×

Bağımsız Denetim Yönetmeliğinde Değişiklik Yapan Yönetmelik Yayımlandı.

Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu (KGK) tarafından hazırlanan “Bağımsız Denetim Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” 17.12.2022 Tarih ve 32046 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

 

Bilindiği üzere; 03.01.2011 tarihli ve 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu ve 26.09.2011 tarihli ve 660 sayılı Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumunun Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname çerçevesinde yapılacak bağımsız denetime, bağımsız denetim kuruluşlarına ve bağımsız denetçilere ilişkin usul ve esasları 26.12.2012 tarihli ve 28509 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Bağımsız Denetim Yönetmeliğinde belirlenmiştir.

 

Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumunca çıkartılan ve 17.12.2022 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan “Bağımsız Denetim Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” ile söz konusu Yönetmelikte aşağıdaki değişiklikler yapılmıştır.

 

Buna göre; yönetmeliğin Bağımsız denetçi olarak yetkilendirilmek isteyen kişilerin sahip olması gereken şartlarının sayıldığı “Denetçilerin yetkilendirilmesi” başlıklı 14. maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde değişiklik yapılarak  “sigortacılık,” eğitimi verilen fakülte ve yüksekokullardan veya denkliği Yükseköğretim Kurulunca tasdik edilmiş yabancı yükseköğretim kurumlarından en az lisans seviyesinde mezun olan veya diğer öğretim dallarından lisans seviyesinde mezun olmakla beraber bu alanda belirtilen bilim dalından en az lisansüstü seviyesinde diploma almış kişilerin de bağımsız denetçi olarak yetkilendirilecek kişilerden olabileceği belirtilmiştir.

 

Ayrıca Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumunda, Kurul Başkanı veya Kurul Üyesi olarak bir yıl görev yapanlar ile Kurumun Başkan Yardımcılığı, Daire Başkanlığı, I. Hukuk Müşavirliği kadrolarında en az iki yıl; meslek personeli, hukuk müşaviri, başkanlık müşaviri ve avukat kadrolarında ise en az dört yıl süreyle görev yapanların yetkilendirilmelerinde Yönetmeliğin 14. maddesinin birinci fıkrasının (e) bendinde belirtilen denetçilik sınavında başarılı olma şart aranmayacaktır.

 

Yönetmeliğin “Denetim faaliyetine ilişkin kısıtlamalar” başlıklı 26. maddesinin birinci fıkrasının (ç) bendi, denetim kuruluşları ve denetim üstlenen bağımsız denetçilerin üç yıl geçmedikçe; denetim kuruluşları ve denetim üstlenen bağımsız denetçiler ile denetim çalışması yürüttükleri işletmelerin denetiminde görev alan denetçileri, son on yılda yedi yıl denetim çalışmasını yürüttükleri aynı işletmede denetim üstlenemeyecekleri şeklinde değiştirilmiştir.

 

Bu sürelerin hesabında aynı denetim ağı içinde bulunan denetim kuruluşları ve denetim üstlenen bağımsız denetçiler ile bunların ilişkili olduğu denetim kuruluşu ve denetim üstlenen bağımsız denetçiler tarafından yapılan denetimlerde geçirdikleri süreler topluca dikkate alınacaktır.

 

Çalıştığı denetim kuruluşuna veya denetim üstlenen bağımsız denetçiye bakılmaksızın, denetçinin aynı işletmenin denetiminde geçirdiği süreler birlikte dikkate alınacaktır.

 

Aynı yönetmeliğin “Sorumlu denetçi olabilme şartları” başlıklı 28. Maddesine eklenen üçüncü fıkra ile, Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumunda, Kurul Başkanı veya Kurul Üyesi olarak bir yıl görev yapanlar ile Kurumun Başkan Yardımcılığı, Daire Başkanlığı, I. Hukuk Müşavirliği kadrolarında en az iki yıl; meslek personeli, hukuk müşaviri, başkanlık müşaviri ve avukat kadrolarında ise toplamda en az sekiz yıl süreyle görev yapanlar için birinci fıkranın (a) bendindeki “KAYİK’ler nezdinde yapılacak denetimler için 15 yıllık mesleki tecrübeye sahip olması ve bu sürenin en az üç yılında fiilen denetçi, kıdemli denetçi veya baş denetçi unvanı ile mevzuatta denetim öngörülen alanlarda denetimlerde bulunmuş olması” ve (b) bendindeki “Diğer denetimler için ise 10 yıllık mesleki tecrübeye sahip olması ve bu sürenin en az iki yılında fiilen denetçi, kıdemli denetçi veya baş denetçi unvanı ile denetimlerde bulunmuş olması “ belirtilen şartları sağlamış sayılırlar.

 

Ayrıca bu istisna hükme göre sorumlu denetçi olma şartını sağlayanlarda sürekli eğitime ilişkin 25. Maddedeki şartlar aranmayacaktır.

 

Son olarak, kurumca denetim kuruluşlarının ve denetçilerin kalite güvence sistemleri kapsamında yapılacak inceleme ve denetim faaliyetlerinin ilk denetim sözleşmesi imza tarihinden itibaren başlayacağı düzenlenmiş; bu sürelerin KAYİK’leri denetleyen bağımsız denetim kuruluşları için asgari üç yılda bir, diğerleri için asgari altı yılda bir yapılacağı, izleyen incelemelerin ise, önceki incelemeye ilişkin Kurul kararını takip eden takvim yılından itibaren yeniden başlayacağı şeklinde düzenleme yapılmıştır.

 

Denetim üstlenen bağımsız denetçilerde ise Kurumca gerek görüldüğünde inceleme ve denetim yapılabilecektir.

 

Yönetmelik 17.12.2022 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

 

Söz konusu yönetmeliğe ulaşmak için tıklayınız.

 

Yönetmeliğin son hali için tıklayınız.

 

Saygılarımızla.

 

Esas Bağımsız Denetim S. M. Mali Müşavirlik A. Ş.

"Güven, Kontrole Mani Değildir."Bize Ulaşın

Teklif Al

Vergi Takvimi