×

60 Milyar TL’lik KGF Destek Paketleri İçin Başvurular Başladı.

KGF ( Kredi Garanti Fonu) tarafından ilgili web sitesinde (https://kgf.com.tr/index.php/tr/ ) 22.03.2022 tarihinde İhracat, Yatırım Destek ve  Destek Kredisi ve Kredi Desteği Hakkında Duyurular Yayımlanmıştır.

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından müjdesi verilen ve daha sonra detaylarını Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin açıkladığı toplam 60 milyar liralık Kredi Garanti Fonu (KGF) kefaletli Yatırım, İhracat ve İşletme Harcamaları Destek paketleri için başvurular bugün itibariyle başlamıştır.

 

KGF'den yapılan duyurularda, bu desteklere ilişkin açıklamalar yapılmıştır.

 

İhracat potansiyeli taşıyan KOBİ'ler için İhracat Destek Paketi

 

Duyuruya göre; İhracatçı veya döviz kazandırıcı sektörlerde faaliyet gösteren KOBİ'ler ile ihracat potansiyeli taşıyan KOBİ'lere yönelik İhracat Destek Paketi'nde işletmeler, en fazla 6 ay ödemesiz dönem dahil, azami 24 ay vade ile kredi kullanabilecektir.

 

Pakette kredi üst limiti işletmenin segment ve cirosuna göre değişmekle birlikte azami 25 milyon TL olarak belirlenmiştir.

 

Mevcut durumda ihracatı olan firmalar % 90, potansiyel ihracatçı firmalar da % 85 kefaletten yararlanabilecektir.

 

 

Yatırım Destek Paketi

 

Duyuruya göre; Yatırım Destek Paketinden yatırım ve yatırıma bağlı işletmeler yararlanabilecektir.

 

Yatırım yapmayı planlayan KOBİ ve KOBİ dışı tüm işletmeler, yatırım ve yatırıma bağlı işletme harcamalarında kullanabileceği Yatırım Destek Paketi'nden 120 aya kadar vade ile faydalanabilecektir.

 

Pakette kredi üst limiti KOBİ'ler için 35 milyon lirayı bulurken, KOBİ dışı işletmeler de 100 milyon liraya varan miktarlarda kredi kullanabilecektir.

 

Kadın girişimci KOBİ'ler % 90, diğer KOBİ'ler % 85, KOBİ dışı işletmeler ise % 80 düzeyindeki kefalet oranlarından faydalanabilecektir.

 

 

İşletme sermayesi ihtiyaçları İşletme Harcamaları Destek Paketi ile karşılanabilecek

 

KOBİ ve KOBİ dışı firmaların işletme sermayesi ihtiyaçlarının karşılanması için oluşturulan İşletme Harcamaları Destek Paketi'nden KOBİ'ler azami 5 milyon lira, KOBİ dışı işletmeler ise azami 20 milyon lira tutarında krediden faydalanabilecektir.

 

Ticari kredi kartları ve Debit/Banka kartına bağlı kredili mevduat hesabı üzerinden kullandırılacak kredinin kefalet oranları KOBİ'ler için % 80, KOBİ dışı işletmeler için ise % 75 olarak belirlendi.

 

 

KGF ( Kredi Garanti Fonu) Nedir?

Bildiğiniz üzere KGF, teminat yetersizliği nedeniyle kredi alamayan KOBİ’lere ve KOBİ dışı işletmelere kefil olmak, finansmana erişimine destek olmak, Türkiye’nin büyüme ve kalkınmasına stratejik destek sağlamak amacıyla, 1991 yılında Türk Ticaret Kanunu’na göre kurulmuş bir anonim şirkettir.

 

Kamu kuruluşu olan ve kamu kuruluşu sayılan ortakları; KOSGEB, TOBB, TESK ile Eximbank, Halkbank, Vakıfbank, Vakıf Katılım Bankası, Ziraat Bankası ve Ziraat Katılım Bankası’dır.

 

Diğer ortakları ise; Akbank, Albaraka Türk Katılım Bankası, Alternatifbank, Anadolubank, Burgan Bank, Denizbank, Fibabanka, Garanti Bankası, HSBC, ING Bank, İş Bankası, Kuveyt Türk Katılım Bankası, Nurol Yatırım Bankası, Odea Bank, QNB Finansbank, Şekerbank, Turkland Bank, Türk Ekonomi Bankası, Türkiye Finans Katılım Bankası, Türkiye Sınai Kalkınma Bankası, Yapı ve Kredi Bankası, Türkiye Emlak Katılım Bankası, PASHA Yatırım Bankası A.Ş. ile Mesleki Eğitim ve Küçük Sanayi Destekleme Vakfı (MEKSA) ve Türkiye Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler, Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticiler Vakfı (TOSYÖV)’dür.

 

KGF bir kefalet kuruluşudur. Faaliyet konusunda kredi tahsisi hususu yer almamaktadır. Ancak işletmeler lehine kefil olmak suretiyle Bankalardan kredi kullanımını kolaylaştırmaktadır. Aynı zamanda, Bankaların kredi riskini paylaşmakta ve daha sağlıklı bir teminat yapısına ulaşmalarını sağlamaktadır. Kuruluşlardan sağladığı hibe ve fonlara dayalı olarak farklı kefalet uygulamalarında bulunmaktadır.

 

Bireysel krediler, tüketici kredileri ve çek karnesi kredisi ile şirket kredi kartları hariç, işletmelerin ihtiyaç duyduğu işletme ve yatırım finansmanı için her türlü nakdi ve gayri nakdi kredilere yönelik kefalet verir. Bankaların, ilk defa veya ilave olarak kullandıracakları, yenileyecekleri, yeniden vadelendirecekleri veya yapılandıracakları TL ve/veya döviz cinsinden nakdi ve gayrinakdî krediler ile 6361 sayılı Kanun kapsamında yetkilendirilen finansal kiralama ve yatırıma yönelik finansman sağlanması kaydıyla finansman şirketleri tarafından sağlanan kaynak için de kefalet vermektedir.

 

KOBİ tanımını haiz olan diğer işletmeler gibi esnaf ve sanatkârlar, serbest meslek mensupları, tarımsal işletmeler ile çiftçiler de KGF kefaletinden yararlanabilmektedir.

 

KOBİ ise; Bakanlar Kurulu’nun 30.04.2018 tarih, 2018/11828 sayılı Karar ve 10.09.2012 tarih, 2012/3834 sayılı Karar ile değiştirilen 19.10.2005 tarih, 2005/9617 sayılı “Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin Tanımı, Nitelikleri ve Sınıflandırılması Hakkında Yönetmelik” hükümlerinde tanımlanan Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler ile hukuki statüleri ne olursa olsun her türlü iktisadi ve ticari faaliyet gösteren işletmelerdir. Genel olarak, 250 kişiden az yıllık çalışan istihdam eden ve yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosundan herhangi biri 125 Milyon TL’yi aşmayan işletmeler KOBİ olarak tanımlanır.

 

Özkaynak kapsamında verilen kefalet ile T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan sağlanan fon kaynaklı kefalet başvuruları arasında farklılık bulunmamaktadır. KGF’nin kefaletinden yararlanmak isteyen işletmelerin, Kredi Verenlerden kullanacakları krediler için KGF’nin ortağı olan Kredi Veren’den herhangi birine başvuruda bulunmaları yeterli olacaktır. Ayrıca, KGF’ye ortak olan Bankaların hakim ortağı olduğu veya KGF’ye ayrıca ortak olan finansal kiralama ve finansman şirketlerinden temin edilecek finansman için de işletmeler bu kuruluşlardan herhangi birine başvuruda bulunulabilmektedir.

 

Duyurular aşağıdaki gibidir.

 

 

İHRACAT DESTEK PAKETİ

 

Ürün Açıklaması

 

İhracatçı veya döviz kazandırıcı sektörlerde faaliyet gösteren KOBİ’ler ile mevcutta ihracatçı olmayan ancak ihracat potansiyeli taşıyan KOBİ’lere destek sağlanarak ihracat hacimlerinin artırılması ve ihracatçı firma sayısının artırılması amaçlanmaktadır.

 

Kefalet İçin Kullanılan Kaynak

Hazine Fonu

 

İlgili Finans Kuruluşları / Kurum

 

Akbank, Albaraka Türk Katılım Bankası, Denizbank, Garanti BBVA, Halk Bankası, ING Bank, İş Bankası, Kuveyt Türk Katılım Bankası, QNB Finansbank, Şekerbank, Türk Ekonomi Bankası, Emlak Katılım Bankası, Türkiye Finans Katılım Bankası, Türkiye İhracat Kredi Bankası, Vakıfbank, Vakıf Katılım Bankası, Yapı ve Kredi Bankası, Ziraat Bankası, Ziraat Katılım Bankası, Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası

 

Ürün Vadesi

Azami 24 ay vade (ödemesiz dönem dahil)

Azami 6 ay ödemesiz dönem (Reeskont kredileri için 12 ay)

 

Kefalet Limiti ve Kefalet Oranları

 

 

 

 Kullanılabilecek Kredi Ürünleri

  • Nakdi Ticari Krediler
  • Gayrinakdi Ticari Krediler* (Sadece Eximbank’a hitaben Reeskont kredileri için düzenlenecek teminat mektupları)

 

Ücret ve Komisyon Oranları

  • KGF, verdiği kefaletler karşılığında yararlanıcılardan her bir kefalet kullandırımı için bir defaya mahsus ve peşin olarak kefalet tutarının %0,35 oranında kredi verenler aracılığıyla komisyon tahsil eder. Yapılandırma durumunda yararlanıcılardan, kefalet bakiyesi üzerinden %0,35 oranında kredi verenler aracılığıyla peşin olarak komisyon tahsil edilir.
  • Kredi veren verdiği kredi karşılığında yararlanıcılardan her bir kredi kullandırımı için bir defaya mahsus ve peşin olarak yalnızca kredi tutarının azami % 1’i oranında komisyon tahsil edebilir. Kredinin vadesinin 1 yıldan az olması halinde, azami oran üç aylık vadelere göre oranlanarak uygulanır.

 

 

Özel Şartlar

  • Tek seferde yapılacak 20.000 TL üzeri giderler sözleşme veya fatura ile belgelendirilecektir.
  • Yararlanıcıya tahsis edilen işletme kredisine ilişkin kefalet tutarının azami %10’u işletme harcamalarında kullanılmak üzere nakit olarak verilebilecektir.
  • KOSGEB tarafından belirlenecek olan ihracat potansiyeli olan firmaların kefalet kullanabilmesi için “İhracat, Transit Ticaret, İhracat Sayılan Satış ve Teslimler ile Döviz Kazandırıcı Hizmet ve Faaliyetlerde Vergi, Resim ve Harç İstisnası Hakkında Tebliğ” kapsamında belirlenen süre içerisinde ihracat yapacağına dair taahhütte bulunması gerekmektedir.
  • İhracat potansiyeli taşıyan KOBİ’ler, KOSGEB Başkanlığınca tespit edilecek ve bu firmaların belirlenmesinde yalnızca Başkanlıkça paylaşılacak veri esas alınacaktır.
  • Başvuru Süresi: 31.12.2022'ye kadar 

 

 

YATIRIM DESTEK PAKETİ

 

Ürün Açıklaması

Öncelikli olarak imalat sanayiinde faaliyette bulunan işletmeler ile ihracatçı işletmeler başta olmak üzere yatırım yapmayı planlayan KOBİ ve KOBİ Dışı işletmelerin yatırım ve yatırıma bağlı işletme harcamalarında kullandırılmak üzere finansman sağlanması hedeflenmektedir.

 

Kefalet İçin Kullanılan Kaynak

Hazine Fonu

 

İlgili Finans Kuruluşları / Kurum

 

Akbank, Albaraka Türk Katılım Bankası, Denizbank, Garanti BBVA, Halk Bankası, ING Bank, İş Bankası, Kuveyt Türk Katılım Bankası, QNB Finansbank, Şekerbank, Türk Ekonomi Bankası, Emlak Katılım Bankası, Türkiye Finans Katılım Bankası, Türkiye İhracat Kredi Bankası, Vakıfbank, Vakıf Katılım Bankası, Yapı ve Kredi Bankası, Ziraat Bankası, Ziraat Katılım Bankası, Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası

 

Ürün Vadesi

Yatırım Kredisi -Azami 120 ay vade (ödemesiz dönem dahil)-Azami 24 ay ödemesiz dönem
İşletme Kredisi - -Azami 36 ay vade (ödemesiz dönem dahil)-Azami 6 ay ödemesiz dönem

 

Kefalet Limiti ve Kefalet Oranları

 

 

Kullanılabilecek Kredi Ürünleri

  • Yatırım Kredisi: İşletmelerin sözleşme veya faturaya bağlı yatırım harcamalarının karşılanması
  • İşletme Kredisi: Yatırım kredisi kullanan firmaların yatırıma bağlı işletme sermayesi ihtiyaçlarının karşılanması

 

Ücret ve Komisyon Oranları

  • KGF, verdiği kefaletler karşılığında yararlanıcılardan her bir kefalet kullandırımı için bir defaya mahsus ve peşin olarak kefalet tutarının %0,35 oranında kredi verenler aracılığıyla komisyon tahsil eder. Yapılandırma durumunda yararlanıcılardan, kefalet bakiyesi üzerinden %0,35 oranında kredi verenler aracılığıyla peşin olarak komisyon tahsil edilir.
  • Kredi veren verdiği kredi karşılığında yararlanıcılardan her bir kredi kullandırımı için yalnızca kredi tutarının azami %1’i oranında komisyon tahsil edebilir

 

Özel Şartlar

      

Yatırım Kredisi:

  • Tek seferde yapılacak 50.000 TL üzeri yatırıma ilişkin harcamalar sözleşme veya fatura ile belgelendirilecektir.
  • Turizm sektörü hariç olmak üzere, arsa ve bina yatırımları, ancak makine yatırımı ile birlikte yapılması halinde kefalet verilebilecektir.

      İşletme Kredisi:

  • Tek seferde yapılacak 20.000 TL üzeri giderler sözleşme veya fatura ile belgelendirilecektir.
  • Yararlanıcıya tahsis edilen işletme kredisinin azami %10’u işletme harcamalarında kullanılmak üzere nakit olarak verilebilecektir.
  • Kartlı ödeme sistemleri aracılığıyla kullandırılacak işletme kredileri için fatura ibrazı şartı aranmayacaktır.
  • Başvuru Süresi: 31.12.2023'e kadar 

 

 

İŞLETME HARCAMALARI DESTEK PAKETİ

 

Ürün Açıklaması

 

KOBİ ve KOBİ Dışı firmaların işletme sermayesi ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla kullandırılacak kredilerin teminatlandırılması amaçlanmaktadır.

 

Kefalet İçin Kullanılan Kaynak

Hazine Fonu

 

İlgili Finans Kuruluşları / Kurum

 

Akbank, Albaraka Türk Katılım Bankası, Denizbank, Garanti BBVA, Halk Bankası, ING Bank, İş Bankası, Kuveyt Türk Katılım Bankası, QNB Finansbank, Şekerbank, Türk Ekonomi Bankası, Emlak Katılım Bankası, Türkiye Finans Katılım Bankası, Türkiye İhracat Kredi Bankası, Vakıfbank, Vakıf Katılım Bankası, Yapı ve Kredi Bankası, Ziraat Bankası, Ziraat Katılım Bankası

 

Ürün Vadesi

Azami 6 ay ödemesiz dönem

Azami 30 ay vade (ödemesiz ve kullandırım dönemi dahil)

 

Kefalet Limiti ve Kefalet Oranları

 

 

 

 

Kullanılabilecek Kredi Ürünleri

   

Ticari Kredi Kartları

  •  Yeni Kredi Kartı tahsisi
  •  Yeni Kredi Kartına veya risk bakiyesi bulunmayan mevcut Kredi Kartlarına (izleyen aylar da dahil olmak üzere) ödeme yapılarak artı bakiye oluşturacak şekilde kullandırılacak işletme kredileri (Taksitli Kredi, Spot Kredi, Murabaha vb.)

  

Debit/Banka Kartına bağlı;

  •  Kredili Mevduat Hesabı (mevcutta yararlanıcının bir hesabı bulunsa dahi bu programa münhasır yeni bir KMH hesap açılması gerekmektedir) Taksitli Kredi, Spot Kredi, Murabaha vb.

 

Ücret ve Komisyon Oranları

 

  • KGF, verdiği kefaletler karşılığında yararlanıcılardan her bir kefalet kullandırımı için bir defaya mahsus ve peşin olarak kefalet tutarının %0,35 oranında kredi verenler aracılığıyla komisyon tahsil eder. Yapılandırma durumunda yararlanıcılardan, kefalet bakiyesi üzerinden %0,35 oranında kredi verenler aracılığıyla peşin olarak komisyon tahsil edilir.
  • Kredi veren verdiği kredi karşılığında yararlanıcılardan her bir kredi kullandırımı için bir defaya mahsus ve peşin olarak yalnızca kredi tutarının azami % 1’i oranında komisyon tahsil edebilir. Kredinin vadesinin 1 yıldan az olması halinde, azami oran üç aylık vadelere göre oranlanarak uygulanır.

 

Özel Şartlar

 

  • Tek seferde yapılacak 20.000 TL üzeri giderler sözleşme veya fatura ile belgelendirilecektir.
  • Yararlanıcıya tahsis edilen işletme kredisine ilişkin kefalet tutarının azami %10’u işletme harcamalarında kullanılmak üzere nakit olarak verilebilecektir.
  • KOSGEB tarafından belirlenecek olan ihracat potansiyeli olan firmaların kefalet kullanabilmesi için “İhracat, Transit Ticaret, İhracat Sayılan Satış ve Teslimler ile Döviz Kazandırıcı Hizmet ve Faaliyetlerde Vergi, Resim ve Harç İstisnası Hakkında Tebliğ” kapsamında belirlenen süre içerisinde ihracat yapacağına dair taahhütte bulunması gerekmektedir.
  • İhracat potansiyeli taşıyan KOBİ’ler, KOSGEB Başkanlığınca tespit edilecek ve bu firmaların belirlenmesinde yalnızca Başkanlıkça paylaşılacak veri esas alınacaktır.
  • Başvuru Süresi: 31.12.2023'e kadar 

 

Kamuoyunun bilgilerine sunulur.

 

İhracat Destek paketine ulaşmak için tıklayınız.

 

Yatırım Destek paketine ulaşmak için tıklayınız.

 

İşletme Harcamaları Destek paketine ulaşmak için tıklayınız.

 

Saygılarımızla.

 

Esas Bağımsız Denetim S. M. Mali Müşavirlik A. Ş.

 

 

"Güven, Kontrole Mani Değildir."Bize Ulaşın

Teklif Al

Vergi Takvimi