×

Kümülatif Gelir Vergisi Matrahına Dair 321 Seri No.Lu GVK GT Yayımlandı.

321 Seri No.lu “Gelir Vergisi Genel Tebliği (Seri No: 311)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ” 30.10.2022 tarih ve 31998 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

 

Tebliğle;

 

  • Genel bütçe kapsamında bulunan kamu idarelerinin tek işveren sayılarak bu kurumlardan elde edilen ücret gelirlerinin kümülatif matrah üzerinden tevkif suretiyle vergilendirilmesi,

 

  • Hizmet erbabının aynı takvim yılı içerisinde işveren değişikliği yaptığı durumlarda, talep etmesi ve işverenin de kabul etmesi halinde, yeni işverenin eski işverendeki gelir vergisi matrahını dikkate alarak kümülatif matrah üzerinden tevkifat yapılması,

 

hususlarında açıklamalar yapılmıştır.

 

 

Genel Bütçe Kapsamındaki Kamu İdarelerinin Tek İşveren Olarak Değerlendirilmesi 

 

Bilindiği üzere; genel yönetim kapsamında bulunan kamu idareleri ile bu idarelere bağlı, ilgili ve ilişkili kurum ve kuruluşlarda (ticaret şirketleri hariç) çalışan personelin, yıl içerisinde bu kapsamdaki diğer kurum ve kuruluşlardan da ücret alması veya bu kapsamdaki diğer bir kurum ve kuruluşa nakil olması durumunda, elde ettikleri ücretler tek işverenden alınan ücret olarak kabul edilmekte ve vergilendirilmektedir.

 

Tebliğin 1. maddesi ile 311 Seri No’lu Gelir Vergisi Genel Tebliği’nin 20. maddesinde yapılan değişiklikle, genel bütçe kapsamında bulunan kamu idarelerinde çalışan personelin, yıl içerisinde bu kapsamdaki diğer kurum ve kuruluşlardan da ücret alması veya bu kapsamdaki diğer bir kurum ve kuruluşa nakil olması durumunda, elde ettikleri ücretler tek işverenden alınan ücret olarak kabul edilecektir.

 

 

Aynı Anda Birden Fazla İşverenden Alınan Ücretin Kümülatif Olarak Tevkifata Tabi Tutulabilmesi

 

Bilindiği üzere mevcut uygulamada; birden fazla işverenden ücret geliri elde eden hizmet erbabının her bir işverenden elde ettiği ücret ayrı ayrı vergilendirilmekte, ücret matrahları birbiri ile ilişkilendirilmemektedir.

 

İş değişikliği yapılması durumunda, yeni işverenden alınan ücret, eski işverenden aldığı ücret matrahı dahil etmeden (kümülatif olmaksızın) sıfır matrah esas alınarak vergilendirilmekte; aynı takvim yılı içinde tek işverenden elde edilen ücretler ise, kümülatif matrah esas alınarak vergilendirilmektedir.

 

Yıl içerisinde iş değiştiren hizmet erbabı, ücret gelirine ilişkin gelir vergisi matrahını yeni işverenine bildirmekte, yeni işveren de kümülatif matrahı dikkate alarak gelir vergisi tevkifatı yapmaktadır.

 

321 Seri No.lu Tebliğin 2. maddesiyle, 311 Seri No’lu Gelir Vergisi Genel Tebliği’nin 20. maddesinde yapılan değişiklikle, özel sektör işyerlerinde birden fazla işverenin yanında çalışılması durumunda; hizmet erbabının talep etmesi ve işverenlerin de kabul etmesi şartlarıyla, yıl içerisinde aynı anda birden fazla işverenden alınan ücret gelirleri de kümülatif matrah dikkate alınarak tevkifata tabi tutulabilecektir.

Yıl içinde birden fazla işverenden elde ettiği ücret gelirleri kümülatif matrah dikkate alınarak vergilenen hizmet erbabının bu gelirlerini yıllık beyannameyle beyan yükümlülüğü bulunması durumunda, yıllık beyannamede bildirilen matrah üzerinden hesaplanan gelir vergisinden kümülatif matrah dikkate alınmak suretiyle tevkif suretiyle ödenen vergiler mahsup edilebilecektir.

 

Tebliğ, yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.

 

Söz konusu tebliğe ulaşmak için tıklayınız.

 

321 Seri No.lu Tebliğin güncel haline ulaşmak için tıklayınız.

 

193 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu (GVK) güncel haline ulaşmak için tıklayınız.

 

Saygılarımızla.

 

Esas Bağımsız Denetim S. M. Mali Müşavirlik A. Ş.

"Güven, Kontrole Mani Değildir."Bize Ulaşın

Teklif Al

Vergi Takvimi