×

2021 Yılı Nakit Sermaye Artırımı Üzerinden Hesaplanan Faiz İndiriminde Kullanılacak Faiz Oranı Belli Oldu.

Bilindiği üzere; 27.03.2015 tarihli ve 6637 sayılı Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 8. Maddesiyle, Kurumlar Vergisi Kanunu’nun “Diğer indirimler” başlıklı 10. maddesinin birinci fıkrasına eklenen (ı) bendine göre; finans, bankacılık ve sigortacılık sektörlerinde faaliyet gösteren kurumlar ile kamu iktisadi teşebbüsleri hariç olmak üzere sermaye şirketlerinin ilgili hesap dönemi içinde, ticaret siciline tescil edilmiş olan ödenmiş veya çıkarılmış sermaye tutarlarındaki nakdi sermaye artışları veya yeni kurulan sermaye şirketlerinde ödenmiş sermayenin nakit olarak karşılanan kısmı üzerinden Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından indirimden yararlanılan yıl için en son açıklanan bankalarca açılan TL cinsinden ticari kredilere uygulanan ağırlıklı yıllık ortalama faiz oranı dikkate alınarak, ilgili hesap döneminin sonuna kadar hesaplanan tutarın %50'si, kurumlar vergisi matrahının tespitinde kurumlar vergisi beyannamesi üzerinde ayrıca gösterilmek şartıyla, kurum kazancından indirim konusu yapılabilecektir.

 

Düzenlemeyle ilgili, Bakanlar Kuruluna (Cumhurbaşkanına) geniş yetkiler verilmiştir. Bakanlar Kurulu tarafından, Kanun’un verdiği yetkiyi kullanılarak, 30.06.2015 tarihli Resmî Gazetede yayımlanan 26.06.2015 tarih ve 2015/7910 sayılı Kararnamenin Eki Kararla, %50 belirlenmiş olan genel indirim oranı farklılaştırılmıştır.

 

26.10.2021 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 7338 Sayılı Kanun’un 59. maddesi ile bu oranın 26.10.2021 tarihinden itibaren yurt dışından getirilen sermaye payları için %75 olarak uygulanması öngörülmüştür.

 

1 Seri No.lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliğinin söz konusu indirim uygulamasına ilişkin “10.6. Sermaye artırımında indirim” başlıklı bölümde; Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından indirimden yararlanılan yıl için en son açıklanan “Bankalarca Açılan Kredilere Uygulanan Ağırlıklı Ortalama Faiz Oranları”ndan “Ticari Krediler (TL Üzerinden Açılan) (Tüzel Kişi KMH ve Kurumsal Kredi Kartları Hariç)” faiz oranının dikkate alınacağı belirtilmiştir.

 

İndirim tutarının hesaplanmasında, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından indirimden yararlanılan yıl için en son açıklanan ticari krediler faiz oranı dikkate alınacağından, bu indirimden; 2021 yılı kurumlar Vergisi beyannamesinde ve/veya geçici vergi dönemlerinden sadece dördüncü geçici vergilendirme dönemi itibarıyla yararlanılması mümkün bulunmaktadır.

 

Öte yandan, kazancın yetersiz olması nedeniyle ilgili hesap döneminde indirim konusu yapılamayan tutar, izleyen hesap dönemine ilişkin geçici vergilendirme dönemlerine ait geçici vergi matrahlarının tespitinde indirim konusu yapılabilecektir.

 

Bu hüküm uyarınca; Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) internet sitesinde açıklanan verilere göre; 2021 hesap dönemine ilişkin en son açıklanan faiz oranı %24,52’dir. 

 

Dolayısıyla, 2021 yılı faiz indirimi uygulamasında bu oran dikkate alınacaktır.

 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) internet sitesinde yer alan tablonun dipnotunda, bankaların geriye dönük düzeltmeleri nedeniyle zaman serilerinde güncelleme yapılabildiği belirtildiği için 2021 yılı kurumlar vergisi beyannamesi hazırlanırken bu verinin yeniden kontrol edilmelidir.

 

Oranlara ulaşmak için tıklayınız.

 

1 seri no.lu Tebliğle de Kurumlar Vergisi Genel Tebliğine ulaşmak için tıklayınız.

 

9 seri no.lu Tebliğle de Kurumlar Vergisi Genel Tebliğine ulaşmak için tıklayınız.

 

Saygılarımızla.

 

Esas Bağımsız Denetim S. M. Mali Müşavirlik A. Ş.

 

"Güven, Kontrole Mani Değildir."Bize Ulaşın

Teklif Al

Vergi Takvimi