×

Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair 42 Seri No.Lu KDV GUT Yayımlandı.

42 Seri No.lu ”KDV Genel Uygulama Tebliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ” 25.05.2022 tarihli ve 31849 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır. 

 

Bilindiği üzere; 15.04.2022 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 7394 sayılı tebliğ ile KDV Genel Uygulama Tebliğinde pek çok değişiklik yapılmıştı.

 

42 Seri No.lu tebliğ ile, Genel Uygulama Tebliğinin “İstisnalar” başlıklı II. bölümünde 7394 sayılı kanunla yapılan değişiklik işlenmiş ve ilaveler yapılmıştır. 

 

Tebliğle yapılan düzenlemeler aşağıdaki şekildedir.

 

 

Ulusal Güvenlik Kuruluşlarına Güvenli Amaçlı Teslim ve Hizmetlere İlişkin İstisna

 

7394 Kanun’un 10. maddesi ile; 3065 sayılı Kanunun 13/f maddesinde yer alan, ulusal güvenlik kuruluşlarına milli savunma ve iç güvenlik ihtiyaçlarına ilişkin olmak kaydıyla yapılan teslimlere ilişkin istisnada yapılan değişiklikle, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ibareleri Tebliğ metninden çıkarılarak İçişleri Bakanlığı ibaresi Tebliğ metnine işlenmiştir. 

 

Buna göre; ulusal güvenlik kuruluşlarının verdiği istisna belgesi ve onayladığı listede yer alan mal ve hizmetlerin istisna şartlarını taşımadığının tespiti halinde, ziyaa uğratılan vergi ile buna bağlı ceza, faiz ve zamlardan ulusal güvenlik kuruluşları sorumlu olacaktır.

 

Bu maddenin yürürlük tarihi 01.05.2022’dir.

 

 

Konut veya İşyeri Teslimlerinde istisna

 

Yine 7394 Kanun’un 10. maddesi ile; 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 13/i bendinde yapılan değişiklikle; çalışma veya oturma izni alarak altı aydan daha fazla yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları, Türkiye’de yerleşmiş olmayan yabancı uyruklu gerçek kişiler ile kanuni ve iş merkezi Türkiye’de olmayan ve bir iş yeri ya da daimi temsilci vasıtasıyla Türkiye’de kazanç elde etmeyen kurumlara yapılan katma değer vergisinden istisna konut ve işyeri satışlarında bir yıl olan elde tutma süresi şartı üç yıla çıkarılmıştı.

 

Bu düzenlemeye uygun olarak, KDV Genel Uygulama Tebliği'nin (II/B-12.3.) bölümünün başlığında yer alan “Bir Yıl” ibaresi “Üç Yıl” olarak değiştirilmiştir.

 

 

İmalat Sanayii ile Turizme Yönelik Yatırım Teşvik Belgesi Kapsamındaki İnşaat İşleri

 

7394 Kanunun 11. Maddesiyle; 3065 sayılı Kanunun Geçici 37. maddesi kapsamında; imalat sanayine yönelik yatırım teşvik belgesi kapsamında yapılan yatırımlara ilişkin inşaat işleri nedeniyle yüklenilen ve indirim yoluyla giderilemeyen KDV’nin iadesine ilişkin uygulama istisna düzenlemesine çevrilmiş, turizme yönelik yatırım teşvik belgesi kapsamında yapılan inşaat işleri de bu istisna kapsamına alınmış ve süresi 31.12.2025 tarihine kadar uzatılmıştı.

 

Tebliğde bu istisnanın uygulamasına ilişkin usul ve esaslar açıklanmıştır.

 

İmalat sanayii ile turizme yönelik yatırım teşvik belgesine konu yatırımın tamamlanmaması halinde, zamanında alınmayan vergiler, durumun meydana geldiği tarihi takip eden takvim yılı başından başlamak üzere vergi ziyaı cezası uygulanarak gecikme faizi ile birlikte yatırım teşvik belgesi sahibi alıcıdan tahsil edilecektir. 

 

Bu kapsamda yapılan mal teslimleri ve hizmet ifaları nedeniyle yüklenilen vergiler, vergiye tabi işlemler üzerinden hesaplanan vergiden indirilebilecek, indirim yoluyla telafi edilemeyen vergiler, 32. Maddeye göre istisna kapsamında işlem yapan mükellefin talebi üzerine iade edilecektir.

 

Cumhurbaşkanı’na, birinci fıkrada yer alan süreyi üç yıla kadar uzatma konusunda yetki verilmiştir. Bu hükmün yürürlük tarihi 01.05.2022’dir.

 

 

Elektrik Motorlu Taşıt Araçlarının Geliştirilmesine Yönelik Mühendislik Hizmetlerinde İstisna

 

7394 Kanunun 12. Maddesiyle; 213 sayılı Vergi Usul Kanununa eklenen geçici 42. madde ile de; 6745 sayılı Kanunun 80. maddesi kapsamında teşviklerden yararlanmasına karar verilen Türkiye’de gerçekleştirilen Ar-Ge faaliyetleri sonucunda geliştirilen elektrikli motorlu taşıtların üretiminde verilen yatırım teşvik belgesi kapsamındaki mühendislik hizmetleri, 31.12.2023 tarihine kadar KDV’den istisna edilmişti.

 

Tebliğde, teknolojilerin geliştirilmesi için Ar-Ge faaliyetleri sonucunda geliştirilen elektrik motorlu taşıt araçlarının geliştirilmesine yönelik olarak verilen mühendislik hizmetlerine ilişkin istisna uygulamasına ilişkin açıklamalar yapılmıştır.

 

Tebliğe göre; istisna kapsamına, 6745 sayılı Kanunun 80. maddesi kapsamında teşviklerden yararlanmasına karar verilen teknolojilerin geliştirilmesi için Ar-Ge faaliyetleri sonucunda geliştirilen elektrik motorlu taşıt araçlarının geliştirilmesine yönelik 31.12.2023 tarihine kadar verilen mühendislik hizmetleri girmektedir.

 

Bu istisnadan, münhasıran Türkiye’de gerçekleştirilen Ar-Ge faaliyetleri sonucunda meydana gelen elektrik motorlu taşıt araçlarını Türkiye’de imal eden mükellefler yararlanabilir.

 

Bu çerçevede, elektrik motorlu taşıt araçlarının geliştirilmesine yönelik verilen ve yatırım teşvik belgesi kapsamında yer alan mühendislik hizmetleri, belgede tutar kadar istisna kapsamındadır. Belgede mühendislik hizmetine isabet eden tutarın açıkça yer almaması halinde tutar Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından ayrıca teyit edilmesi gerekmektedir.

 

Bu araçların geliştirilmesi ile ilgili diğer hizmetler ile mal teslimlerinde ise bu bölüm kapsamında istisna uygulanmayacaktır.

 

Bu madde, 15.04.2022 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.

 

Söz konusu tebliğe ulaşmak için tıklayınız.

 

KDV Genel Uygulama Tebliği'nin son güncel haline ulaşmak için tıklayınız.

 

Saygılarımızla.

 

Esas Bağımsız Denetim S. M. Mali Müşavirlik A. Ş.

"Güven, Kontrole Mani Değildir."Bize Ulaşın

Teklif Al

Vergi Takvimi