×

Sosyal Güvenlik Kurumunca Elektronik Ortamda Yapılacak Tebligat İşlemlerine Dair 2021-38 Sayılı SGK Genelgesi Yayımlandı.

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından 10.11.2021 tarihinde 2021/38 sayılı “Sosyal Güvenlik Kurumunca Elektronik Ortamda Yapılacak Tebligat İşlemleri” konulu Genelge yayımlanmıştır.

 

Bilindiği üzere; Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından hazırlanan “Sosyal Güvenlik Kurumunca Elektronik Ortamda Yapılacak Tebligata İlişkin Yönetmelik” 24.09.2021 tarih ve 31608 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmış ve kurum tarafından tebliği gereken tüm evrakın elektronik ortamda tebliğ edilebilmesine imkan tanınmıştı.

 

2021/38 sayılı genelgesiyle, elektronik ortamda yapılacak tebligat işlemlerinin usul ve esasları açıklanmıştır. Buna göre;

  • SGK mevzuatı gereği tebliği gereken tüm evrakları, işverenlere ve sigortalılara elektronik ortamda yapabilecektir.

 

  • 01.10.2021 tarihi ve sonrasında 5510 sayılı Kanunu’nun 4-1/a (SGK) ve 4-1/c (Emekli Sandığı) bentlerine göre sigortalı sayılan kişileri çalıştıran gerçek veya tüzel kişiler ile tüzel kişiliği olmayan kurum ve kuruluşlar, 01.10.2021 tarihinden itibaren 3 ay içinde elektronik tebligat adresi almak zorundadır.

 

  • 01.10.2021 tarihinden itibaren işveren olanlar ise, sigortalı çalıştırmaya başladığı ayı/dönemi takip eden aydan itibaren üç ay içinde elektronik tebligat adresi almak zorundadırlar.

 

  • İşverenler dışındaki kişilerin elektronik tebligat adresi almaları isteğe bırakılmıştır. Ancak İsteğe bağlı olarak kendilerine elektronik tebligat yapılmasını isteyen kişiler elektronik tebligat sistemini kullanmak zorunda olup daha sonra bu kapsamdan çıkamayacaklardır.

 

  • e-Tebligat işlemleri gerçekleştirilirken, tüzel kişi işyeri için yapılan başvurularda vergi kimlik numarası, gerçek kişi işyeri için yapılan başvurularda ise T.C. Kimlik Numarası esas alınacaktır.

 

  • Elektronik imzalı evrak işveren veya sigortalının elektronik ortamdaki adresine ulaştığı tarihi izleyen beşinci günün sonunda tebliğ edilmiş sayılacaktır.

 

  • Elektronik ortamda imzalanan ve idari para cezasına ilişkin olan evrakın tebliğ tarihi, beşinci gün olsa da, tebligatın elektronik ortamdaki adresine ulaştığı tarihi izleyen beşinci günden önce de, idari para cezası indirimli olarak ödenebilecektir.

 

  • Tüzel kişilerde ticaret sicil kaydının silindiği (nevi değişikliği, birleşme halleri dahil) tarih itibarıyla, gerçek kişilerde ilgilinin ölümü veya gaipliğine karar verildiğinde, elektronik tebligat adresi kullanıma kapatılacaktır.

 

  • 12.5.2010 tarihli ve 27579 sayılı Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği’nin 39. maddesinin yedinci fıkrası uyarınca işverenlerce “Çalışılmadığına Dair Bildirim Giriş Sistemi”nde görüntülenebilen istirahat raporları, çalışılmadığına dair bildirimin SGK’ya gönderilmesi için yapılan tebligat yerine geçtiğinden elektronik tebligat kapsamı dışında tutulmuştur.

 

  • E-Tebligat gönderildiğinde muhatabın e-Devlet sisteminde kayıtlı olan cep telefonu numarasına SMS ve/veya e-posta adresine bilgi mesajı gönderilecektir.

 

  • Elektronik yolla tebligatın zorunlu bir sebeple yapılamaması hâlinde, kendilerine elektronik tebligat yapılması gereken muhataplara, 7201 sayılı Tebligat Kanunu ile 6183 sayılı Kanunda yer alan hükümlere göre tebligat yapılacaktır.

 

Başvuru Şekli ve Aşamaları ile Yetkilendirme

  • Sosyal Güvenlik Kurumunca elektronik ortamda yapılacak tebligat işlemleri SGK tarafından

kurulan teknik altyapı üzerinden yapılacaktır.

 

  • Elektronik tebligat (e-Tebligat) adresi alacak ve kullanacak olan muhataplar www.turkiye.gov.tr adresinden (e-Devlet üzerinden) başvuru yapmaları gerekmektedir.

 

  • SGK’da işverenlik kaydı bulunmayan kullanıcılar/sigortalılar kişisel tebligatlarını görüntülemek üzere müracaatlarını "Gerçek Kişi İsteğe Bağlı" seçeneğinden başvuru yapacaklardır.

 

  • Gerçek kişi işverenler bakımından işverenin kendisi veya işveren vekili tarafından, “Gerçek Kişi İşveren” seçeneğinden başvuru yapacaklardır.

 

  • Tüzel kişi işverenler bakımından ise MERSİS veya SGK işyeri tescil kaydında yönetici/müdür/kanuni temsilci olarak tanımlı olanlar "Tüzel Kişi" seçeneğinden başvuru yapacaklardır.

 

  • Elektronik tebligat adresi almak zorunda olan muhataplar şahsi işlemlerinden doğan (borçlanma, tescil vb.) tebligatları almak için, “Gerçek Kişi İsteğe Bağlı” seçeneğinden başvuru yapacaklardır.

 

  • Gerçek kişi işverenler bakımından başvuruyu yapan işveren veya işveren vekilinden biri, tüzel kişi işverenler bakımından her bir yönetici/müdür/kanuni temsilci, tebligatların görüntülenebilmesi için üçüncü kişilere yetki tanımlayabilecektir.

 

  • Tüzel kişilik için yapılan başvuru sonrası, aynı vergi kimlik numarası altında veya gerçek kişi işyeri için yapılan başvuru sonrası aynı T.C. Kimlik Numarası altında yeni bir işyeri dosyasının tescil edilmesi halinde, yeni tescil edilen işyeri için elektronik tebligat adresi alınmasına gerek bulunmamaktadır.

 

  • Tüzel kişilik adına, birden fazla yönetici bulunması durumunda, tek bir yöneticinin- e-Tebligat başvurusu yapması yeterli olacaktır. Bir yöneticinin yaptığı başvuru sonrasında, diğer yöneticiler de herhangi bir başvuru gerekmeksizin, tüzel kişilik adına gelen e-Tebligatları görüntüleyebilecek, yapılmış olan bu başvuruyu daha önce tebligat gönderilmemiş olması şartıyla, silebilecek ve yeni kullanıcıları alt hesap olarak ekleyebilecektir.

 

Sosyal Güvenlik Kurumunca Elektronik Ortamda Yapılacak Tebligata İlişkin yönetmeliğe ulaşmak için tıklayınız.

 

Söz konusu Genelgeye ulaşmak için tıklayınız.

 

E Devlet üzerinden SGK e-Tebligat Başvurusu için tıklayınız.

 

Saygılarımızla.

 

Esas Bağımsız Denetim S. M. Mali Müşavirlik A. Ş.

"Güven, Kontrole Mani Değildir."Bize Ulaşın

Teklif Al

Vergi Takvimi