×

Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinde Değişiklikler Yapan Yönetmelik Yayımlandı.

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından hazırlanan “Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” 18.08.2021 tarih ve 31572 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

 

Bilindiği üzere; Sosyal Güvenlik mevzuatının usul işlemleri Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği’nde açıklanmaktadır.

 

18.08.2021 tarihinde yayımlanan yönetmelikle Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği’nde çok sayıda önemli değişiklik yapılmıştır. Yapılan değişikliklerin detaylarına ilişkin açıklamalar aşağıdaki gibidir.

 

 

Bilgi Ve Belgelerin Kuruma Verilme Usulü İle Zorunluluk Hali

 

  • SSİY’nin 5. maddesinde yapılan değişiklikle;

 

Kurumun bilgi işlem sistemlerinde bir arıza olmamasına rağmen, işverenin işyeri dosyasının veya sigortalının ikametgahının bulunduğu il, ilçe, mahalle veya sokaktaki; Elektrik ve iletişim alt yapısında meydana gelen arıza, yangın, yıldırım, infilak ve benzeri olaylar sonucu meydana gelen ve işlem yapmayı engelleyici durumlar ile sel veya su baskını, fırtına, yer kayması, deprem gibi tabi afetler ile grev, lokavt, sabotaj, terör saldırıları nedeniyle, 5510 sayılı Kanuna göre Kuruma verilmesi gereken her türlü bilgi, belge, bildirge ve beyannameler ile Kuruma yapılması gereken başvuruların Kanunda öngörülen sürenin son gününde yapılamaması ve söz konusu durumların yetkili makamlardan alınan belgelerle kanıtlanması halinde bu yükümlülüklerin Kurumca sorunların ortadan kalktığı tarihi takip eden 5. işgününün sonuna kadar ertelenecek ve muhteviyatı primlerin de aynı sürede Kuruma ödenmesi halinde bu yükümlülüklerin 5510 sayılı Kanunda öngörülen yasal süresinde yerine getirilmiş sayılacaktır.

 

 

Meslek Mensuplarına Ek Süre Verilmesi

 

Meslek mensubunun kendisinin veya yakınının vefat etmesi ve vefat tarihi itibarıyla beyanname/bildirimin verilme süresinin bitimine 7 gün veya daha az süre kalmış olması durumunda, yakını veya kendisi vefat eden meslek mensubu tarafından beyanname/bildirimleri  verilen  mükelleflerin mezkûr  beyanname/bildirim  verilme süreleri ile bunlara istinaden tahakkuk eden vergilerin ödeme sürelerinin son günü, bunların verilmesi gereken sürenin son gününü takip eden günden itibaren 7. güne uzatılmıştır.

 

 

Ev Hizmetlerinde Çalışan Hizmetliler

 

  • SSİY’nin 9. maddesinde yapılan değişiklikle;

 

5510 sayılı Kanunun ek 9. maddesi kapsamında ev hizmetlerinde aynı gerçek kişi yanında ayda 10 gün ve daha fazla çalışanlar ile konut kapıcılığı işyerlerinde çalıştırılanlar da sigortalı sayılanlar kısmına eklenmiş, vazife malullüğü aylığı bağlanmış malullerden muhtar olarak seçilenler hakkında kısa vadeli sigorta kolları ile uzun vadeli sigorta kolları uygulanmayacağı, Kanunun ek 9. maddesi kapsamında ev hizmetlerinde aynı gerçek kişi yanında ayda 10 günden az çalışanlar hakkında iş kazası ve meslek hastalığı sigortası, istekleri  halinde uzun  vadeli  sigorta hükümleri  ile  genel sağlık  sigortası  hükümlerinin uygulanacağı belirtilmiştir.

 

 

Sigortalı İşten Ayrılış Bildirgesi

 

  • SSİY’nin 25. maddesinde yapılan değişiklikle;

 

Yönetmeliğin Sigortalı işten ayrılış bildirgesi başlıklı 25 inci maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki cümleler eklenmiştir.

Sigortalı işten ayrılış bildirgesi Ek-5 ve Ek-5/A’nın açıklamalar bölümündeki işten ayrılış ve eksik gün nedenlerine ilişkin kodları belirlemeye ve bu kodlarda değişiklik yapmaya Kurum yetkili kılınmıştır ve yapılacak düzenlemeler işverenlere Kurumca duyurulacaktır.

 

Otomatik İşyeri Tescili

 

  • SSİY’nin 27. maddesinde yapılan değişiklikle;

 

Otomatik işyeri tescili ile ilgili 10.03.2018 tarihli RG’de yayımlanan 7099 sayılı Kanunla yapılan değişiklikler gereğince bu tarihten geçerli olmak üzere; 5510 sayılı Kanunun 4/1 (a) bendi kapsamında sigortalı çalıştırılmasa dahi şirket kuruluş sözleşmesi, ruhsat gibi belgelere istinaden kamu kurum ve kuruluşları tarafından Kuruma elektronik ortamda intikal ettirilen işyeri tesciline ilişkin bilgilere göre SGK tarafından otomatik işyeri tescili yapılacağına dair fıkra Yönetmeliğe de eklenmiştir.

 

Tescili yapılacak işyerinde, hem ayın 1’i ila 30’u arasında, hem de ayın 15’i ila takip eden ayın 14’ü arasındaki çalışmalarına istinaden ücret alan sigortalıların bulunması halinde, her iki çalışma döneminden dolayı iki ayrı işyeri bildirgesi düzenlenerek ayrı ayrı işyeri tescili yapılacaktır.

 

 

İşyeri Sicil Numarası Ve Mahiyet Kodu

 

  • SSİY’nin 28. maddesinde yapılan değişiklikle;

 

İşyerinde yürütülen işin, hangi işkolu koduna girdiği 26/12/2012 tarihli ve 28509 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan İş Sağlığı ve Güvenliğine İlişkin İşyeri Tehlike Sınıfları Tebliğine göre belirlenecektir.

 

Mahiyet kodu; yapılan işin özel veya kamu sektörüne ait daimi veya geçici olduğunu belirtmeye yönelik olup tek hane rakamdan ibarettir. 

 

Özel sektöre ait devamlı işyerlerine, ‘2’ ve özel sektöre ait geçici işyerlerine ‘4’ mahiyet kodu , 10/12/2003 tarihli ve 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanununun 3. maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde belirtilen kamu idareleri ve kamu iktisadi teşebbüsleri ile bunların bağlı idare, ortaklık, müessese ve işletmeleri ve yukarıda belirtilenlerin ödenmiş sermayesinin % 50’sinden fazlasına sahip oldukları ortaklık ve işletmeler, özel kanunlarına göre personel çalıştıran diğer kamu kurumlarına ait devamlı işyerlerine ‘1’, geçici işyerlerine ‘3’ mahiyet kodu verilecektir.

 

 

İşyeri Bildirgesi İle Birlikte Verilecek Diğer Belgeler

 

  • SSİY’nin 29. maddesinde yapılan değişiklikle;

 

5510 sayılı Kanunun 4/1 (a) ve (c) bentleri kapsamında sigortalı çalıştırılan işyerlerinin tescilinde, işyeri bildirgesinin yeterli olacak ancak, elektronik ortamda temin edilebilenler hariç olmak üzere eki belgeler (İkamet belgesi, imza sirküleri, Ticaret Sicil Gazetesi ve Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi Genel Tebliği ekinde yer alan sözleşme örneği) ihtiyaç olması hâlinde istenecektir.

 

Ancak, Kanunun 4/1 (a) bendi kapsamında sigortalı çalıştırılan işyerlerinin tescilinde;

 

a) İşverenden iş alan alt işverenler tarafından, Kanundan doğan yükümlülükleri başlamadan önce, asıl işverenle yapmış olduğu sözleşmenin bir örneği,

b) Adi ortaklıklar tarafından; noter onaylı ortaklık sözleşmesi,

c) İhale konusu işlerde; işin sözleşmesi veya işin üstlenildiğini gösterir idarenin yazısı,

ç) İnşaat işyerlerinde; varsa arsa sahibi ile müteahhit arasındaki inşaat yapım sözleşmesi, elden, posta yoluyla veya Kurumca belirlenen şekilde gönderilmesi zorunludur.

 

 

İşyerinin Nakli, Devri, İntikali

 

  • SSİY’nin 33. maddesinde yapılan değişiklikle;

 

  • İşveren Uygulama Tebliğinin “8.1.1-İşyerinin Tescili” başlığındaki hükümler Yönetmeliğe aktarılmıştır.

 

  • Devir veya intikal, şirketlerin nevilerinin değişmesi, birleşmesi, bölünmesi veya bir şirketin diğer bir şirkete katılması ya da adi şirketlerde yeni ortak alınması durumunda ve işyerinin aynı ünitenin görev alanına giren başka bir adrese nakledilmesi halinde, yeni adresin işyerinin nakledildiği tarihten itibaren 10 gün içinde işyeri bildirgesi ile e-sigorta kanalıyla işyerinin işlem gördüğü SGK müdürlüğüne bildirilmesi halinde yeni işyeri dosyasının tescil edilmeyecek, işlemler eski işyeri dosyası üzerinden devam ettirilecektir.

 

  • İşyerlerinde işletme adı değişikliklerinde işyeri bildirgesi verilmeyecek, bu değişiklik bir yazı ile Kuruma bildirilecektir.

 

 

İş Kazası Ve Meslek Hastalığının Soruşturulması

 

  • SSİY’nin 37. maddesinde yapılan değişiklikle;

 

Sadece “malûliyet veya ölümle neticelenen” iş kazalarında Kurumun denetim ve kontrolle görevli memurlarınca veya Bakanlık iş müfettişlerince soruşturulmasına ilişkin sınırlama kaldırılarak, SGK müdürlüklerince karar verilemeyen tüm iş kazaları soruşturma kapsamına alınmıştır.

 

 

Sigortalılara Verilecek Olan İstirahatlar (Raporlar)

 

  • SSİY’nin 39. maddesinde yapılan değişiklikle;

 

  • 5510/4-1 (a) bendi kapsamındaki sigortalılarının geçici görevlendirilmiş olmaları ve 5510/4-1 (b) bendi kapsamındaki sigortalıların yürütmekte oldukları iş veya çalışma konuları nedeniyle yurtdışında bulunmaları şartı kaldırılarak, sigortalıların ülkemiz ile sosyal güvenlik sözleşmesi bulunmayan ülkelerdeki tedavileri sonucu verilen istirahat raporlarının ilgili ülke mevzuatına uygun olduğunun ülkemiz dış temsilciliklerince onanması hâlinde, yetkilendirilen hekim ve sağlık kurullarının ayrıca onayı aranmayacaktır.

 

  • İstirahat raporlarının elektronik ortamda düzenlenmesi durumunda yetkilendirilen sağlık hizmet sunucularınca istirahat raporunun, düzenleme tarihinden itibaren üç iş günü  içerisinde  onaylanacak, istirahat raporunun elektronik ortamda düzenlenememesi  halinde,  yetkilendirilen  sağlık hizmeti  sunucularınca  istirahat raporlarının birer nüshası düzenlendiği tarihten itibaren üç iş günü içinde sigortalının işyerinin  kurulu  bulunduğu sosyal  güvenlik  il müdürlüklerine/sosyal  güvenlik merkezlerine, sözleşmeli ülke sigortalısının belgeleri ise sağlık yardımı belgesini düzenleyen  sosyal  güvenlik il  müdürlüklerine/sosyal  güvenlik merkezlerine gönderilecektir.

 

  • Sigortalılara bir takvim yılı içinde tek hekim tarafından ayaktan tedavilerde verilecek istirahat sürelerinin toplamının 40 günü geçemeyecek, bu süreyi aşan istirahat raporlar sağlık kurulunca verilecektir.

 

 

Geçici İş Göremezlik Ödeneğinin (Rapor Parasının) Ödenmesi Ve Hesaplanması

 

  • SSİY’nin 40. maddesinde yapılan değişiklikle;

 

  • Sigortalı, aynı süre içinde aynı sigortalılık hâline tabi olacak şekilde birden fazla işyerinde çalışması hâlinde,

 

  • Maddedeki her bir işyeri için SPEK üst sınırı dikkate alınarak ayrı ayrı bulunacak günlük kazançlarının toplamı geçici iş göremezlik ödeneğe esas günlük kazancını oluşturması hükmü kaldırılmış ve; ilgili dönem prime esas kazançlar toplamı, bir ay için 30, toplamda 90 günü geçmemek üzere bu kazançlara esas prim ödeme gün sayısına bölünmesi suretiyle gelir ve ödeneğe esas günlük kazancı hesaplanacaktır.

 

  • Mahsuplaşma talebinde bulunan iş yerlerinde çalışan sigortalılara ödenecek geçici iş göremezlik ödeneğinde(rapor parası); protokol yapılarak işverence ödenip SGK ile mahsuplaşma yapılabilmesine ilişkin Kamu idareleri ile toplu iş sözleşmesi işyerleri ile ilgili sınırlama kaldırılmıştır.

 

  • Geçici iş göremezlik ödeneğinin (rapor parası), ilgili belge veya bilgilerin Kuruma intikalini takip eden yedi iş günü içinde geçmiş süreler için sigortalıların kendilerine, kanunî temsilcilerine, vekillerine veya sigortalının tanımlı banka hesap numarasına ya da anlaşmalı banka şubelerine ödenmesi hususunda Kuruma yetki verilmiştir.

 

  • 5510/4-1 (a) kapsamındaki sigortalıların istirahatli olduğu dönemde işyerlerinde çalışıp çalışmadığına dair bildirimleri, işverenleri tarafından istirahatin sona erdiği aya ait APHB/MPHB’nin verileceği süre içinde Kurumca belirlenen usule göre elektronik ortamda yapılabilecektir.

 

  • Çalışılmadığına dair bildirimin yapılmaması veya süresi dışında yapılması halinde Kanunun 102. Maddesinin 1. Fıkrasının (i) bendine göre idari para cezası uygulanacaktır.

 

 

Sevk İşlemleri

 

  • SSİY’nin 50. maddesinde yapılan değişiklikle;

 

5510/4-1 (a) bendi kapsamındaki malullük, yaşlılık ve ölüm prim ödeme gün sayıları 1800 günün altında olduğundan malullük tespiti için yetkili hastanelere sevki yapılmayan sigortalıların malûl sayılmaları durumunda, 1800 günü olmakla birlikte 5510/4-1 (b) bendi kapsamındaki ve prim borcu olması nedeniyle masrafları kendilerince karşılanmak üzere sevkleri yapılan sigortalılar, aylık bağlanmadan önce prim borçlarını ödemesi ve malul sayılmaları halinde sevk işlemlerine ilişkin masrafları SGK tarafından karşılanacaktır.

 

 

Malûllük Aylığı Başvurusu Ve İstenecek Belgeler

 

  • SSİY’nin 53. maddesinde yapılan değişiklikle;

 

Malullük durumunu gösteren sağlık kurulu raporu alınmadan doğrudan malullük aylığı bağlanması talebinde bulunan sigortalılardan varsa talep tarihinden önceki 6 ay içerisinde SGK tarafından yetkilendirilmiş hastanelerce düzenlenmiş durum bildirir sağlık kurulu raporları da kabul edilecektir.

 

 

Yaşlılık Toptan Ödemesi Ve İhyası

 

  • SSİY’nin 59. maddesinde yapılan değişiklikle;

 

Toptan ödeme talebi ile birlikte yaşlılık aylığı bağlanması talebinde de bulunanlara ve talep tarihi itibari ile yaşlılık aylığı için diğer şartları taşımakla birlikte gerekli prim ödeme gün sayısını sonradan tespit edilen hizmet süreleriyle tamamlayanlardan,

 

Toptan ödeme talebinden önce tahsis talebinde bulunanlara ilk tahsis talep tarihi,

 

Diğerlerinde ise toptan ödeme talep tarihi,

 

Esas alınarak aylık bağlanacak ve toptan ödeme tutarı da bağlanacak aylıklardan mahsup edilecektir.

 

 

4 / A Bendi Kapsamındaki Sigortalıların Prime Esas Kazançları

 

  • SSİY’nin 97. maddesinde yapılan değişiklikle;

 

Resmi Gazete yayımlanan İşveren Uygulama Tebliğinin “7-Prime Esas Kazancın Tespitine İlişkin Usul Ve Esaslar” başlığındaki sigortalıların prime esas kazançlarına ilişkin hükümleri yönetmeliğe taşınmıştır.

 

  • 4/a kapsamındaki sigortalılara yapılan ücret ve ücret dışı ödemelerin prime esas kazanca dahil edilip edilmemeleri ile ilgili olarak 5510 sayılı Kanunun 80. Maddesi hükümleri çerçevesinde;

 

Yıllık izin ücreti akdin feshedildiği ay,

 

Toplu iş sözleşmeleri uyarınca geriye dönük yönelik ücret farkları ilişkin oldukları ay,

 

Toplu iş sözleşmesi hükümleri uyarınca bir aydan fazla istirahat alan sigortalılara geçici iş göremezlik ödeneği yanı sıra işverence ödenen ücretler istirahatli bulunulan aylar,

 

Kazancına dahil edilecektir.

 

  • Ücretsiz izin, istirahat gibi çeşitli nedenlerle ay içinde sigortalının çalışmasının bulunmadığı ve ücret ödenmediği aylarda prime esas kazanca dahil olacak nitelikte ücret dışında bir ödeme yapılması halinde, ücret dışındaki bu ödemeler, ödemenin yapıldığı ayda sigortalının prim ödeme gün sayısının bulunmaması nedeniyle ödemenin yapıldığı tarihi takip eden iki ayı geçmemek üzere ilgili ayların prime esas kazancına dahil edilecek, ancak ödemenin yapıldığı tarihi takip eden iki ayda da ücret ödemesine hak kazanılmadığı durumlarda, ücret dışındaki bu ödemeler prime esas kazanca dahil edilmeyecektir.

 

  • İşe iade için kesinleşen mahkeme veya özel hakem veya arabuluculuk kararının göre işçiye işe başlatılması halinde ödenecek en çok dört aya kadar olan ücret ve diğer haklar mahsup edilmemiş haliyle prime tabi tutulacak ve bu sürelerin prim ödeme gün sayısından sayılacaktır.

 

  • İdari yargı tarafından verilen kararlara istinaden sigortalılara fiilen çalışmadıkları süreler için ücret ve benzeri nitelikte ödeme yapılması halinde; ücretler, ilişkin olduğu aylara mal edilmek, ücret dışındaki diğer ödemeler ise ödendiği ayın kazancına dahil edilmek suretiyle prime tabi tutulacaktır.

 

  • Sigortalılara;

 

  • Yemek parası adı altında yapılan ödemelerin, işyerinde veya müştemilatında işveren tarafından yemek verilmemesi şartıyla, fiilen çalışılan gün sayısı dikkate alınarak günlük asgari ücretin % 6’sı, yemek verilecek gün sayısı ile çarpılması sonucunda bulunacak miktarı,

 

  • Sigortalının hizmet akdinin devam etmesi şartıyla ve fiilen çalışmasının olup olmadığı üzerinde durulmaksızın; sigortalı veya isteğe bağlı sigortalı sayılmayan, kendi sigortalılığı nedeniyle gelir veya aylık bağlanmamış olan çocuklarından 18 yaşını, lise ve dengi öğrenim veya 3308 sayılı Kanunda belirtilen aday çırak, çırak ya da işletmelerde meslekî eğitim görmesi halinde 20 yaşını, yükseköğrenim görmesi halinde 25 yaşını doldurmamış ve evli olmayan çocukları ile yaşına bakılmaksızın Kanuna göre malûl olduğu tespit edilen evli olmayan çocuklarından en fazla iki çocuk için çocuk zammı adı altında yapılan ödemelerin, çocuk başına aylık asgari ücretin %2'si, 657 sayılı Kanunun 4. maddesinin mülga (C) fıkrası kapsamında çalışan sigortalıların aynı şartları haiz her bir çocuğu için % 4’ü oranındaki tutarı,

 

  • Aile zammı adı altında yapılacak ödemelerin, sigortalının hizmet akdinin devam etmesi şartıyla fiilen çalışmasının olup olmadığı üzerinde durulmaksızın, sigortalının eşinin Kanuna tabi zorunlu sigortalı olmayı gerektirecek şekilde çalışmaması ve Kurumdan gelir veyahut aylık almaması durumunda, aylık asgari ücretin %10'u, 657 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin mülga (C) fıkrası kapsamında çalışan sigortalıların aynı şartları haiz eşi için % 20’si oranındaki tutarı,

 

prime esas kazanca dahil edilmeyecektir.

 

  • Sigortalı adına ay içinde özel sağlık sigortası primi ve bireysel emeklilik katkı payı adı altında işverence yapılan ödemeler toplamının aylık asgari ücretin % 30’una isabet eden kısmı prime esas kazanca dahil edilmez, ancak kalan tutar ödendiği ayın prime esas kazancına dahil edilir. 

 

  • Sigortalının özel sağlık sigortası ve bireysel emeklilik katkı payının ödendiği aydaki prime esas kazancının, Kanunun 82. maddesine istinaden belirlenen prime esas kazanç üst sınırının üzerinde olması halinde, söz konusu özel sağlık sigortası ve bireysel emeklilik katkı payları takip eden iki ayda üst sınır aşılmamak kaydıyla sigortalının prime esas kazancına dahil edilir.

 

  • Sigortalı adına işveren tarafından yalnızca özel sağlık sigortası primi veya yalnızca bireysel emeklilik katkı payı ödenmiş olması durumunda, prime esas kazanca dahil edilecek tutar, ödenen özel sağlık sigortası primi veya bireysel emeklilik katkı payı üzerinden %30 oranındaki istisna tutarının düşülmesi suretiyle hesaplanır.

 

  • Ayni yardımlar, ölüm, doğum ve evlenme yardımları, görev yollukları, seyyar görev tazminatı, kıdem tazminatı, iş sonu tazminatı veya kıdem tazminatı mahiyetindeki toplu ödemeler ve keşif ücreti, ihbar tazminatı ve kasa tazminatı prime tabi tutulmaz.

 

  • Kanunun 80. maddesinin birinci fıkrasının (c) bendine göre; sigortalılara yakacak, temizlik, aydınlatma ve benzeri nitelikteki giderleri ya da tahsil veya mesken yardımı gibi kanunda ismen sayılmayan nedenlerle yapılan ödemeler, ödemenin yapıldığı aydaki prime esas kazanca dahil edilir. 

 

  • 4857 sayılı Kanunun 61. maddesindeki istisnai hüküm üzerinde durulmaksızın hak kazanıldığı halde kullanılmayan yıllık izin süresi için ödenecek ücretlerden kısa vadeli sigorta kolları primi kesilir.

 

 

Prim Ödeme Gün Sayısı Ve Günlük Kazanç

 

  • SSİY’nin 100. maddesinde yapılan değişiklikle;

 

  • 5510/4-1 (a) kapsamındaki sigortalılar, işe başladığı ay/dönem içinde işten ayrılan sigortalıların ilgili ay/dönemdeki prim ödeme gün sayıları, ay/dönemin ilk günü işe başlayıp son günü işten ayrılanlar hariç olmak üzere sigortalının işe giriş tarihi ve işten çıkış tarihleri dahil edilerek o ayda çalıştığı gün sayısı kadar Kuruma bildirilir.

 

  • 5510/4-1 (a) kapsamındaki sigortalılar için SGK’ya bildirilecek prim ödeme gün sayısı, istirahat, ücretsiz izin, disiplin cezası gibi çeşitli nedenlerle ay/dönem içinde hak kazanılmış hafta tatili dışında, çalışmadığı ve çalışmadığı günler içerisinde ücret almadığı günlerin bulunması durumunda, ilgili ay/dönemdeki prim ödeme gün sayısından ücret alınmayan gün sayısının çıkartılması suretiyle hesaplanacaktır.

 

  • Kurumdan geçici iş göremezlik ödeneği (rapor parası) alan sigortalılara, Kurumca ödenen geçici iş göremezlik ödeneği ile normal günlük kazançları arasındaki fark ücretleri veya Kurumca ödenen geçici iş göremezlik ödeneği dikkate alınmaksızın ayrıca normal günlük ücretlerinin İşverenlerce ödendiği durumlarda, geçici iş göremezlik ödeneği alan sigortalılara istirahatlı bulundukları süreler için işverenlerince yapılan bu ödemeler, Kanunun 80. maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinin (1) numaralı alt bendi kapsamında değerlendirilerek prime tabi tutulacaktır

 

  • Kurumdan geçici iş göremezlik ödeneği (rapor parası) alan ve ay/dönem içinde istirahatli olan sigortalıların prim ödeme gün sayıları, ücret aldığı günler dikkate alınmak suretiyle hesaplanır. Prime tabi tutulan bu ödemelerin sigorta primine esas günlük kazanç alt sınırının altında kalması halinde, Kanunun 82. maddesi gereğince prime esas günlük kazanca tamamlanarak, iş kazası ve meslek hastalığı sigortası primi de dahil olmak üzere prime tabi tutulur ve bu primlerin ilişkin olduğu süreler aylık prim ve hizmet belgesinde prim ödeme gün sayısına ilave edilecektir.

 

  • Sigortalıların işe başladığı ay/dönemdeki prim ödeme gün sayılarının ve prime esas kazanç tutarlarının hesaplanması sırasında, 4857 sayılı Kanunda öngörülen hafta tatili ücretine hak kazanıp kazanmadığı hususu göz önüne alınır ve hak kazanılan hafta tatili prim ödeme gün sayısına dahil edilir.

 

  • Hafta tatiline hak kazanmadıkları halde hafta tatili yapan sigortalılara, kullanmış oldukları hafta tatili için ücret ödenmesi zorunlu olmadığından, bu süreler prim ödeme gün sayısının hesaplanması sırasında dikkate alınmaz.

 

  • Hak kazanılmadığı halde kullanılmış olan hafta tatili için ücret ödenmesi halinde, prime esas kazanca tabi bu ödemelere ilişkin süreler de prim ödeme gün sayısına dahil edilecektir.

 

 

Aylık Prim Ve Hizmet Belgesinin Düzenlenmesi, Verilmesi Ve Saklanması

 

  • SSİY’nin 102. maddesinde yapılan değişiklikle;

 

İşveren Uygulama Tebliğinin “2.1-Aylık Prim ve Hizmet Belgelerinin Düzenlenmesi” başlığı altındaki hükümlerin Yönetmeliğe de eklenmiş ve APHB’nin takip eden ayın 23’ü olan verilme süresi, MPHB uygulamasına istinaden takip eden ayın 26’sı olarak Yönetmelik metninde de değiştirilmiştir.

 

 

Sigorta Primlerinin Ödenme Süresi Ve Erken Ödeme

 

  • SSİY’nin 108. maddesinde yapılan değişiklikle;

 

  • 5510 sayılı Kanunun 4. maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinin (4)numaralı alt bendine tabi olarak tarımsal faaliyette bulunanlar, genel sağlık sigortası primi ile kısa ve uzun vadeli sigorta kolları primlerinden ait olduğu yılın Ocak-Haziran dönemi primlerini Temmuz ayı sonuna, Temmuz-Aralık dönemi primlerini takip eden yılın Ocak ayı sonuna kadar ödeyebileceklerdir.

 

  • Görevine son verilen sigortalılardan iş mahkemelerince veya özel hakem tarafından verilen kararlar uyarınca göreve iadesine karar verilen sigortalı için verilmesi gereken aylık prim ve hizmet belgelerinden dolayı tahakkuk edecek sigorta primleri,

 

  • Arabuluculuk faaliyeti sonunda tanzim edilen ve ilam niteliğini haiz bulunan anlaşma belgesi uyarınca sigortalı için verilmesi gereken aylık prim ve hizmet belgelerinden dolayı tahakkuk edecek sigorta primleri,

 

  • Toplu iş sözleşmelerine tabi işyeri işverenlerince veya kamu idarelerince ya da yargı mercilerince verilen kararlar ile arabuluculuk faaliyeti sonunda tanzim edilen ve ilam niteliğinde bulunan anlaşma belgesine istinaden, hizmet akdinin mevcut olmadığı veya askıda olduğu bir tarihte ödenen ücret dışındaki ödemelere ilişkin sigorta primleri,

 

prim ödeme yükümlüsü olan kurumlarınca ödenecektir.

 

 

Özel Nitelikteki İnşaatlarda Araştırma Ve Re’sen Yapılacak İşlemler

 

  • SSİY’nin 111. maddesinde yapılan değişiklikle;

 

Maddenin önceki hali sadeleştirilerek, asgari işçilik hesaplamalarında inşaatın ruhsatnamesinde yer alan yapı sınıfı ve grubu esas alınarak araştırma işlemi yapılacaktır.

 

 

Araştırma Ve Re’sen Yapılacak İşlemlerde Ortak Hükümler

 

  • SSİY’nin 112. maddesinde yapılan değişiklikle;

 

  • Kurumun denetim ve kontrolle görevlendirilmiş memurlarınca inceleme yapılmasının istenilmeyeceğinin dilekçe ile bildirilmesi hükmünün madde metninden çıkarılarak, asgari işçilik hesaplaması sonucu ortaya çıkan borcun işverence tebliğ tarihinden itibaren bir ay içinde ödenmesi veya itirazda bulunulmaması halinde borcun kesinleşecek ve işlemler sonuçlandırılacaktır.

 

  • Ünitece hesaplanan borca ilişkin, işverence faturalı işçilik ödemeleri, fatura mukabili iş yaptırılması, işin kısmen devamlı işyeri sigortalıları ile yapılması, Kanunun 4. maddesinin birinci fıkrasının a) bendi  kapsamı  dışındaki kişilerin  çalışması nedenleriyle itiraz edilmesi halinde, SGK’nın denetim ve kontrolle görevlendirilmiş memurlarınca inceleme yapılacaktır.

 

Söz konusu yönetmeliğe ulaşmak için tıklayınız.

 

Yönetmeliğin son hali için tıklayınız.

 

Saygılarımızla.

 

Esas Bağımsız Denetim S. M. Mali Müşavirlik A. Ş.

 

 

"Güven, Kontrole Mani Değildir."Bize Ulaşın

Teklif Al

Vergi Takvimi