlemler için hesap durumu belgesi alınmayabilecektir.

 

Aşağıdaki belgeler hesap durumu belgesi olarak kabul edilecektir:

 

  • Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu tarafından yayımlanan muhasebe ve finansal raporlama standartlarına uygun şekilde hazırlanmış ve bağımsız denetimden geçmiş finansal tablolar.

 

  • 3568 sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanununda yer alan usul ve esaslar uyarınca denetlenmiş finansal tablolar.

 

  • Yurt dışında yerleşik kişiler için, ilgili ülkelerin mevzuatına göre düzenlenmiş ve denetimden geçmiş finansal tablolar.

 

  • Yukarıda belirtilen belgeleri düzenlenmeyenler için, bunların malî gücünün analizine imkan sağlayacak ve faaliyetlerinin niteliğine uygun olarak düzenlenecek belgeler

 

Bankalar, kredileri nedeniyle maruz kalınacak riskleri ölçmek, karşı tarafın malî gücünü düzenli olarak analiz etmek ve izlemek, gerekli bilgi ve belgeleri temin etmek ve bunlara ilişkin esasları belirlemek zorundadır.

 

Canlı alacak olarak izlenen müşterilerden, kredi tahsis aşamasında; denetlenmiş en güncel finansal tablolarının ve bağımsız denetim raporlarının, yönetmelikte belirtilen finansal tablolarda yer verilen bilgilerden hareketle hazırlanacak ve bağımsız denetim kuruluşunun güvence raporunu içeren analiz tablosunun, anonim ortaklıklardan kurumsal yönetim ilkelerine uyum raporunun bankalarca alınması zorunlu tutulmuştur.

 

Bu kredilerden, BDDK tarafından kapsamı belirlenecek olanlar için yetkilendirilmiş bir kuruluşun verdiği kredi derecelendirme notunun alınması da diğer zorunluk olarak belirlenmiştir.

 

Ayrıca, konut teminatlı kredilerde, kredi teminat oranının azami sınırı ve binek araç edinimi amacıyla kullandırılacak taşıt kredilerinde ve taşıt teminatlı kredilerde veya yapılacak finansal kiralama işlemlerinde, kredi teminat oranının azami sınırı, tüketici kredilerinde ve tüketici kredilerinin yeniden yapılandırılmasında uygulanacak azami vadeler Strateji ve Bütçe Başkanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığının görüşü alınarak BDDK tarafından belirlenecektir.

 

İkinci el binek araçlarda taşıtın değerinin tespitinde kasko değeri esas alınacak olup BDDK, bu kapsamda yer alan sınırlamaları belirlemeye veya ilave sınırlamalar getirmeye yetkilidir.

 

01.11.2006 tarihli ve 26333 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Bankaların Kredi İşlemlerine İlişkin Yönetmelik yürürlükten kaldırılmıştır.

 

Yönetmeliğin; Bankalarca alınması zorunlu olan ilave belgeler başlıklı 9. Maddesinin dördüncü fıkrasına göre istenecek ilave belgeler (ilk alınan hesap dönemiyle birlikte beş ardışık hesap dönemi için ilgili müşteri ile kredi ilişkisi bulunan tüm bankalarca alınmaya devam edilmesine dair)  01.07.2024 tarihinde, diğer hükümleri 01.01.2024 tarihinde yürürlüğe girecektir.

 

Söz konusu yönetmeliğe ulaşmak için tıklayınız.

 

Saygılarımızla.

 

Esas Bağımsız Denetim S. M. Mali Müşavirlik A. Ş.

 

"Güven, Kontrole Mani Değildir."Bize Ulaşın

Teklif Al

Vergi Takvimi