×

BES Sistemi ve İndirimli Kurumlar Vergisi Uygulaması Gibi Önemli Değişiklikler Yapılan 7351 Sayılı Kanun Resmi Gazete’de Yayımlandı.

7351 Sayılı “Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu İle Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” 22.01.2022 Tarih ve 31727 sayılı Resmi Gazete’de Yayımlanmıştır.

 

Kanunla; Bireysel Emeklilik Sisteminde önemli değişiklikler yapılmı, ihracat ve üretim faaliyetlerinden elde edilen kazançlar için kurumlar vergisi oranında indirim imkanı getirilmitir.

 

Kanunla yapılan düzenlemelerin ana başlıkları ve öne çıkan hususlar aşağıda bilgilerinize sunulmuştur.

 

 

İade Talep Edilen Vergilere İlişkin Davalarda Yürütmenin Durdurulması Talebine Teminat Şartı

 

Kanunun 2. Maddesiyle; 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 27. maddesinin (4) numaralı fıkrasına eklenen “Vergi kanunları uyarınca iadesi talep edilen vergilere ilişkin olarak açılan davalarda, dava konusu tutarın yüzde ellisi oranında teminat alınmadan yürütmenin durdurulması kararı verilemez.” cümlesi ile, vergi kanunlarına göre iadesi talep edilen vergilere ilişkin açılan davalarda, dava konusu tutarın yüzde ellisi oranında teminat alınmadan yürütmenin durdurulması kararı verilemeyeceği belirlenmiştir.

 

 

Bireysel Emeklilik Sisteminde Yapılan Değişiklikler

 

4632 sayılı Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanununda yapılan değişikliklerle, Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanununda katılımcıların hak ve menfaatlerinin korunması amacıyla bir takım değişikliklerin yapılmıştır.

 

Buna göre Kanunun 4. maddesiyle; Kurumca belirlenen hallerde ve koşullarda (vefat, maluliyet, konut alımı, evlilik, eğitim ve benzeri durumlarda)  katılımcıya sistemden ayrılmadan, Devlet katkısı hesabındaki tutarlar hariç hesabındaki birikim tutarının %50’sine kadar kısmen ödeme yapılabilecektir.

 

Bu durumda kısmen yapılan ödeme tutarının %25’ini aşmamak üzere Devlet katkısından da ödeme yapılabilecektir.

 

Bu kapsamda yapılacak işlemlere ilişkin esas ve usuller Bakanlığın uygun görüşü alınarak Kurum tarafından belirlenecektir.

 

Kanunun 6. maddesiyle; Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanununda katılımcıların hak ve menfaatlerinin korunması adına %25 oranında Devlet katkısı hesaplamasına tabi olan sözleşmelere, Devlet katkısı oranı %30 olarak uygulanacaktır.

  

Kanunun 7. Maddesiyle; 45 yaş üstü katılımcıların da talep etmeleri halinde otomatik katılım sistemine dahil edilebilmeleri mümkün hale gelmiştir.


   

9. maddesi ile Bireysel emeklilik sistemine ödenen katkı paylarına yönelik %30 Devlet katkısı uygulamasının 22.01.2022 tarihinden sonra şirket hesaplarına intikal edenler için halihazırda sistemde yer alan katılımcılara da uygulanmasına imkân verilmiştir. 

 

 

Girişim Sermayesi Dışındaki Yatırım Fonlarından Elde Edilen Kâr Paylarına Kurumlar Vergisi İstisnası

 

Bilindiği üzere; tam mükellefiyete tabi girişim sermayesi yatırım fonlarının katılma payları ile girişim sermayesi yatırım ortaklıklarının hisse senetlerinden elde edilen kâr paylarına kurumlar vergisi istisnası uygulanmaktadır. 

 

Kanunun 14. Maddesiyle; 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 5. maddesinin birinci fıkrasının (a) bendine aşağıdaki alt bent eklenmiş ve bendin son cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

 

“4) Tam mükellefiyete tabi diğer yatırım fonu katılma paylarından elde ettikleri kâr payları (portföyünde yabancı para birimi cinsinden varlık ve altın ile diğer kıymetli madenler ve bunlara dayalı sermaye piyasası araçları bulunan yatırım fonlarından elde edilen kazançlar hariç).”

 

“Diğer yatırım ortaklıklarının hisse senetlerinden elde edilen kâr payları bu istisnadan yararlanamaz.”

 

7351 Sayılı kanunla yapılan düzenlemeyle, girişim sermayesi dışındaki diğer yatırım fonlarından elde edilen kâr paylarına da istisna kapsamına alınmıştır.

 

Girişim sermayesi dışındaki diğer yatırım ortaklıklarından elde edilen kâr paylarına ise istisna uygulanmayacaktır. 

 

Ayrıca söz konusu istisna, portföyünde yabancı para birimi cinsinden varlık ve altın ile diğer kıymetli madenler ve bunlara dayalı sermaye piyasası araçları bulunan yatırım fonlarından elde edilen iştirak kazançlarına uygulanmayacaktır.

 

Bu istisna 01.01.2022 tarihinden, özel hesap dönemine tabi olan mükelleflerde 2022 takvim yılında başlayan özel hesap döneminin başından itibaren elde edilen kazançlara uygulanacaktır.

 

 

İhracat ve Sınai Üretimden Elde Edilen Kazançlara İndirimli Kurumlar Vergisi 

 

Bilindiği üzere, Kurumlar Vergisi Kanunu'nun 32. Maddesine göre kurumlar vergisi oranı %20'dir. Kanunu'nun Geçici 13. maddesine göre %20 oranı, kurumların 2021 yılı vergilendirme dönemine ait kurum kazançları için %25, 2022 yılı vergilendirme dönemine ait kurum kazançları için %23 olarak uygulanacaktır. 

 

Bu oranlar özel hesap dönemi tayin edilen kurumlar için ilgili yıl içinde başlayan hesap dönemlerine ait kazançlarına uygulanır.

 

Kanunun 15. Maddesiyle; 5520 sayılı Kanunun 32. maddesine aşağıdaki fıkralar eklenmiştir.

 

“(7) İhracat yapan kurumların münhasıran ihracattan elde ettikleri kazançlarına kurumlar vergisi oranı 1 puan indirimli uygulanır.

 

(8) Sanayi sicil belgesini haiz ve fiilen üretim faaliyetiyle iştigal eden kurumların münhasıran üretim faaliyetinden elde ettikleri kazançlarına kurumlar vergisi oranı 1 puan indirimli uygulanır. Bu kazançların ihracata isabet eden kısmı için yedinci fıkra hükmüne göre ayrıca indirim uygulanmaz.

 

(9) Yedinci ve sekizinci fıkralardaki indirimli oranlar, bu madde kapsamındaki diğer indirimler uygulandıktan sonraki kurumlar vergisi oranı üzerine uygulanır.”

 

Yapılan bu düzenlemeye göre; 01.01.2022 tarihinden, özel hesap dönemine tabi olan mükelleflerde 2022 takvim yılında başlayan özel hesap döneminin başından itibaren elde edilen kazançlara uygulanmak üzere;

 

  • İhracat yapan kurumların sadece ihracattan elde ettikleri kazançlarına

 

  • Sanayi sicil belgesini haiz ve fiilen üretim yapan kurumlarınsadece üretim faaliyetinden elde ettiği kazançlarına,

 

kurumlar vergisi oranı 1 puan indirimli (2022 için %22) uygulanacaktır.

 

Üretimden elde edilen kazançların ihracata isabet eden kısmı için ayrıca indirim uygulanmaz.

 

Kanun, yayımı tarihi olan 22.01.2022 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

 

Söz konusu Kanuna ulaşmak için tıklayınız.

 

Saygılarımızla.

 

Esas Bağımsız Denetim S. M. Mali Müşavirlik A. Ş.

 

"Güven, Kontrole Mani Değildir."Bize Ulaşın

Teklif Al

Vergi Takvimi