×

Posta ve Hızlı Kargo Yoluyla Taşınan Eşyanın Gümrük İşlemlerine İlişkin Tebliğ yayımlandı.

Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan “Posta ve Hızlı Kargo Yoluyla Taşınan Eşyanın Gümrük İşlemlerine İlişkin Tebliğ” 22.04.2022 tarihli ve 31817 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

 

Tebliğ’de; hızlı kargo taşımacılığı yapan şirketlere ve posta idaresine (PTT) dolaylı temsil yetkisi tanınması ile eşyanın gümrük beyanı dahil tüm gümrük işlemlerinin bu kişiler tarafından dolaylı temsil yoluyla takip edilip sonuçlandırılmasına ilişkin usul ve esaslar açıklanmıştır.

 

Tebliğe göre; hava yolu ve/veya kara yolu ile hızlı kargo taşımacılığı kapsamındaki gönderilerin gümrük beyanı dahil tüm gümrük işlemlerini dolaylı temsil yoluyla yapmaya yetkili tüzel kişi olan operatör hızlı kargo firmaları, yetki kapsamında gerçekleştirilen ihracat işlemlerinde, eşyayı geçici depolama yerine almaksızın kendisiyle bağlı olduğu aynı grup firmasının izinli gönderici tesisini de kullanabilecektir. 

 

Yetkilendirme için başvuracak operatörlerin; hava yolu ile hızlı kargo taşımacılığı için Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünce hava kargo acentesi olarak, Kara yolu ile hızlı kargo taşımacılığı için Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından uluslararası kara yolu taşımacılık belgesi ile yetkilendirilmiş olması gerekmektedir.

 

Bu şirketlerin, yetki kapsamı işlemlere ilişkin olarak, doğabilecek kamu alacağının garanti edilmesi amacıyla, yalnızca hava yolu veya yalnızca kara yolu ile hızlı kargo taşımacılığında yetki kullanılmak istenmesi durumunda 250.000 TL, her iki yetkinin birlikte kullanılmak istenmesi durumunda ise 500.000 TL tutarında teminat mektubu ibraz etmesi zorunludur.

 

Operatörlerce çalıştırılan gümrük müşavirleri dolaylı temsil yoluyla işlem yapmak üzere yetkilendirilecek, firma bünyesinde istihdam edilenler başka gümrük müşavirliği işleri yapamayacaktır. 

 

Bir gümrük müşaviri, tebliğ kapsamında işlem yapmak üzere aynı anda yalnızca bir hızlı kargo firması ile sözleşme yapabilecektir.

 

Posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla gelen veya gönderilen eşyanın kıymetinin yetki limitleri dahilinde olup olmadığının tespitinde kargo ücreti dikkate alınmayacaktır. Eşyanın kıymeti, ibraz edilen faturaya, satış fişine veya eşya bedelinin ödendiğine ilişkin belgeye göre belirlenecektir.

 

Yetkilendirilen operatörler, beyan edilen gönderilerin tahakkuk ettirilen gümrük vergilerini tahsil edilebilecek ve eşyanın operatöre teslimini takip eden 7 gün içinde gümrük idaresine ödeyecektir.

 

Tebliğe göre ilgili şirketler, gerçek kişi adına gelen; miktarı brüt 300 kilogramı ve değeri 150 Euro’yu aşan ancak 1500 Euro’yu aşmayan, ticari miktar ve mahiyet arz etmeyen eşya için de dolaylı temsil yetkisini kullanabilecek ve normal usulde beyanname verebilecektir.

 

Aynı kişi adına bir takvim ayında en fazla beş taşıma senedi muhteviyatı eşyanın, aynı veya farklı cinste olup olmadığına bakılmaksızın, serbest dolaşıma girişine izin verilecektir. Beş taşıma senedi sayısının aşılması durumunda, aşan miktarın bir sonraki aya devredilerek basitleştirilmiş gümrük beyannamesine konu edilmesine izin verilmeyecektir.

 

Kara yolu ile hızlı kargo taşımacılığına konu eşyanın gümrük işlemlerinin yapılabileceği gümrük müdürlükleri listesine, Bursa Gümrük Müdürlüğü, İnegöl Gümrük Müdürlüğü ve Ankara TIR Gümrük Müdürlüğü eklenmiştir.

 

Gümrük Genel Tebliği (Posta ve Hızlı Kargo Taşımacılığı) (Seri No: 4) yürürlükten kaldırılmıştır.

 

Tebliğ 01.05.2022 tarihinde yürürlüğe girecektir.

 

Söz konusu tebliğe ulaşmak için tıklayınız.

 

Saygılarımızla.

 

Esas Bağımsız Denetim S. M. Mali Müşavirlik A. Ş.

"Güven, Kontrole Mani Değildir."Bize Ulaşın

Teklif Al

Vergi Takvimi