×

Cumhurbaşkanına ÖTV Oranlarını Üç Katına Artırabilme ve Sıfırlayabilme Yetkisi Verilmesine Dair 10 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliği Yayımlandı.

10 Seri No.lu “Özel Tüketim Vergisi (II) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ 26.07.2022 tarihli ve 31904 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır. 

 

Bilindiği gibi, 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 1. maddesinin (1) numaralı fıkrasına göre; bu Kanuna ekli (II) sayılı listedeki mallardan kayıt ve tescile tabi olanların ilk iktisabı; kayıt ve tescile tabi olmayanların ise ithalatı, imal ya da inşa edenler tarafından teslimi ile ÖTV uygulanmadan önce müzayede yoluyla satışı bir defaya mahsus olmak üzere ÖTV’ye tabidir.

 

Motorlu araç ÖTV hesaplanırken, araçların silindir hacimleri ve vergisiz satış tutarları baz alınmaktadır.

 

10 Seri No.lu Tebliğle; Özel Tüketim Vergisi (II) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğde önemli düzenlemeler yapılmıştır.

 

Cumhurbaşkanına daha önce ilgili ÖTV Kanununa eklenen Motorlu araç ÖTV oranları ve matrahlarının alt ve üst sınırlarını 3 katına kadar artırabilme ve sıfıra indirebilmesine ilişkin düzenleme, uygulama tebliğine de işlenmiştir.

 

Böylece, Cumhurbaşkanına Motorlu araçlara ilişkin ÖTV ve matrahlarında değişiklik yapma, oranları, özel tüketim vergisi matrahlarının alt ve üst sınırlarını üç katına kadar arttırma ve sıfıra kadar indirme yetkisi verilmiştir

 

Ayrıca Cumhurbaşkanına 87.03 GTİP numarasında yer alan mallar için farklı matrah grupları oluşturabilme yetkisi de verilmiştir.

 

Söz konusu Genel Tebliğe ulaşmak için tıklayınız.

 

Saygılarımızla.

 

Esas Bağımsız Denetim S. M. Mali Müşavirlik A. Ş.

"Güven, Kontrole Mani Değildir."Bize Ulaşın

Teklif Al

Vergi Takvimi