×

E-Fatura, E-Arşiv Ve E-İrsaliye Zorunluğunun Kapsamının Genişletilmesine Dair 535 no.lu VUK GT Yayımlandı.

535 Seri No.lu “Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 509)'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ 22.01.2022 tarihli ve 31727 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır. 

 

Tebliğ ile; e-Fatura, e-Arşiv Fatura ve e-İrsaliye gibi e-belgelerin uygulamasına zorunlu olarak dahil olması gereken mükellef gruplarının kapsamı genişletilmiş, sektörler bazında ayrı belirlemeler yapılmış, e-Döviz Alım/Satım Belgesi ile e-Gider Pusulası uygulamalarına ilişkin düzenlemelerde bulunulmuştur. 

 

Tebliğ düzenlemeleri özetle aşağıdaki gibidir:

 

E-Fatura Uygulamasına Zorunlu Geçiş Limitleri 

 

Bilindiği üzere; 19.10.2019 tarihli 509 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile yapılan düzenlemeye göre; 2018 veya müteakip hesap dönemleri itibariyle brüt satış hasılatı 5 Milyon TL ve üzeri olan mükellefler, bu şartları sağladıkları hesap dönemini izleyen yılın yedinci ayının başından itibaren e-fatura uygulamasına geçmek zorundaydı.

 

535 Seri No.lu Tebliğ ile e-Fatura uygulamasına zorunlu olarak geçişte yıllık ciro limitleri kademeli olarak düşürülmüştür

 

Buna göre Brüt satış hasılatı

 

  • 2018, 2019 veya 2020 hesap dönemleri için 5 Milyon TL’yi,
  • 2021 hesap dönemi için 4 Milyon TL’yi,
  • 2022 veya müteakip hesap dönemleri için 3 Milyon TL’yi,

 

aşan mükellefler, ilgili hesap dönemini izleyen yılın yedinci ayının başından itibaren e-Fatura uygulamasına zorunlu olarak başlayacaktır.

 

 

İnternet Satışı Olanların Zorunlu E-Faturaya Geçiş Limitleri 

 

Kendi sitelerinden veya aracı hizmet sağlayıcılarına ait internet sitelerinden veya diğer her türlü elektronik ortam üzerinden mal veya hizmet satışı gerçekleştiren mükelleflerden, 

 

  • 2020 ve 2021 hesap dönemleri için 1 Milyon TL, 
  • 2022 veya müteakip hesap dönemleri için 500 Bin TL ve üzeri ,

 

brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) olan mükellefler, ilgili hesap dönemini izleyen yılın yedinci ayının başından itibaren (şartları 2020 veya 2021 hesap dönemlerinde sağlayanların 01.07.2022’e kadar ) e-Fatura uygulamasına zorunlu olarak başlayacaktır.

 

 

Sektörlere Göre Zorunlu E-Fatura Uygulaması

 

Gayrimenkul ve/veya motorlu taşıt, inşa, imal, alım, satım veya kiralama işlemlerini yapanlar ile bu işlemlere aracılık faaliyetinde bulunan mükelleflerden; 

 

  • 2020 ve 2021 hesap dönemleri için 1 Milyon TL, 
  • 2022 veya müteakip hesap dönemleri için 500 Bin TL ve üzeri ,

 

brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) olan mükellefler, ilgili hesap dönemini izleyen yılın yedinci ayının başından itibaren (şartları 2020 veya 2021 hesap dönemlerinde sağlayanların 01.07.2022’e kadar ) e-Fatura uygulamasına zorunlu olarak başlayacaktır.

 

 

Otellerde Zorunlu E-Fatura Uygulaması

 

Kültür ve Turizm Bakanlığı veya Belediyelerden yatırım ve/veya işletme belgesi almak suretiyle konaklama hizmeti veren otel işletmelerine brüt satış hasılatına bakılmaksızın, e-Fatura ve e-Arşiv Fatura uygulamalarına geçme zorunluluğu getirilmiştir.

 

Buna göre; tebliğin yayım tarihi olan 22.01.2022 tarihinde faaliyette bulunan otel işletmelerinin 01.07.2022 tarihinden itibaren; 22.01.2022 tarihinden sonra yeni faaliyete başlayanların ise, faaliyete başladıkları ayı izleyen dördüncü ayın başına kadar e-fatura ve e-arşiv uygulamasına geçmeleri zorunludur.

 

 

E-Arşiv Faturaya Dahil Olmayan Mükelleflerin Elektronik Fatura Düzenleme Sınırı

 

Tebliğ ile yapılan diğer önemli bir düzenleme ile,  509 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile e-Arşiv  Fatura uygulamasına dahil olmayan mükelleflerce, aynı günde aynı kişiye düzenlenen ve vergiler dahil toplam tutarı belli tutarı aşması nedeniyle 01.01.2020 tarihinden bu yana elektronik ortamda e-Arşiv Fatura olarak düzenlenme zorunluluğu bulunan faturalar için belirlenen tutarlar (vergi mükellefi olmayanlara yapılan satışlarda 30 Bin TL, vergi mükelleflerine yapılan satışlarda 5 Bin   TL)   güncellenmiştir. 

 

Buna göre; 01.03.2022 tarihinden itibaren vergi  mükellefi olmayan  nihai  tüketicilere  yapılan satışlarda  vergiler  dahil toplam tutarının  5  Bin TL’yi, vergi mükelleflerine düzenlenenler  açısından  ise  Vergi Usul Kanunun 232. maddesinin ikinci fıkrasında belirtilen, işlemin gerçekleştiği yıla ait, fatura düzenleme zorunluluğuna ilişkin tutarı (2022 yılı için 2.000 TL) aşması halinde, faturaların kağıt fatura yerine,  Gelir İdaresi Başkanlığının e-Belge Portali üzerinden veya Gelir İdaresi Başkanlığı bilgi sistemleri ile entegrasyonu sağlayabilmiş olan özel entegratör kuruluşların bilgi sistemleri aracılığıyla elektronik ortamda e-Arşiv Fatura olarak düzenleme zorunluluğu getirilmiştir.

 

 

E-Ticarette Özel Kodlu Belgenin İrsaliye Yerine Geçmesi

 

e-Arşiv Fatura uygulamasına dahil olup internet üzerinden mal ve hizmet satışı yapanlar, söz konusu satışlarda, yaptıkları satışlara ilişkin, sevk edilen malın yanında sevk irsaliyesi ya da format ve standardı Başkanlıkça belirlenen ve bu satışa ilişkin olarak düzenlenen e-İrsaliyenin bir örneğini (elektronik ortamda sorgulanmasına, görüntülenmesine, doğrulanmasına imkan veren bilgileri barındıran özel kodlu belgenin kağıt çıktısını) bulundurabileceklerdir. 

 

 

Zorunlu E-İrsaliyeye Uygulamasına Geçiş Sınırı

 

e-İrsaliye uygulamasına zorunlu olarak dahil olması gereken mükelleflerin kapsamı genişletilmiştir.

 

e-Fatura uygulamasına kayıtlı olan ve brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) 

 

  • 2018, 2019 veya 2020 hesap dönemlerinde 25 milyon TL, 
  • 2021 veya izleyen hesap dönemlerinde 10 milyon TL ve üzeri 

 

olan mükelleflerin, izleyen yılın yedinci ayı başından itibaren e-İrsaliye uygulamasına geçmeleri zorunlu tutulmuştur.

 

 

Döviz Ve Kıymetli Maden Alım/Satım Belgelerinin Elektronik Ortamda Düzenlenebilmesi

 

Tebliğ ile; yetkili müesseseler  dahil  olmak üzere  ilgili  mevzuat gereğince  döviz  alım-satım belgesi düzenleyebilen tüm mükelleflerden aynı zamanda ilgili mevzuat dahilinde kıymetli maden alım/satım yapma yetkisi de bulunanların,  döviz ve kıymetli maden alım/satım işlemlerinde 385 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği kapsamında tek belge olarak düzenlenebilenDöviz ve Kıymetli Maden Alım Belgesi” ile “Döviz ve Kıymetli Maden Satım Belgesi”ni de e-Döviz  Alım/Satım Belgesi  uygulaması  kapsamında elektronik  belge  olarak (e-Döviz  ve Kıymetli Maden Alım/SatımBelgesi şeklinde) düzenlenebilmesi, muhatabına kağıt veya elektronik  ortamda  iletilebilmesi  ve elektronik  ortamda  muhafaza edilebilmesi imkanı getirilmiştir.

 

 

E-Gider Pusulasında Düzenleyenin Islak İmzası Şartının Kaldırılması

 

e-Gider Pusulası uygulamasında, elektronik ortamda düzenlenen ve elektronik sertifika ile imzalanan  e-Gider Pusulasının en az bir örnek kâğıt çıktısının sadece muhatabı tarafından ıslak imza ile imzalanması yeterli kabul edilerek, düzenleyenin ayrıca kağıt çıktı üzerinde ıslak imza atma şartı kaldırılmıştır.

 

Tebliğin 4. Maddesindeki E-Arşiv Faturaya Dahil Olmayan Mükelleflerin Elektronik Fatura Düzenleme Sınırına ilişkin hükümleri 01.03.2022 tarihinde yürürlüğe girecek, diğer hükümleri ise 01.01.2022 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

 

535 Seri No.lu Genel Tebliğe ulaşmak için tıklayınız.

 

509 Seri No.lu Genel Tebliğin güncel haline ulaşmak için tıklayınız.

 

Saygılarımızla.

 

Esas Bağımsız Denetim S. M. Mali Müşavirlik A. Ş.

 

 

"Güven, Kontrole Mani Değildir."Bize Ulaşın

Teklif Al

Vergi Takvimi