×

E-Defter Beratlarının Aylık Veya Geçici Vergi Dönemleri Bazında Yüklenebilmesine Dair GİB Duyurusu Yayımlandı.

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından ilgili web sitesinde (http://www.edefter.gov.tr/) 10.01.2022 tarihinde E-Defter Beratlarının Aylık Veya Geçici Vergi Dönemleri Bazında Yüklenebilmesi Hakkında Duyuru Yayımlanmıştır.

 

Bilindiği üzere, 19/10/2019 tarihli ve 30923 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 1 Sıra No'lu Elektronik Defter Genel Tebliğinde değişiklik yapan 3 Sıra No'lu Elektronik Defter Tebliğin “4.3.4” bölümünde aylık dönemler için oluşturulacak e-Defterlerin berat dosyalarının aylık veya geçici vergi dönemleri bazında yüklenebilmesi imkanı getirilmiştir.

 

Bu kapsamda; 01/01/2022 tarihi itibarıyla e-Defter uygulamasına dahil olan mükelleflerden; Geçici vergi dönemleri bazında berat yükleme tercihinde bulunmak isteyen mükelleflerin, mali mühür veya elektronik imza ile e-Defter uygulamasına giriş yapıp “Bilgi Güncelle” kısmından “Berat Yükleme Tercihi” bölümünden; Aylık yükleme / Geçici vergi dönemleri bazında yükleme şeklinde seçimlerini yapmaları mümkün bulunmaktadır.

 

Yapılan tercih 31.01.2022 tarihine kadar e-Defter uygulaması üzerinden güncellenebilecektir. Bu tarihten sonra yapılan seçimin değiştirilmesi mümkün bulunmamaktadır.

 

Söz konusu yükleme tercihi, 2022/Ocak döneminden itibaren yüklenecek berat dosyaları için geçerli olacaktır.

 

Ayrıca, 31.01.2022 tarihine kadar tercihini bildirmeyen mükelleflerin, 2022 hesap dönemi berat dosyaları için Aylık yükleme seçeneğini tercih etmiş olarak değerlendirilecektir.

 

Bu mükellefler, berat dosyalarını ilgili olduğu ayı takip eden üçüncü ayın son gününe kadar, hesap döneminin son ayına ait berat dosyalarını, gelir veya kurumlar vergisi beyannamelerinin verildiği ayın son gününe kadar yüklemek zorundadırlar.

 

Öteden beri e-Defter uygulamasına dahil olan mükelleflerin; 2021 hesap dönemi için yapmış oldukları “Berat Yükleme Tercihi” 2022 hesap dönemi için de geçerlidir.

 

2022 yılı için berat yükleme tercihini değiştirmek isteyen mükelleflerin, e-Defter uygulamasına giriş yapıp “Bilgi Güncelle” kısmının “Berat Yükleme Tercihi” bölümünden; Aylık yükleme / Geçici vergi dönemleri bazında yükleme şeklinde seçimlerini yapmaları mümkün bulunmaktadır.

 

Buna göre; 2022 yılı e-defter ve berat dosyalarını oluşturma, NES veya Mali Mühürle imzalama/onaylama ve Başkanlık onaylı berat dosyalarını alma süreleri aşağıdaki tabloda gösterildiği şekildedir.

 

Dönem

Aylık Yükleme Tercihinde Bulunulması Halinde

Geçici Vergi Dönemleri Bazında Yükleme Tercihinde Bulunulması Halinde

 
 
OcakNisan ayı sonu

Ocak

 

Şubat

 

Mart

Mayıs ayı sonu 
ŞubatMayıs ayı sonu 
MartHaziran ayı sonu 
NisanTemmuz ayı sonuNisanAğustos ayı sonu 
  
Mayıs 
MayısAğustos ayı sonu  
HaziranEylül ayı sonuHaziran 
TemmuzEkim ayı sonuTemmuzKasım ayı sonu 
  
Ağustos 
AğustosKasım ayı sonu  
EylülAralık ayı sonuEylül 
EkimOcak ayı sonuEkimGelir veya kurumlar vergisi beyannamelerinin verileceği ayın sonuna kadar. 
  
Kasım 
KasımŞubat ayı sonu  
AralıkGelir veya kurumlar vergisi beyannamelerinin verileceği ayın sonuna kadar.Aralık 

 

Güncel Elektronik Defter Genel Tebliğine Ulaşmak İçin Tıklayınız.

 

Söz konusu duyuruya ulaşmak için tıklayınız.

 

Saygılarımızla.

 

Esas Bağımsız Denetim S. M. Mali Müşavirlik A. Ş.

 

"Güven, Kontrole Mani Değildir."Bize Ulaşın

Teklif Al

Vergi Takvimi