×

Cayma Hakkı İle Bireysel Emeklilik Sisteminden (BES) Çıkan Çalışanların Tekrar Zorunlu Otomatik Sistemine Dahil Edilmesi Zorunluluğunun Kaldırılmasını Sağlayan Yönetmelik Değişikliğine İlişkin 4980 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı Yayımlandı.

4980 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararına dayanan “Çalışanların İşverenleri Aracılığıyla Otomatik Olarak Emeklilik Planına Dahil Edilmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” değişikliği, 29.12.2021 Tarih ve 31704 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

 

Bilindiği üzere; 27.12.2018 tarih ve 30638 Sayılı Resmî Gazete'de yayımlan “Çalışanların İşverenleri Aracılığıyla Otomatik Olarak Emeklilik Planına Dahil Edilmesine İlişkin Usul Ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”in yürürlüğe konulmasına ilişkin 513 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararın 9. maddesi ile; “Bireysel Emeklilik Sistemi Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” yayımlanmış ve daha önce işverenleri tarafından bu yönetmelik kapsamında emeklilik planına dahil edilmiş ancak cayma veya ayrılma hakkını kullanmış olan çalışanların, Bakanlığın belirleyeceği esaslar dahilinde bireysel emeklilik sisteminde (Zorunlu BES) cayma hakkını kullanarak sistemden ayrılanlara, 3 yıl içinde bir defalığına otomatik olarak emeklilik planına tekrar dahil edilme zorunluluğu getirilmişti. 

 

4980 sayılı Cumhurbaşkanı Kararına dayanan Yönetmelik değişikliği ile; çalışanların emeklilik planına yeniden dahil edilmesi başlıklı 8/C maddesi yürürlükten kaldırılmıştır.

 

Buna göre; zorunlu bireysel emeklilik sisteminden (Zorunlu BES) cayma veya ayrılma hakkını kullanarak ayrılmış olan çalışanların, 5 yıl sonra bir defalığına sisteme yeniden dahil edilmesi zorunluluğu, (ilk kez 2017 yılında sistemden ayrılmış olanların için 01.01.2022’den itibaren) uygulama başlamadan kaldırılmıştır.

 

Söz konusu karara ulaşmak için tıklayınız.

 

Söz konusu yönetmeliklere ulaşmak için tıklayınız.

 

Bireysel Emeklilik Sistemi Hakkında Yönetmeliğe ulaşmak için tıklayınız.

 

Çalışanların İşverenleri Aracılığıyla Otomatik Olarak Emeklilik Planına Dahil Edilmesine İlişkin Usul Ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğe Ulaşmak İçin Tıklayınız.

 

Saygılarımızla.

 

Esas Bağımsız Denetim S. M. Mali Müşavirlik A. Ş.

 

"Güven, Kontrole Mani Değildir."Bize Ulaşın

Teklif Al

Vergi Takvimi