×

Yiyecek Ve İçecek Hizmetleri Sektörüne Verilecek Ciro Kaybı Desteğine İlişkin 3506 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı Yayımlandı.

3506 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı “Yiyecek ve İçecek Hizmeti Faaliyetlerinde Bulunan İşletmelere Koronavirüs Salgını Nedeniyle Verilecek Ciro Kaybı Desteği Hakkında Karar (Karar Sayısı: 3506), 06.02.2021 tarih ve 31387 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

 

Karar ile, Koranavirüs (Covid 19) salgınından faaliyetlerinin kısıtlanması nedeniyle zarar gören yiyecek ve içecek hizmeti faaliyetlerinde bulunan işletmelere verilecek ciro kaybı destek ödemelerine ilişkin getirilen düzenlemenin esasları açıklanmıştır.

 

Buna göre; düzenlemenin esasları aşağıdaki gibidir.

 

 

Tanımlar

 

Kararda Ciro, işletmeler tarafından bir takvim yılının ilgili dönemine ilişkin olarak vergi dairelerine verilen katma değer vergisi beyannamelerinin “Teslim ve Hizmetlerin Karşılığını Teşkil Eden Bedel (aylık)” satırlarında yer alan tutarların toplanması suretiyle bulunan tutar,

 

Ciro Kaybı da “2020 takvim yılına ilişkin cironun 2019 takvim yılındaki ciroya oranla azalması, 

 

İşletme”, “Covid-19 salgınıyla mücadele kapsamında alınan tedbirlerden etkilenen ve Bakanlık tarafından tespit edilen yiyecek ve içecek hizmeti faaliyetlerinde bulunan katma değer vergisi mükellefiyeti olan mükellefler” 

 

olarak tanımlanmıştır.

 

 

Ciro Kaybı Desteğinden Faydalanabilecek İşletmeler

 

2019 öncesi veya 2019 yılında, 

 

  • Ticaret Bakanlığı tarafından tespit edilecek yiyecek ve içecek hizmetleri alanlarında faaliyet gösteren,

 

  • 27.01.2021 tarihi itibariyle faaliyetine devam etmekte olan

 

  • 2019 yılı cirosu 3.000.000 TL veya altında kalan

 

  • 2019 yılı cirosuna göre 2020 yılı cirosunda %50 ve üzerinde bir oranda azalan işletmeler

 

faydalanabilecektir.

 

Destekten faydalanabilecek sektörler ve diğer usul ve esaslar, Ticaret Bakanlığı tarafından belirlenerek, ayrıca duyurulacaktır.

 

 

Ciro Kaybı Desteğine Başvuru Zamanı, Şekli Ve Yeri

 

Ciro kaybı desteğine başvurabilecek yiyecek ve içecek hizmetleri faaliyet türleri, başvuru zamanı, başvuru şekli ve diğer usul ve esaslar, Ticaret Bakanlığı tarafından ayrıca belirlenip duyurulacaktır.

 

 

Ciroların Tespitinde Esas Alınacak Beyannameler

 

İşletme cirolarının tespitinde 27.01.2021 tarihi itibariyle 2019 ve 2020 takvim yıllarındaki vergilendirme dönemlerine ilişkin olarak verilen Katma Değer Vergisi Beyannamelerindeki aylık ciro tutarlarının yıllık toplamı esas alınacaktır.

 

27.01.2021 tarihinden sonra verilen beyannamelerdeki düzeltme beyannameleri dahil tutarlar dikkate alınmayacaktır.

 

 

Ciro Kaybı Desteği Tutarının Tespiti Ve Ödeme Usulü

 

Ciro kaybı desteği tutarı; kapsama giren işletmelerin 2020 yılı cirolarının 2019 yılı cirosuna göre azalan tutarının %3’ü oranında olacaktır.

 

Hesaplanacak ciro kaybı destek tutarı; 2.000 TL’den az, 40.000 TL’den fazla olamayacak olup, belirlenen tutar tek seferde ödenecektir.

 

 

Daha Önceden Verilen Doğrudan Gelir Desteği Ve Kira Desteğinden Faydalanan Mükelleflerin Ciro Kaybı Desteğinden Faydalanma Usulü

 

3323 sayılı “Cumhurbaşkanı Kararı ile, Esnaf ve Sanatkarlar ile Gerçek Kişi Tacirlere Koronavirüs Salgını Nedeniyle Verilecek Destekler Hakkında Karar” kapsamında verilen doğrudan gelir ve kira desteğinden faydalanan işletmelerin, aynı zamanda getirilen bu Ciro Kaybı Desteğinden de faydalanacak olması durumunda, hesaplanacak destek tutarından, daha önce yararlanılan doğrudan gelir desteği ve kira destek tutarları mahsup edildikten sonra kalan tutar olması halinde yararlanılacaktır.

 

 

Fazla Ve Yersiz Olarak Destekten Yararlanıldığının Tespit Edilmesi

 

Fazla ve yersiz olarak alındığı tespit edilen ciro kaybı desteği, 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun kapsamında bağlı bulunulan vergi daireleri tarafından geri alınacaktır.

 

Karar, yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.

 

Söz konusu Cumhurbaşkanı Kararına ulaşmak için tıklayınız. 

 

Saygılarımızla.

 

Esas Bağımsız Denetim S. M. Mali Müşavirlik A. Ş.

"Güven, Kontrole Mani Değildir."Bize Ulaşın

Teklif Al

Vergi Takvimi