×

Kur Korumalı Mevduat Uygulamasının 2023 Sonuna Kadar Uzatılmasına Dair 6563 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı Yayımlandı.

6563 sayılı “Mevduat ve Katılma Hesaplarının Kur Artışlarına Karşı Desteklenmesine İlişkin Kararda Değişiklik Yapılması Hakkında Karar” Cumhurbaşkanlığı Kararı 17.12.2022 Tarih ve 32046 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

 

Bilindiği gibi, 23.02.2022 tarihinde yayımlanan 5206 sayılı “Mevduat ve Katılma Hesaplarının Kur Artışlarına Karşı Desteklenmesine İlişkin Karar” ile Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından kur korumalı mevduat hesaplarına sağlanacak desteğe ilişkin usul ve esaslar belirlenmiş ve uygulamanın 31.12.2022 tarihine kadar geçerli olacağı açıklanmıştı.

 

6563 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile, söz konusu kararda düzenleme yapılarak uygulamanın geçerlilik süresi 31.12.2023 tarihine kadar uzatılmıştır.

 

Kararla birlikte Mevduat ve Katılma Hesaplarının Kur Artışlarına Karşı Desteklenmesine İlişkin Kararın esasları aşağıda bilgilerinize sunulmuştur.

  • Yurt içi yerleşik gerçek ve yurt içi yerleşik tüzel kişiler 21.12.2021 ile 31.12.2023 tarihleri arasında mevcut olan ABD doları, Euro ve İngiliz Sterlini cinsinden döviz tevdiat ve döviz cinsinden katılım fonu ve altın hesaplarının bakiyelerini dönüşüm kuru üzerinden Türk Lirasına çevirmek suretiyle destekten yararlanabileceklerdir.  
  • Hesaplar Türk lirası cinsinden 3, 6,9 ve 12 ay vadeli olarak açılabilecektir.
  • İşlem günü saat 11:00’de TCMB tarafından açıklanan ABD doları/Türk lirası, Euro/Türk lirası ve İngiliz Sterlini/Türk lirası döviz alış kurlarından birisi kullanılacaktır.

  • Vadeleri 90 günden az veya 370 günden fazla olamayacaktır.

  • Açılacak Türk lirası vadeli hesaplara işleyecek faiz/kâr payı ile hesap açılışı ve vade sonundaki kur değişim oranı kıyaslanarak yüksek olan oran üzerinden mevduat ve katılım fonu hesap sahibine ödeme yapılacaktır.

  • Kur artışı faiz veya kar payı tutarından daha az olması durumunda hesap sahibine faiz ve kar payı dışında bir ödeme yapılmayacaktır.

  • Hesap açılışındaki kur ile vade sonu kurunun ne olduğuna bakılmaksızın anapara ve faiz/kâr payı tutarı müşteriye banka tarafından ödenecektir.

  • Vade sonu kuru üzerinden hesaplanacak tutar, anapara ve faiz/kâr payı tutarından büyükse; aradaki fark TCMB tarafından karşılanacaktır.

  • Vadesinden önce hesaptan para çekilmesi durumunda destekten faydalanılamayacaktır.

  • Tebliğ kapsamında Merkez Bankasının belirlediği usul ve esaslar çerçevesinde komisyon ve/veya masraf ödenebilecektir.

 

Karar 17.12.2022 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiştir.

 

Söz konusu Cumhurbaşkanı Kararına ulaşmak için tıklayınız.

 

5206 sayılı Cumhurbaşkanı Kararına ulaşmak için tıklayınız.

 

Kararın güncel haline ulaşmak için tıklayınız.

 

Mevduat Ve Katılma Hesaplarının Kur Artışlarına Karşı Desteklenmesine İlişkin Cumhurbaşkanı Kararı Hakkında Merkez Bankasınca belirlenen Uygulama Talimatına ulaşmak için tıklayınız.

 

Saygılarımızla.

 

Esas Bağımsız Denetim S. M. Mali Müşavirlik A. Ş.

"Güven, Kontrole Mani Değildir."Bize Ulaşın

Teklif Al

Vergi Takvimi