×

2022 Yılı Mali Tatil Uygulaması

Mali tatili düzenleyen 5604 sayılı “Mali Tatil İhdas Edilmesi Hakkında Kanun” 28.03.2007 tarih ve 26476 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak aynı tarih itibariyle yürürlüğe girmiştir.

 

Kanun’un 1. maddesine göre, her yıl Temmuz ayının birinden yirmisine kadar (yirmisi dahil) malî tatil uygulanmakta, Haziran ayının son gününün tatil günü olması halinde ise, mali tatil, Temmuz ayının ilk iş gününü takip eden günden başlamaktadır.

 

Buna göre meslek mensuplarına ve yükümlülere kolaylıklar getiren “Mali Tatil” uygulaması, bu yıl 1 Temmuz 2022 günü başlayıp - 20 Temmuz 2022 günü sona erecektir. 

 

27/01/2016 tarihli ve 29606 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 6661 sayılı Askerlik Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un 18. maddesi ile 5604 sayılı Malî Tatil İhdas Edilmesi Hakkında Kanun’da bazı değişiklikler yapılmıştır. 

 

Bu değişikliklere ilişkin olarak 10.04.2016 tarih ve 29680 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Mali Tatil Uygulaması Hakkında Genel Tebliğ (Sıra No: 1)’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Sıra No: 2)” ile “1 Sıra No'lu Mali Tatil Uygulaması Hakkında Genel Tebliği” nde de bazı değişiklikler yapılmıştır.

 

6661 Sayılı Kanun’la 5604 sayılı kanunda yapılan değişiklikle, özel tüketim vergisi, banka ve sigorta muameleleri vergisi, özel iletişim vergisi, şans oyunları vergisi mali tatil kapsamından çıkarılmıştır.

 

Kanuna göre;

 

A. Vergiyle İlgili Düzenlemeler 

 

5604 sayılı Kanunda, vergi ile ilgili bazı işlemlerin süresinin uzayacağı, bazı işlemlerin süresinin işlemeyeceği ve bazı işlemlerin yapılamayacağına yönelik düzenlemeler bulunmaktadır. Bu düzenlemeler, aşağıdaki gibidir: 

 

1.Sürelerin Uzaması 

 

5604 sayılı Kanun’un 1. maddesine göre, son günü malî tatile rastlayan bazı süreler, tatilin son gününü izleyen tarihten itibaren yedi gün uzamış sayılmaktadır. 

 

Bu süreler aşağıdaki gibidir: (5604 sayılı Kanun Md. 1/ 2)

 

  • Beyanname verme süreleri: Beyana dayalı tarhiyatta, kanuni süresinde verilmesi gereken beyannamelerin verilme süreleri.

 

  • İkmalen, re’sen veya idarece yapılan tarhiyatta ödeme süreleri: İkmalen, re’sen veya idarece yapılan tarhiyatta vadesi malî tatile rastlayan vergi, resim ve harçlar ile vergi cezaları ve gecikme faizlerinin ödeme süresi.

 

  • Uzlaşmaya ilişkin süreler: Tarh edilen vergilere ve/veya kesilen cezalara karşı uzlaşma talep etme veya cezada indirim hükümlerinden yararlanmak amacıyla yapılacak başvurulara ilişkin süreler.

 

  • Devamlı bilgi vermeye ilişkin süreler: Devamlı bilgi verme hükümleri kapsamında verilmesi gereken bilgilerin verilmesine ilişkin süreler.

 

Beyana dayanan ve beyanname verme süresi malî tatil nedeniyle uzamış olan vergilerde ödeme süresi (aynı ay içerisinde kalmak kaydıyla), uzayan beyanname verme süresinin son gününü izleyen günün mesai saati bitimine kadar uzamış sayılmaktadır. 

 

Ayrıca malî tatilin sona erdiği günü izleyen beş gün içinde biten 5604 sayılı Kanun  kapsamındaki kanuni ve idari süreler, malî tatilin son gününü izleyen tarihten itibaren beşinci günün mesai saati bitiminde sona ermiş sayılmaktadır. 

 

2.Sürelerin İşlememesi:

 

Aşağıda belirtilen süreler malî tatil süresince işlemez.

 

  • Muhasebe kayıt süreleri: Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre belirli sürelerde yapılması gereken muhasebe kayıt süreleri, 

 

  • Bildirim süreleri 

 

  • Dava açma süreleri: Vergiyle ilgili işlemlere ilişkin dava açma süreleri 

 

İkmalen, re'sen veya idarece yapılmış olan tarhiyatlara karşı mükelleflerin dava açma süresi, tarhiyata ilişkin vergi/ceza ihbarnamesinin tebliğ tarihinden itibaren 30 gündür.

 

Dava açma süresinin mali tatile rastlaması halinde belirtilen süreler mali tatil süresince işlemez, malî tatilin bitiminden itibaren tekrar işlemeye başlar

 

3.Mali Tatil Süresince Yapılamayan Bazı İnceleme İşlemleri 

 

5604 sayılı Kanunun 1 inci maddesinin (4) numaralı fıkrası kapsamında Mahkeme kararı veya Cumhuriyet Savcılıklarının talebi üzerine ya da Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre yapılan aramalı incelemeler hariç olmak üzere, malî tatil süresince inceleme amacıyla defter ve belgelerin ibrazı talep edilemez, mükellefin işyerinde incelemeye başlanılmaz. 

 

Mali tatil süresinden önce başlanılmış olan bir incelemeye bu süreden önce ibraz edilen defter-belge üzerinde devam edilebilecek; ancak, bu süre zarfında mükelleften ilave defter, belge ve bilgi talep edilemeyecek, mükellef veya vergi sorumlusu, inceleme sonucunda yapılacak tespitlerin yer aldığı tutanağı imzalamaya davet edilemeyecektir.

 

4.Mali Tatil Süresince Bilgi İsteme Talepleri 

 

Tatil süresince, vergi ve ceza ihbarnameleri ile mahsup taleplerine yönelik olanlar hariç, bilgi isteme talepleri mükelleflere, vergi ve ceza sorumlularına bildirilmemektedir. Ancak tatil süresi içinde gerçekleşen tebligat işlemlerinde süre, malî tatilin son gününden itibaren işlemeye başlamaktadır. 

 

5.Mali Tatil Kapsamına Girmeyen Vergi, Resim Ve Harçlar

 

5604 sayılı Kanunun 6661 sayılı Kanunun 18 inci maddesiyle 27.01.2016 tarihinden geçerli olmak üzere değişen 1 inci maddesinin (7) numaralı fıkrası uyarınca; 

 

  • özel tüketim vergisi, 
  • banka ve sigorta muameleleri vergisi, 
  • özel iletişim vergisi, 
  • şans oyunları vergisi ile
  • gümrük idareleri, il özel idareleri ve belediyeler tarafından tarh ve/veya tahsil edilen vergi, resim ve harçlar için 

 

malî tatil uygulanmayacaktır.

 

B. Sosyal Güvenlik İle İlgili İşlemler

Malî tatil ilan edilen döneme rastlayan tarihlerde 5.5.1983 tarihli ve 2821 sayılı Sendikalar Kanunu, 25.8.1999 tarihli ve 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu ve 22.5.2003 tarihli ve 4857 sayılı İş Kanununa göre işverenlerce yapılması gereken, iş kazası ve meslek hastalığı bildirimleri dışında kalan beyan, bildirim ve ödemeler; 2.9.1971 tarihli ve 1479 sayılı Esnaf ve Sanatkârlar ve Diğer Bağımsız Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kurumu Kanunu ile 17/10/1983 tarihli ve 2926 sayılı Tarımda Kendi Adına ve Hesabına Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kanununa tâbi sigortalıların, 17/7/1964 tarihli ve 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununa tâbi işverenlerin, 17/10/1983 tarihli ve 2925 sayılı Tarım İşçileri Sosyal Sigortalar Kanununa tâbi sigortalıların yapmakla yükümlü olduğu iş kazası ve meslek hastalığı bildirimleri dışında kalan beyan, bildirim ve ödemeler, 5604 sayılı Kanun’un 1. maddede belirtilen süreler kadar ertelenir. (5604 sayılı Kanun Md. 2/ 1)

 

Ancak, söz konusu Kanunla düzenlemelerden bir kısmı 5510 sayılı Kanun ile yürürlükten kaldırıldığından, 5510 sayılı Kanun uyarınca yapılması gereken iş kazası ve meslek hastalığı bildirimleri dışında kalan beyan, bildirim ve ödemelerden mali tatile rastlayanları, 5510 sayılı Kanun’un 104. maddesi hükmü uyarınca 5604 sayılı Kanun’un 1. maddesinde belirtilen süreler kadar ertelenecektir.

 

C. Tebliğlerle Yapılan Açıklama Ve Düzenlemeler

Kanuna yöre Maliye Bakanı, vergi ile ilgili malî tatil uygulaması nedeniyle süre verilecek iş ve işlemlerin kapsamı ile malî tatil uygulamasına ilişkin usul ve esasları belirlemeye yetkilidir. Bu yetki, sosyal güvenlikle ilgili işlemler için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına verilmiştir. 

Bu yetkiye istinaden, 30/7/2007 tarih ve 26568 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan;

  • Maliye Bakanlığınca “1 sıra No’lu Mali Tatil Uygulaması Hakkında Tebliğ” ile 10.04.2016 tarih ve 29680 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Mali Tatil Uygulaması Hakkında Genel Tebliğ (Sıra No: 1)’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Sıra No: 2)” 

 

  • Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca da “5604 sayılı Mali Tatil İhdas Edilmesi Hakkında Kanunun 2’nci Maddesinin Uygulanmasına İlişkin Tebliğ”

ile mali tatil konusunda düzenleme ve açıklamalar yapılmıştır. 

Bu Tebliğlerde yer alan düzenlemeler genel hatlarıyla aşağıda belirtilmiştir. 

 

1. Vergi İle İlgili İşlemler

 

Maliye Bakanına tanınan yetki çerçevesinde 1 seri No’lu Tebliğde;

 

  • Mali tatilin uygulanacağı tarihler,
  • Mali tatil kapsamında olmayan süreler,
  • Mali tatil nedeniyle uzayan süreler,
  • Mali tatil nedeniyle işlemeyen süreler,
  • Mali tatil süresince defter ve belgelerin ibrazı, vergi incelemesine başlama,
  • Mali tatil süresince bilgi isteme ve tebligat işlemleri,
  • Mali tatilin sona erdiği günü izleyen yedi gün içinde biten kanuni ve idari süreler,
  • Beyanname verme süresi mali tatil nedeniyle uzamış olan vergilerde ödeme süresi,

Konularında açıklamalar yer almıştır. Ancak bu açıklamalara ilave olarak Tebliğde, bazı vergilerle ilgili işlemlerin mali tatil kapsamına girmediği belirtilmiştir. 

Buna göre aşağıda belirtilen sürelerin mali tatil nedeniyle uzaması söz konusu olmayacaktır.

  • İcra yoluyla yapılan satışlarda katma değer vergisi uygulamasına yönelik (5) No.lu katma değer vergisi beyannamesinin, 26/4/2014 tarihli ve 28983 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinin (I/B-6.2.2) bölümünde belirtilen verilme ve ödeme süreleri,

 

  • Sürekli beyanname vermek zorunda olanlar dışındaki resmî kuruluşlar tarafından müzayede mahallerindeki satışlar dolayısıyla tahsil edilen katma değer vergisinin, Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinin (I/B-6.1) bölümünde belirtilen ödeme süresi,

 

  • 18/1/1972 tarihli ve 1512 sayılı Noterlik Kanunu’nun 118. maddesine göre noterler tarafından tahsil edilen damga vergisi ve harç bedellerinin anılan Kanunun 119. maddesi uyarınca ilgili vergi dairesine bildirilmesine ilişkin olarak verilecek beyannameler ile süreksiz yükümlülük şeklinde değerlendirilen ve 2/7/1964 tarihli ve 492 sayılı Harçlar Kanununa göre verilen (1) ve (4) No.lu beyannamelerin verilme ve ödeme süreleri.

 

2. Sosyal Güvenlik İle İlgili İşlemler

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına tanınan yetki çerçevesinde ise “5604 sayılı Mali Tatil İhdas Edilmesi Hakkında Kanunun 2’nci Maddesinin Uygulanmasına İlişkin Tebliğde” aşağıdaki konularda açıklama ve düzenlemeler yer almıştır.

3. Maddede mali tatil süresi

4. Maddede 506 sayılı Kanuna tabi işverenlerin mali tatil kapsamına giren beyan, bildirim ve ödemeleri;

  • İşyeri bildirgesi yönünden
  • Sigortalı işe giriş bildirgesi yönünden
  • Aylık prim ve hizmet belgesi yönünden
  • İdari para cezasına itiraz ve ödeme yönünden
  • Prim ödemesi yönünden
  • Resen hesaplanan prim borcuna itiraz yönünden
  • Asgari işçilik uygulamasından kaynaklanan borcun kabulüne dair taahhütname verilmesi yönünden
  • Asgari İşçilik Tespit Komisyonunca belirlenen orana itiraz yönünden
  • Prim borçlarının ertelenmesi talebi yönünden
  • Tespit edilen işkolu kodu ile iş kazası ve meslek hastalıkları prim oranına itiraz yönünden

5. Maddede 1479 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar ve Diğer Bağımsız Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kurumu Kanunu ile 2926 sayılı Tarımda Kendi Adına ve Hesabına Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kanununa tabi sigortalıların mali tatil kapsamına giren iş ve işlemleri;

  • Giriş bildirgesi yönünden
  • Sigortalılığın sona ermesinin bildirilmesi yönünden
  • Askerlik borçlanması bedelinin ödenmesi yönünden
  • İdari para cezası yönünden
  • İsteğe bağlı borçlanma talebi yönünden

6.Maddede 25/8/1999 tarihli ve 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununa tabi işverenlerin mali tatil kapsamına giren beyan, bildirim ve ödemeleri;

  • İşten ayrılma bildirgesi yönünden
  • İdari para cezası yönünden

7. Maddede 4857 sayılı İş Kanunu ve 2821 sayılı Sendikalar Kanununa tabi işverenlerin mali tatil kapsamına giren iş ve işlemleri

8. Maddede 5604 sayılı Kanunun 2. maddesi kapsamına girmeyen iş ve işlemler

 

D. Dava Açma Süreleri Açısından Dikkate Alınacak Hususlar

5064 sayılı Kanunun 1’inci maddesinin 3’üncü fıkrasında “…vergiyle ilgili işlemlere ilişkin dava açma süreleri mali tatil süresince işlemez.” hükmüne yer verilmiştir. 01.01.2012 tarihinden geçerli olmak üzere adli tatil sürelerine ilişkin yeni bir düzenleme yapılmış olup, vergiye ilişkin işlemlerde dava açma süresinin bu düzenlemeler de dikkate alınarak tespit edilmesi gerekmektedir. 

Şöyle ki;

2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 27.06.2013 tarihli ve 6494 sayılı Kanunun 18’inci maddesi ile değişik 61’inci maddesinde; 

Bölge idare, idare ve vergi mahkemeleri her yıl bir eylülde başlamak üzere, yirmi temmuzdan otuz bir ağustosa kadar çalışmaya ara verirler.” 

hükmüne yer verilmiştir. 

Yine aynı Kanunun 8/3’üncü maddesinde;

“Bu kanunda yazılı sürelerin bitmesi çalışmaya ara verme zamanına rastlarsa bu süreler, ara vermenin sona erdiği günü izleyen tarihten itibaren yedi gün uzamış sayılır.”

hükmü mevcuttur. 

Yukarıda belirtilen hükümlerden de anlaşılacağı üzere mali tatil süresince vergiyle ilgili işlemelere ilişkin dava açma süresi işlememektedir. Başka bir anlatımla, işlemeye başlamış olan dava açma süresi mali tatilin başlamasıyla birlikte durmakta ve mali tatilin bitimini müteakip süre kaldığı yerden işlemeye devam etmektedir. 

Buna karşılık, adli tatil süresi içinde dava açma süresi işlemekte ancak sürenin son günü adli tatile rastlarsa dava açma süresi 7 Eylül günü mesai saati bitimine kadar uzamaktadır. 

Sonuç olarak, vergiyle ilgili bir işlemden kaynaklı davanın açılmasının son günü mali tatile ve/veya adli tatile denk geliyor ise dava açma süresinin son günü 7 Eylül günü mesai saati bitimine kadar uzamaktadır. 2022 yılında bu süre 7 Eylül 2022 Çarşamba günü sona ermektedir. 

Burada dikkat edilmesi gereken bir diğer husus da; mali tatil nedeniyle uzayan sürenin dava açma süresi olmasıdır. Kanunda, mali tatil nedeniyle vergi yargısına ait temyiz yahut itiraz sürelerinin de uzayacağı yönünde bir hükme yer verilmemiştir. Danıştay 3. Dairesi tarafından mali tatilde temyiz ve itiraz sürelerinin işlemeye devam edeceğine, mali tatilin temyiz ve itiraz sürelerini uzatmayacağına karar verilmiştir.

 

E. 2022 Yılında Uygulama 

5604 sayılı Kanunun 1. maddesinin (8) numaralı fıkrasında, "Beyana dayanan ve beyanname verme süresi malî tatil nedeniyle uzamış olan vergilerde ödeme süresi (aynı ay içerisinde kalmak kaydıyla), uzayan beyanname verme süresinin son gününü izleyen günün mesai saati bitimine kadar uzamış sayılır." hükmüne yer verilmiştir.

Bu düzenlemelere göre 2022 yılında;

-Beyan süresi 1-20 Temmuz 2022 tarihleri olan vergilere ilişkin beyannamelerin verilme süresi 27 Temmuz 2022 Çarşamba bu beyannamelere göre tahakkuk eden vergilerin ödeme süresi 28 Temmuz 2022 Perşembe günü,

- Beyan süresinin son günü 20 Temmuz 2022 gününü izleyen tarihten itibaren beşinci günü mesai saati bitimine kadar olan vergilere ilişkin beyannamelerin verilme süresi 25 Temmuz  2022  Pazartesi,  bu beyannamelere  göre tahakkuk  eden  vergilerin  ödeme süresi 26 Temmuz 2022 Salı günü,

mesai saati bitimi olacaktır ( Mali tatilin son günü olan 20 Temmuz, aynı zamanda Kurban Bayramının ilk günü olması dolayısıyla bu süreler mali tatil sonrası ilk işgünü 26 Temmuz).

Diğer taraftan Gelir İdaresi Başkanlığı, VUK’nın 28. maddesinin verdiği yetkiye istinaden 115 No’lu VUK Sirkülerinde 1 Nisan 2019 tarihinden itibaren yeni bir düzenleme yapılıncaya kadar;

  • Muhtasar (Gelir Vergisi Kanunu’nun geçici 67. maddesi, Kurumlar Vergisi Kanununun 15 ve 30. maddesi kapsamında verilenler ile Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannameleri dahil),
  • Damga Vergisi, 
  • Katma Değer Vergisi, 
  • Kurumlar Vergisi, 
  • Yıllık Gelir Vergisi 
  • Geçici Vergi Beyannamelerinin 

verilme sürelerini tek seferde ödenen vergilerde ödeme süresinin, taksitle ödenen vergilerde ise ilk taksit ödeme süresinin son günü bitimine kadar uzatıldığını belirtmişti.

Bu  durumda,  söz konusu  beyannamelere  ilişkin olarak  mali  tatil uygulaması  kapsamında  bu beyannamelerin verilme ve ödeme sürelerinde bir değişiklik olmayacaktır.

Bu durumda 1-20 Temmuz 2022 tarihleri arasında verilmesi gereken temel bazı beyannamelere ilişkin beyan ve ödeme süreleri aşağıdaki gibi olmaktadır.

 

Beyanname/Bildirge Çeşidi

Son Beyan

Son Ödeme

  • Haziran / 2022 Dönemine Ait Gelir Vergisi / Kurumlar Vergisi Stopajının ve Damga Vergisinin Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi ile Beyanı veÖdemesi

26/07/2022

26/07/2022

  • Nisan- Mayıs- Haziran / 2022 Dönemine Ait Gelir Vergisi / Kurumlar Vergisi Stopajının ve Damga Vergisinin Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi ile Beyanı ve Ödemesi ( AYLIK-ÜÇ AYLIK)

26/07/2022

26/07/2022

  • Haziran / 2022 Dönemine Ait Katma Değer Vergisi Beyanı ve Ödemesi

 

26/07/2022

 

26/07/2022

  • Haziran / 2022 Dönemine Ait İstihkaktan Kesinti Suretiyle Tahsil Edilen Damga Vergisi ile Sürekli Mükellefiyeti Bulunanlar İçin Makbuz Karşılığı Ödenmesi Gereken Damga Vergisinin Beyanı ve Ödemesi

26/07/2022

26/07/2022

  • Haziran / 2022 Dönemine Ait Form Ba Bs

01/08/2022

-

  • Haziran / 2022 Dönemine Şans Oyunları Vergisinin Beyanı ve Ödemesi

26/07/2022

26/07/2022

  • Haziran / 2022 Dönemine İlan ve Reklam Vergisinin Beyanı ve Ödemesi

26/07/2022

26/07/2022

Haziran / 2022 Dönemine Haziran / 2022 Dönemine Dijital Hizmet Vergisinin Beyanı ve Ödemesi

26/07/2022

26/07/2022

Haziran / 2022 Dönemine Haziran / 2022 Dönemine Geri Kazanım Katılım PayıNIN (GEKAP) Beyanı ve Ödemesi

26/07/2022

26/07/2022

  • Haziran / 2022 SGK 4/a (SGK) Aylık Bildirge ve İşsizlik Sigortası Bildirgesinin Verilmesi ve Ödenmesi

26/07/2022

31/07/2022

Söz konusu 5604 sayılı Malî Tatil İhdas Edilmesi Hakkında kanuna ulaşmak için tıklayınız.

2022 Yılı Vergi Takvimine ulaşmak için tıklayınız.

Saygılarımızla.

Esas Bağımsız Denetim S. M. Mali Müşavirlik A. Ş.

"Güven, Kontrole Mani Değildir."Bize Ulaşın

Teklif Al

Vergi Takvimi