×

Akaryakıt Ve LPG Otogaz Lisansı Bulunan Firmalarda Teminat Uygulamasına İlişkin Dair 553 No.lu VUK GT Yayımlandı.

Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 531)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Sıra No: 553) 07.10.2023 Tarih ve 32332 sayılı Resmi Gazete’de Yayımlanmıştır.

 

Bilindiği üzere; 7318 sayılı Kanun’un 2. maddesi ile “5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunu” ve “5307 sayılı Sıvılaştırılmış Petrol Gazları (LPG) Piyasası Kanunu ve Elektrik Piyasası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” kapsamında lisansa tabi faaliyetlerde bulunanlar ile bu madde uyarınca bandrol, pul, barkod, hologram, kupür, damga, sembol gibi özel etiket ve işaretleri kullanma zorunluluğu getirilen ürünleri imal veya ithal edenlerden teminat alınmasına yönelik Hazine ve Maliye Bakanlığına yetki verilmiş, Hazine ve Maliye Bakanlığı kendisinde verilen yetkiyi, 02.09.2021 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 531 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile kullanarak; akaryakıt, LPG, tütün ve alkollü içkilerde teminat uygulamasına ilişkin düzenlemeler yapmıştı.

 

553 Sıra No'lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile 531 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile getirilen teminat uygulamasında;

 

  • Alınacak teminat türlerine sigorta şirketleri tarafından verilen kefalet senetleri eklenmesine,
  • Teminatın iadesi, paraya çevrilmesi ve teminatın haiz olması gereken şartlar ile ceza uygulamasına,
  • Banka teminat mektupları ile sigorta şirketleri tarafından verilen kefalet senetleri örneklerine,
  • Alınan teminatların EPDK’ya bildirilmesine,
  •  

ilişkin düzenlemeler yapılmıştır. Buna göre;

 

  • Teminat, 6183 sayılı Kanunun 10. maddesinin birinci fıkrasının (1), (2), (3) ve (5) numaralı bentlerinde sayılan; para, bankalar tarafından verilen teminat mektupları ile sigorta şirketleri tarafından verilen kefalet senetleri, Devlet iç borçlanma senetleri veya bu senetler yerine düzenlenen belgeleri ve gayrimenkulleri ifade etmektedir.

 

  • Teminatın, banka teminat mektubu veya sigorta şirketleri tarafından verilen kefalet senedi olması halinde ilgili vergi dairesi tarafından teyidi yapılır.

 

  • Teminat olarak gösterilecek değerler üzerinde herhangi bir takyidatın bulunmaması şarttır.
     
  • Banka teminat mektupları ile sigorta şirketleri tarafından verilen kefalet senetleri, bu Tebliğ ekindeki (EK 1 ve EK 2) örneklere uygun olarak ilgisine göre bankalar veya sigorta şirketleri tarafından süresiz ve şartsız olarak düzenlenir ve ilgili banka veya sigorta şirketinden alınacak teyit üzerine kabul edilir.

 

  • Gayrimenkullerin teminat olarak kabul edilebilmesi için müşterek veya iştirak halinde mülkiyete konu olmaması şarttır.

 

  • Alınan teminat, mükellefin faaliyetine son vermesi, teminat verilen lisanslarının yenilenmemesi, sonlandırılması veya iptal edilmesi durumunda, vergi borcunun ve hakkında devam eden bir vergi incelemesinin bulunmaması koşuluyla mükellefin talebi üzerine iade edilecektir.

 

  • Kendisinden teminat alınmış olan mükelleflerin, teminatın alındığı tarihten sonra tahakkuk eden ve süresinde ödenmeyen vergi borçlarının, alınan teminat tutarının %10’unu aşması halinde, alınmış olan teminat paraya çevrilecek ve paranın vergi dairesi hesaplarına intikal ettiği esas alınarak 6183 sayılı Kanunun 47. maddesine göre vergi borçlarına mahsup edilecek, mükelleflere tebliğ edilecek bir yazı ile bu suretle eksilen teminatın, 30 gün içinde tamamlanması istenecektir.

 

  • Teminat vermekle yükümlü olanlardan; süresinde hiç teminat vermeyen, eksik teminat veren ya da daha önce verdikleri teminatları tamamlamaları gereken süre içinde tamamlamayanlar adına, 213 sayılı Kanunun mükerrer 355. maddesinin birinci fıkrası gereğince, özel usulsüzlük cezası kesilecektir. Bahse konu cezanın uygulamasında, yeni işe başlayanlar ile öteden beri faaliyette bulunup ilk defa teminata tabi lisansa sahip olan mükellefler hakkında, 213 sayılı Kanunun mükerrer 355. maddesinin birinci fıkrasının (1) numaralı bendinde yer alan tutarın 10 katı tutarında ceza kesilecektir.

 

Tebliğin; 5. maddesinin “V.2. Belgelerin Elektronik Ortamda Oluşturulması” başlıklı bölümünün yedinci fıkrasında değişiklik yapan kısmı, 01.11.2023 itibaren gerçekleştirilen teslim ve hizmetlere uygulanmak üzere 07.10.2023 tarihinde, diğer kısmı 02.01.2024 tarihinden itibaren gerçekleştirilen teslim ve hizmetlere uygulanmak üzere 07.10.2023 tarihinde, diğer maddeleri ise yayımı tarihi olan 07.10.2023 tarihinde yürürlüğe girecektir.

 

Söz konusu Tebliğe ulaşmak için tıklayınız.

 

531 Sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinin güncel haline ulaşmak için tıklayınız.

 

Saygılarımızla.

 

Esas Bağımsız Denetim S. M. Mali Müşavirlik A. Ş.

"Güven, Kontrole Mani Değildir."Bize Ulaşın

Teklif Al

Vergi Takvimi