×

Personele Sağlanan Gelir Vergisinden İstisna Yemek Kartı ve Yol Yardımlarının Artırılmasına İlişkin 5799 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı Yayımlandı.

5799 sayılı “193 Sayılı Gelir Vergisi Kanununun 23 üncü Maddesinde Yer Alan Tutarlarla İlgili Kararın Yürürlüğe Konulması Hakkında Karar” Cumhurbaşkanlığı Kararı 08.07.2022 tarihli ve 31890 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

 

5799 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile; 01.07.2022 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere; personele verilen gelir vergisinden istisna yemek kartı tutarı 34 TL 'den 51 TL'ye;  yol yardımı tutarı ise 17 TL 'den 25,50 TL'ye; yükseltilmiştir.

 

Bilindiği üzere; çalışanın kendisine nakit olarak ödenen yemek yardımı ücret olarak kabul edilmekte ve Gelir Vergisi Kanunu’nun 61, 94, 103 ve 104. maddelerine göre vergilendirilmesi gerekmektedir. 

 

Ancak çalışana nakit olarak ödenmeyipyemek kartına yüklenmiş ya da yemek kuponu olarak verilmiş yemek yardımları, Gelir Vergisi Kanunu’nun 23/8 numaralı bendine göre; her yıl yeniden belirlenen rakamlar üzerinden gelir vergisinden istisna tutulmaktadır.

 

317 Nolu Gelir Vergisi Genel Tebliği ile; 2022 yılı için 34 TL olarak belirlenen, hizmet erbabına işyeri veya işyerinin müştemilatı dışında kalan yerlerde nakit olarak ödenmeyipyemek kartına yüklenmiş ya da yemek kuponu olarak sağlanan menfaatlere ilişkin yemek yardımlarında gelir vergisinden istisna tutarı, 5799 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile 01.07.2022 tarihinden itibaren 51 TL’ye (%8 KDV dahil 55,08 TL) yükseltilmiştir

 

Ayrıca; 7194 sayılı Kanun ile değiştirilen 193 sayılı Kanun’un 23/10 numaralı bendine göre; işverenlerce taşıma hizmeti verilmeyen durumlarda, hizmet erbabına verilen toplu taşıma kartı, bileti veya bu amaçla kullanılan ödeme araçları ile personele verilen bir günlük ulaşım bedelinin her yıl yeniden belirlenen tutarı gelir vergisinden istisna edilmiştir.

 

2022 yılı ilk 6 ayı için 17 TL olan bu tutar, 5799 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile 25,50 TL’ye (%18 KDV dahil 30,09 TL) yükseltilmiştir.

 

Hizmet erbabının toplu olarak işyerlerine gidip gelmelerini sağlamak maksadıyla vasıta temini veya hizmet satın alınması suretiyle işverenler tarafından yapılan taşıma giderleri nedeniyle hizmet erbabına sağlanan menfaatlere uygulanan gelir vergisi istisnası devam etmektedir.

 

Ancak hizmet erbabına sağlanan yol yardımına ilişkin bedelin nakit olarak verilmesi veya hediye çeki gibi ulaşım harcaması dışında kullanılabilecek olması, araç tahsis edilmesi ve işe gidiş gelişlerde kullanılabilecek bir servis uygulaması ile taşıma hizmeti verilmesinin yanında ilave olarak verilmesi, çalışılmayan günler için de ulaşım bedeli ödenmesi durumlarında istisnadan yararlanılamayacak olup, yapılan bu ödemeler ve sağlanan menfaatler net ücret olarak vergilendirilecektir. 

 

Ulaşım bedeli ödemelerinin birden fazla ayı kapsayacak şekilde toplu olarak verilmesi halinde personelin çalıştığı günler dikkate alınarak her bir aya isabet eden tutar ayrı ayrı istisna kapsamında değerlendirilecektir. 

 

Personelin izin, rapor ve benzeri nedenlerle çalışmadığı günlere ilişkin ilgili ayda peşin olarak yapılan ve istisnaya konu edilmiş olan taşıma gideri ödemeleri için işverenlerce ilgili ayda düzeltme veya ertesi ay için yapılan taşıma gideri ödemelerinden de mahsup edilmesi mümkündür.

 

Söz konusu ödemelerin vergiden müstesna kısmının da ücret bordrosunda gösterilmesi gerekmektedir. 

 

İstisna tutarından daha fazla ödeme yapılması halinde, istisna tutarını aşan kısım katma değer vergisi dahil net ödenen ücret olarak kabul edilecek ve brüte iblağ edilmek suretiyle gelir vergisi tevkifatına tabi tutulacaktır.

 

İlave olarak; belirlenen bir günlük ulaşım bedeline katma değer vergisi dahil değildir. Ulaşım bedelinin istisnaya isabet eden tutarına ait KDV işverenlerce indirim konusu yapılabilecektir. 

 

İstisna tutarını aşan kısma ilişkin KDV ise indirim konusu yapılmayacak, ücret olarak vergilendirilecektir.

 

Karar 01.07.2022 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yayım tarihinde yürürlüğe girmiştir.

 

Söz konusu Cumhurbaşkanı Kararına ulaşmak için tıklayınız. 

 

317 Nolu Gelir Vergisi Genel Tebliğine ulaşmak için tıklayınız.

 

Saygılarımızla.

 

Esas Bağımsız Denetim S. M. Mali Müşavirlik A. Ş.

"Güven, Kontrole Mani Değildir."Bize Ulaşın

Teklif Al

Vergi Takvimi