×

İhracatçı ve Sanayiciler İçin Kurumlar Vergisinin 1 Puan İndirimli Uygulanmasına Dair 20 Seri No.lu KV Genel Tebliği Yayımlandı.

20 Seri No.lu “Kurumlar Vergisi Genel Tebliği (Seri No:1)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ” 14.05.2022 tarihli ve 31835 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

 

Bilindiği üzere, Kurumlar Vergisi Kanunu'nun 32. Maddesine göre kurumlar vergisi oranı %20'dir.

 

22.01.2022 tarihli ve 31727 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 7351 sayılı “Bireysel Emeklilik Tasarruf Ve Yatırım Sistemi Kanunu İle Bazı Kanunlarda Ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un 15. Maddesi ile 5520 sayılı Kanunun 32. Maddesine eklenen 7-8 ve 9. fıkralar ile;

 

  • İhracat yapan şirketlerin münhasıran ihracattan elde ettikleri kazançlarına,

 

  • Sanayi sicil belgesini haiz ve fiilen üretim faaliyetiyle iştigal eden şirketlerin münhasıran üretim faaliyetinden elde ettikleri kazançlarına, 

 

2022 başından itibaren, özel hesap dönemine tabi olan mükelleflerde 2022 takvim yılında başlayan özel hesap döneminin başından itibaren elde edilen kazançlara uygulanmak üzere kurumlar vergisi oranının 1 puan indirimli uygulanmasına yönelik düzenlemede yapılmıştı.

 

20 Seri No.lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliği ile; uygulamanın usul ve esaslarına ilişkin açıklamalara yer verilmiştir.

 
Buna göre tebliğle yapılan düzenlemeler özet olarak aşağıda belirtilmiştir.

 

  • İhracat yapan şirketlerin sadece ihracat faaliyetinden elde ettikleri kazançları, sanayi sicil belgesini haiz şirketlerin ise sadece üretim faaliyetinden elde ettikleri kazançları söz konusu 1 puanlık indirime konu edilebilecektir.

 

 

Kurumlar Vergisini 1 Puan İndirimli Uygulamanın Şartları

 

  • İhracat yapan şirketlerin ihracattan elde ettikleri kazançlarıyla sınırlı olmak üzere kurumlar vergisi oranının 1 puan indirimli uygulanabilmesi için ihracat faaliyetiyle iştigal etmeleri yeterli olacaktır.

 

  • Üretim faaliyetiyle iştigal eden şirketlerin üretim faaliyetinden elde ettikleri kazançlarıyla sınırlı olmak üzere kurumlar vergisi oranının 1 puan indirimli olarak uygulanabilmesi için; 

 

  • sanayi sicil belgesine sahip olması ve 

 

  • fiilen üretim faaliyetiyle iştigal etmesi 

 

şartlarını birlikte sağlamaları gerekmektedir.

 

  • Sanayi sicil belgesini haiz olmakla birlikte fiilen üretim faaliyetiyle iştigal etmeyen veya fiilen üretim yapmasına rağmen sanayi sicil belgesini haiz olmayan şirketler 1 puan indirim uygulamasından yararlanamayacaklardır.

 

 

İndirimin Uygulanacağı Dönem

 

  • Hesap dönemi olarak takvim yılını kullanan mükellefler tebliğde belirtilen şartları sağlamak kaydıyla 01.01.2022 tarihinden itibaren üretim ve ihracat faaliyetlerinden elde ettikleri kazançları için 1 puanlık bu indirimden yararlanabileceklerdir.

 

  • Maliye Bakanlığınca kendilerine özel hesap dönemi tayin edilmiş olan mükellefler ise 2022 takvim yılında başlayan özel hesap döneminin başından itibaren bu kapsamda elde edecekleri kazançlarına 1 puanlık oran indirimini uygulayabileceklerdir. 

 

 

İhracat Faaliyetinden Elde Edilen Kazançlara 1 Puan İndirim Uygulanması

 

  • İhracat yapan şirketler, hem mal hem de hizmet ihraçlarından elde ettikleri kazançlarına münhasır olmak üzere ilgili dönemde geçerli olan kurumlar vergisi oranını 1 puan indirimli uygulayabileceklerdir.

 

  • Hizmet ihracı, yurt dışındaki bir müşteri için yapılan ve yurt dışında faydalanılan hizmetleri kapsamaktadır.

 

  • Mükelleflerin ihracat faaliyetlerinin yanı sıra başka faaliyetlerinden elde ettiği kazançlarının da bulunması halinde ihracattan kaynaklanan ve 1 puan indirim uygulanacak matrah, ihracattan elde edilen kazancın ticari bilanço karına oranlanması suretiyle tespit edilecektir.

 

  • 1 puan indirim uygulanacak kazanç tutarı, ihracattan elde edilen kazancı ve ilgili dönem safi kurum kazancını aşamayacaktır.

 

  • Dolayısıyla, mükelleflerin ihracat faaliyetinden elde ettiği kazancı ticari bilanço karından fazla olması halinde, safi kurum kazancını aşmamak kaydıyla ihracat faaliyetinden elde edilen kazancın tamamına 1 puan indirim uygulanabilecektir.

 

  • Ayrıca, yurt dışından satın alınan malların Türkiye’ye girmeksizin başka bir ülkedeki müşteriye satılmak suretiyle ihraç edilmesi halinde de bu faaliyetten elde edilen kazanç için 1 puan indirimden yararlanılabilecektir.

 

  • Yurt içinden, serbest bölgeler ile gümrüksüz satış mağazalarına yapılan satışlar da ihracat olarak kabul edilecek ve bu faaliyetten elde edilen kazançlara 1 puan indirim uygulanabilecektir.

 

 

Üretim Faaliyetlerinden Elde Edilen Kazançlara 1 Puan İndirim Uygulanması

 

  • Sanayi sicil belgesini haiz olan ve fiilen üretim faaliyetiyle iştigal edenşirketler, münhasıran bu üretim faaliyetlerinden elde ettikleri kazançlarına kurumlar vergisi oranını 1 puan indirimli uygulayabileceklerdir. 

 

  • Birden fazla konuda üretim faaliyetinde bulunan mükelleflerin üretimden elde ettikleri kazancın tespitinde, üretim faaliyetlerinden elde edilen kazançlar varsa üretimden doğan zararlar bir bütün olarak değerlendirilecektir. 

 

  • Sanayi sicil belgesini haiz olan ve münhasıran bu belge kapsamında yazılım, bilişim ve benzeri hususlarda gerçekleştirilen üretim faaliyeti sonucu elde edilen kazançlara da kurumlar vergisi oranı 1 puan indirimli uygulanabilecektir.

 

  • Sanayi sicil belgesini haiz mükelleflerin üretim faaliyetlerinin yanı sıra diğer faaliyetlerinden elde ettiği kazançlarının bulunması halinde, üretim faaliyetinden elde edilen ve 1 puan indirim uygulanacak matrah, fiilen yapılan üretimden elde edilen kazancın ticari bilanço karına oranlanması suretiyle tespit edilecektir.

 

  • 1 puan indirim uygulanacak kazanç tutarı, üretimden elde edilen kazancı ve ilgili dönem safi kurum kazancını aşamayacaktır.

 

  • Dolayısıyla, mükelleflerin ihracat faaliyetinden elde ettiği kazancı ticari bilanço karından fazla olması halinde, safi kurum kazancını aşmamak kaydıyla ihracat faaliyetinden elde edilen kazancın tamamına 1 puan indirim uygulanabilecektir.

 

 

İhracat Ve Üretimin Birlikte Yapılması Halinde 1 Puan İndirim Uygulanması

 

  • Sanayi sicil belgesini haiz ve fiilen üretim yapan mükelleflerin ürettikleri ürünlerin satışından elde ettikleri kazançlarına kurumlar vergisi oranı, üretilen ürünlerin yurt içinde ve yurt dışında satılmasına göre ayrım yapılmaksızın, “üretim faaliyetinden edilen kazanç” olarak 1 puan indirimli uygulanacaktır.

 

  • Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 32. maddesinin yedinci ve sekizinci fıkraları bir bütün olup mükellefler tarafından bu kapsamda üretilen ürünlerin satışından elde edilen kazancın bir kısmı veya tamamı ihracattan kaynaklansa bile bu kazanca üretim faaliyetinden elde edilen kazanç olarak kurumlar vergisi oranı zaten 1 puan indirimli olarak uygulanacağı için, bu kazancın ihracata isabet eden kısmına ikinci defa indirime yol açacak şekilde ayrıca 1 puan indirim uygulanmayacaktır.

 

 

İhracat Ve Üretimden Elde Edilen Kazancın Ticari Bilanço Karından Büyük Olması Halinde 1 Puan İndirim Uygulaması

 

  • Üretim ve ihracattan elde edilen toplam kazancın ticari bilanço karından fazla olması halinde, 1 puan indirim uygulanacak matrah, üretim ve ihracat faaliyetinden elde edilen toplam kazancın ayrı ayrı üretim ve ihracattan elde edilen kazanca oranına göre tespit edilecektir. 

 

  • Her halükarda üretim ve ihracattan elde edilen kazanç, safi kurum kazancını aşamayacaktır. 

 

  • Bu durum ticari bilanço karının sıfır olmasına rağmen kurumlar vergisi matrahının oluştuğu durumlar için de geçerli olacaktır.

 

 

Üretim Veya İhracat Faaliyetinden Elde Edilen Kazancın Kurumlar Vergisi İstisnasına Konu Edilmesi Halinde 1 Puan İndirim Uygulaması

 

  • Şirketlerin kazançlarının kurumlar vergisinden istisna tutulmuş olması halinde, istisnaya konu edilerek vergi dışı bırakılmış olan üretim veya ihracat kazancı için, kurumlar vergisi oranının 1 puan indirimli olarak uygulanması söz konusu olmayacaktır.

 

  • 1 puan indirimli oran uygulamasına konu olacak kazanç, KVK 10/1-(ğ) bendi kapsamında (Türkiye’de yerleşmiş olmayan kişilerle, iş yeri, kanuni ve iş merkezi yurt dışında bulunanlara Türkiye’de verilen ve münhasıran yurt dışında yararlanılan mimarlık, mühendislik, tasarım, yazılım, tıbbi raporlama, muhasebe kaydı tutma, çağrı merkezi, ürün testi, sertifikasyon, veri saklama, veri işleme, veri analizi ve ilgili bakanlıkların görüşü alınmak suretiyle Hazine ve Maliye Bakanlığınca belirlenen mesleki eğitim hizmeti alanlarında faaliyette bulunan hizmet işletmeleriyle ilgili bakanlığın izni ve denetimine tabi olarak eğitim ve sağlık alanında faaliyet gösteren ve Türkiye’de yerleşmiş olmayan kişilere hizmet veren işletmelerin münhasıran bu faaliyetlerinden elde ettikleri kazançlar) kurumlar vergisi matrahının tespitinde indirim olarak dikkate alınmış olması halinde, ihracat kazancının zaten söz konusu indirime konu edilerek vergi dışı bırakılmış olan kısmı için kurumlar vergisi oranının 1 puan indirimli uygulanması söz konusu değildir.

 

  • 1 puan indirim uygulanacak matrahın hesabında, istisnaya konu edilerek vergi dışı bırakılmış olan üretim veya ihracat kazancı, ticari bilanço karından da çıkarılacaktır.

 

  • Payları Borsa İstanbul Pay Piyasasında ilk defa işlem görmek üzere en az %20 oranında halka arz edilen şirketlerin, paylarının ilk defa halka arz edildiği hesap döneminden başlamak üzere beş hesap dönemine ait kurum kazançlarının tamamına kurumlar vergisi oranı 2 puan indirimli olarak uygulanmaktadır. Bu şirketlerin üretim veya ihracat faaliyetinden kaynaklanan kazanç için 1 puanlık oran indirimi, kanunun 32. maddesinde yer alan diğer indirimler uygulandıktan sonra tespit edilen kurumlar vergisi oranına uygulanacaktır. Dolayısıyla önce 2 puan indirim uygulanacak ardından 1 puanlık indirim hesaplanacaktır.

 

 

Yatırım Teşvik Kapsamında İndirimli Kurumlar Vergisinden Yararlanılması Halinde 1 Puan İndirim Uygulaması

 

  • Kanunun 32/A maddesi kapsamında yatırım teşvik belgeli yatırımlar nedeniyle indirimli kurumlar vergisinden yararlanacak olan sanayi sicil belgesini haiz mükelleflerin aynı dönemde üretim faaliyetlerinden veya ihracat faaliyetlerinden kazanç elde etmiş olmaları halinde, önce Kanunun 32. maddesinin yedinci ve sekizinci fıkraları kapsamında 1 puanlık indirimden sonra da Kanunun 32/A maddesi kapsamında yatırım teşvik belgelerindeki vergi indirim oranına göre indirimli kurumlar vergisinden aynı anda yararlanılabilecektir.

 

 

Genel Giderlerin ve Amortismanların Dağılımı

 

  • İndirim kapsamında kabul edilen faaliyetler ile bu kapsama girmeyen işlerin birlikte yapılması halinde, indirim uygulanacak kazanca ilişkin hasılat, gider ve maliyet unsurlarının ayrı olarak tespit edilmesi esastır. 

 

  • Gider ve maliyet unsurlarının ayrı hesaplarda izlenmek suretiyle tespitinin mümkün olmadığı hallerde ise müşterek genel giderler, indirim kapsamında olan faaliyetler ile indirim kapsamında olmayan faaliyetler arasında uygun bir dağıtım anahtarı tespit edilerek dağıtılabilecektir. 

 

  • İndirim kapsamındaki faaliyetler ile bu kapsamda değerlendirilmeyen faaliyetlerde müştereken kullanılan tesisat, makine ve ulaştırma vasıtalarına ilişkin amortismanlar ise bunların her bir işte kullanıldıkları gün sayısına göre dağıtımının yapılması gerekmektedir. Hangi işte ne kadar süreyle kullanıldığı tespit edilemeyen sabit kıymetlere ilişkin amortismanlar ise müşterek genel giderlerle birlikte dağıtıma tabi tutulacaktır.

 

 

Üretim Veya İhracat Kazançlarına İsabet Eden Kur Farkı Ve Diğer Gelirler

 

  • İhracat faaliyeti ve üretim faaliyeti kapsamında doğan alacaklara isabet eden kur farkı, faiz ve benzeri gelirler 1 puan indirim uygulanacak kurum kazancı kapsamında değerlendirilirken, bu faaliyetler kapsamındaki alacakların tahsilinden sonra oluşan kur farkı, faiz ve benzeri gelirler söz konusu indirimden yararlanamayacaktır.

 

  • İhracat ve üretimden elde edilen kazançlar için kurumlar vergisi oranının 1 puan indirimli uygulanmasına yönelik düzenlemeden 20.05.2022 tarihine kadar verilmesi gereken 2022 yılı 1. Dönem Kurum Geçici Vergi Beyannamelerinde yararlanılabilecektir.

 

Söz konusu tebliğ, yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.

 

Söz konusu tebliğe ulaşmak için tıklayınız.

 

7351 sayılı Kanuna ulaşmak için tıklayınız.

 

Saygılarımızla.

 

Esas Bağımsız Denetim S. M. Mali Müşavirlik A. Ş.

"Güven, Kontrole Mani Değildir."Bize Ulaşın

Teklif Al

Vergi Takvimi