×

7440 Sayılı Kanun Kapsamında İşletme Kayıtlarının Düzeltilmesine Yönelik Tahakkuk Eden Vergilere Tecil ve Taksitlendirme İmkanı Getiren İç Genelge Yayımlandı.

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayımlanan 2023/3 sayılı “İşletme Kayıtlarının Düzeltilmesinin Tecili “ 14.07.2023 tarihinde Gelir İdaresi Başkanlığının internet adresinde yayımlanarak Vergi Dairelerine gönderilmiştir.

 

Bilindiği üzere, 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 48 inci maddesi kapsamında tecil edilmeyecek alacaklar 2014/1 Seri No.lu Tahsilat İç Genelgesinde belirlenmiş olup, 2016/2 Seri No.lu Tahsilat İç Genelgesiyle katma değer vergisinin müracaat tarihinden itibaren 6 ayı geçmeyecek şekilde azami 6 taksitte tecil ve taksitlendirilmesi uygun görülmüştür.

 

2023/3 seri no’lu Tahsilat İç Genelgesi ile ise; 7440 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 6. maddesine göre işletme kayıtları ile kasa mevcutları ve ortaklardan alacaklar hesabı kayıtlarını düzelten mükelleflerin bu işlemler üzerine tahakkuk eden vergilerinin 6 aya kadar taksitlendirilmesine imkan sağlanmıştır.

 

Buna göre; 7440 sayılı Kanunun 6. maddesine göre “İşletme Kayıtları İle Kasa Mevcutları Ve Ortaklardan Alacaklar Hesabı Kayıtlarını Düzelten Mükelleflerin” tahakkuk eden bu vergilerini 6183 sayılı Kanun’un 48 inci maddesinde yer alan usul ve esaslara göre taksitlendirerek, azami 6 taksit halinde ödeyebilmeleri mümkün hale getirilmiştir.

 

Taksitler halinde ödenecek KDV’lerden indirim hakkı olanlar ödedikleri tutarları, “ödemenin yapıldığı aya ait” 1 No.lu KDV beyannamelerinde indirim yapabileceklerdir.

 

Söz konusu İç Genelgeye ulaşmak için tıklayınız.

 

7440 Sayılı kanuna ulaşmak için tıklayınız.

 

Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair 7440 Sayılı Kanun Genel Tebliği (Seri No: 1)’ye ulaşmak için tıklayınız.

 

Saygılarımızla.

 

Esas Bağımsız Denetim S. M. Mali Müşavirlik A. Ş.

 

"Güven, Kontrole Mani Değildir."Bize Ulaşın

Teklif Al

Vergi Takvimi