×

KDV Tevkifatı, İndirim ve Gıda Ürünlerinde KDV İade Talep Süresi Gibi Konularda Düzenlemeler Yapılan Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair 43 Seri No.Lu KDV GUT Yayımlandı.

43 Seri No.lu ”KDV Genel Uygulama Tebliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ” 25.10.2022 tarihli ve 31994 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır. 

 

Tebliğle yapılan değişiklikler aşağıdaki gibidir.

 

  • Süresinde beyan edilmeyen ve dolayısıyla ödenmeyen sorumlu sıfatıyla KDV'nin, geç beyanı durumunda ödendiği ayın indirilecek KDV'sinde indirim konusu yapılacağı belirtilerek süresinde verilen beyannamede vade alabilecekken, geç verilen sorumlu sıfatıyla beyannamede ödeme tarihinde indirim yapılması gerektiği açıklanmıştır.

 

  • Kısmi tevkifata tabi işlemlerde işlem bedeli üzerinden hesaplanan KDV’nin sorumlu sıfatıyla kanuni süresinden sonra beyan edilen kısmının bu beyana ilişkin ödemenin yapıldığı döneme ait 1 No.lu KDV beyannamesinde indirim konusu yapılabilecektir.

 

  • Demir-çelik ve alaşımlarından mamul ürünlerin tesliminde uygulanacak 4/10 olan tevkifat oranı 5/10’a çıkartılmış ve demir-çelik ve alaşımlarından mamul ürünlerin Payları Borsa İstanbul A.Ş.’nde işlem gören şirketler tarafından tesliminde de tevkifat uygulaması getirilmiştir.

 

  • %1 Kdv oranına tabi Gıda maddelerinin teslimlerinden doğan iade taleplerinin, takvim yılının Ocak-Haziran dönemindeki teslimleri için, en erken ilgili yılın Haziran en geç ilgili yılın Kasım dönemi itibarıyla talep edilmesi kaydıyla nakden iadesine imkan tanınmıştır.

 

  • Tam istisna kapsamındaki teslim yapan mükellefin mal ve hizmet alımlarına ilişkin lehine oluşan kur farkının iade işlemleri sonuçlandırılmadan önce ortaya çıkması halinde bu tutarın iade hesabından düşülmesi gerekmektedir. İadeye konu edilemeyen bu tutarın ise kur farkının ortaya çıktığı dönem indirim hesaplarına alınması mümkündür. Söz konusu kur farkının iade işlemleri sonuçlandırıldıktan sonra ortaya çıkması halinde ise iade hesabında herhangi bir düzeltme yapılmasına gerek bulunmayacağı açıklanmıştır.

 

  • 1/7/2022 tarihli ve 31887 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 7417 sayılı Kanunun 24 üncü maddesi uyarınca 21/7/1953 tarihli ve 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 10 uncu maddesinde yapılan değişiklikle sigorta şirketleri tarafından verilen süresiz ve şartsız kefalet senetlerinin de teminat olarak kabul edilmesine ilişkin yapılan değişikliğe uygun olarak KDV Genel Uygulama Tebliğinin ilgili bölümleri güncellenmiştir.

 

Söz konusu tebliğe ulaşmak için tıklayınız.

 

KDV Genel Uygulama Tebliği'nin son güncel haline ulaşmak için tıklayınız.

 

Saygılarımızla.

 

Esas Bağımsız Denetim S. M. Mali Müşavirlik A. Ş.

"Güven, Kontrole Mani Değildir."Bize Ulaşın

Teklif Al

Vergi Takvimi