×

Yemek Kartlarında Sigorta Prim İstisnası Sınırlamasına Dair 2022/22 Sayılı SGK Genelgesi Yayımlandı.

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü tarafından 02.12.2022 tarihinde 2022/22 sayılı Genelge yayımlanmıştır.

 

Bilindiği üzere; 09.11.2022 Tarih ve 32008 sayılı Resmi Gazete’de Yayımlan 7420 Sayılı “Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”’un 2. Maddesiyle; Gelir Vergisi Kanunu’nun 23. maddesinin 1. Fıkrasının 8. Bendi değiştirilerek işverenlerce, iş yerinde veya müştemilatında yemek verilmeyen durumlarda çalışılan günlere ait bir günlük yemek bedelinin 51 TL’yi aşmayan kısmı gelir vergisinden istisna edilmiş ve bu düzenleme, 01.12.2022 tarihinde yürürlüğe gireceği açıklanmıştı.

 

11.11.2022 tarihinde yayımlanan yönetmelik değişikliği ile, Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği’nde 7420 Sayılı Kanuna uyum için gerekli değişiklik yapılmış ve yemek ücretinde günlük asgari ücretin %6'sına kadar olan prim istisnası kaldırılmış ve işyerinde veya müştemilatında yemek verilmemesi şartıyla yemek bedeli adı altında sigortalılara veya sigortalılar için üçüncü kişilere yapılacak her türlü ödemelerin, günlük asgari ücretin Kurum Yönetim Kurulunca belirlenecek oranının fiilen çalışılan gün sayısı ile çarpılması sonucunda bulunacak tutarı prime esas kazançların hesaplanmasında dikkate alınmayacağı belirtilmişti.

 

SGK Yönetim Kurulu tarafından alınan 17.11.2022 tarihli ve 2022/323 sayılı Karar ile; yemek bedeli adı altında sigortalılara veya sigortalılar için üçüncü kişilere yapılan her türlü ödemelerin, günlük brüt asgari ücretin % 23,65’inin prime esas kazançtan istisna tutulmasına karar verilmişti.

 

Bu durumda; 01.12.2022 ila 31.12.2022 tarihleri arasında 5510 sayılı Kanunun 4-1(a) bendine tabi sigortalıların prime esas kazançlarından istisna tutulacak günlük yemek bedeli tutarı; 215,70 TL x % 23,65 = 51,01 TL olarak uygulanacaktır.

 

SGK Yönetim Kurulu tarafından 02.12.2022 tarihinde yayımlanan 2022/22 sayılı Genelge ile, sigortalılara veya sigortalılar için üçüncü kişilere yemek bedeli adı altında yapılan her türlü ödemelerin prime esas kazanç karşısındaki durumu, sigortalılara işyerinde veya işyerinin müştemilatında yemek verilmesi halinde uygulama, işverenlerce sigortalılar için üçüncü kişilere nakden yapılan yemek ödemelerinde uygulama, işverenlerce sigortalılara nakit olarak verilen yemek bedelinde uygulama, sigortalılar için üçüncü kişilere yemek kuponu, yemek kartı, yemek çeki vb. araçlarla fatura karşılığı ödenen yemek bedellerine ilişkin uygulama ile yemek bedeline ilişkin diğer hususlarda açıklamalar yapılmıştır.

 

Buna göre;

 

  • İşverenlerce işyerinde veya müştemilatında kendi imkanlarıyla yemek verilmesi amacıyla işverenler tarafından ödenen yemek bedelleri sigorta primine esas kazanca dahil edilmeyecektir.
  •  
  • İşverenlerce sigortalılar için işyeri veya müştemilatı dışında kalan yerlerde üçüncü kişilere yemek bedeli adı altında fatura karşılığı nakden ödeme yapılması halinde günlük brüt asgari ücretin %23,65’ inin (2022 yılı için 51,01 TL ) fiilen çalışılan gün sayısı ile çarpılması sonucunda bulunacak tutar, prime esas kazanca dahil edilmeyecektir.

 

  • Sigortalılara ay içinde yemek bedeli olarak nakit ödeme yapılmaksızın, sigortalılar için üçüncü kişilere yemek kuponu, yemek kartı, yemek çeki vb. araçlarla fatura karşılığı yemek bedeli ödenmesi halinde istisna rakamının (günlük brüt asgari ücretin %23,65’ inin -2022 yılı için 51,01 TL) fiilen çalışılan gün sayısı ile çarpılması sonucunda bulunacak tutar, prime esas kazanca dahil edilmeyecek, aşan kısımdan ise sigorta primi hesaplanacaktır.

 

  • Yemek kartlarına/çeklerine/kuponlarına yüklenen yemek bedellerinin sigorta priminden istisna tutulabilmesi için söz konusu kartların/çeklerin/kuponların yalnızca yemek yenilmesi amacıyla kullanılması gerekmektedir.

 

  • Yemek bedeli adı altında sigortalılara veya sigortalılar için üçüncü kişilere yapılan her türlü ödemelere ilişkin muvazaalı durumların tespit edilmesi halinde Kurumun prim kaybı işverenlerden 5510 sayılı Kanunun 89. maddesi uyarınca gecikme zammı ve cezası ile tahsil edilecektir.

 

  • Asgari Ücret Yönetmeliğinin “İşverenin Sorumluluğu” başlıklı 12. maddesinde yer alan “İşverenler tarafından, işçilere sağlanan sosyal yardımlar sebebiyle asgari ücretten herhangi bir indirim yapılamaz” hükmü gereğince yemek bedelinin asgari ücrete ilave olarak verilmesi gerekmektedir. Buna göre; brüt asgari ücretin (prime esas kazanç alt sınırı) içerisine yemek bedeli tutarı dâhil edilmeyecektir.

 

  • Aynı işyerinde çalışan bazı sigortalılara işyerinde veya müştemilatında, bazı sigortalılara da yemek verme hizmetini sağlayan yerlerde yemek verilmesi durumunda;

 

  • İşyerinde veya müştemilatında yemek hizmeti verilmesi halinde istisna rakamının (günlük brüt asgari ücretin %23,65’ inin -2022 yılı için 51,01 TL) fiilen çalışılan gün sayısı ile çarpılması sonucunda bulunacak tutar, prime esas kazanca dahil edilmeyecek, aşan kısımdan ise sigorta primi hesaplanacaktır.

 

  • İşyeri veya müştemilatı dışındaki yerlerde yemek hizmeti verilmesi halinde ise ilgisine göre genelgede açıklanan esaslar çerçevesinde işlem yapılacaktır.

 

Söz konusu Genelgeye ulaşmak için tıklayınız.

 

Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinin son hali için tıklayınız.

 

2020/20 Sayılı İşveren İşlemleri Genelgesinin güncel (2022/22 Sayılı Genelgenin İşlenmiş) haline ulaşmak için tıklayınız.

 

Saygılarımızla.

 

Esas Bağımsız Denetim S. M. Mali Müşavirlik A. Ş.

"Güven, Kontrole Mani Değildir."Bize Ulaşın

Teklif Al

Vergi Takvimi