×

Kasım Ayında Yerine Getirilmesi Gereken Bazı Yükümlülükler.

 

 

  1. Emlak Vergisi İkinci Taksidi Ödemesi

 

Emlak Vergisi Kanunu’nun 30. maddesi uyarınca emlak vergisi birinci taksitinin Mayıs ayı sonuna kadar ödenmesi gerekir. İkinci taksitin ise Kasım ayı içinde ödenmesi zorunludur. Ödenmesi gereken emlak vergisinin % 10’u oranında hesaplanacak Taşınmaz Kültür Varlıklarının Korunmasına Katkı Payı’nın da emlak vergisi taksitleri ile birlikte ödenmesi gerekir. 

 

Aynı zamanda işyerlerine ait çevre temizlik vergisi tutarının da emlak vergisi taksit süreleri içinde ödenmesi gerekmektedir. Bilindiği gibi konutlara ait çevre temizlik vergisi, su faturalarında ayrıca gösterilmek suretiyle tahsil edilmektedir.

 

Belediyeler, ödenmesi gereken emlak vergisi tutarlarını, emlak sahiplerine bildirmedikleri için emlak vergisi mükelleflerinin, ödemeleri gereken vergiyi belediyelerden öğrenmeleri ve belediyelerin hesapladıkları vergiyi kontrol ettikten sonra ödeme yapmalarını öneririz. Emlak vergisi, ilgili belediyeye doğrudan ödenebileceği gibi, belediyenin banka hesabına da yatırılabilir. Emlak vergisinin posta çeki ile ödenmesi de mümkündür. Brüt alanı 200 metrekareyi aşmayan tek meskene sahip emekliler, gaziler, özürlüler, şehitlerin, dul ve yetimleri, hiçbir geliri olmayanlar için bina vergisi oranı sıfır olarak uygulanacak, yani bunlar 2020 yılında da emlak vergisi ödemeyeceklerdir.

 

Ödemeler belediyelerin veznelerinden, e-devlet sistemi üzerinden, PTT ya da belediyelerin kendi internet siteleri aracılığıyla banka kartları ile yapılabilecektir.

 

 

  1. Veraset Ve İntikal Vergisi İkinci Taksidi Ödemesi

 

Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu’nun 19. maddesine göre; veraset ve intikal vergisinin, tahakkukundan itibaren 3 yılda ve her yıl Mayıs ve Kasım aylarında olmak üzere iki (toplam 6) eşit taksitte ödenmesi gerekir. 

 

Yarışma ve çekilişlerde kazananlara ödenecek ikramiyeler ile futbol müsabakalarına ve at yarışlarına ait müşterek bahisler dolayısıyla dağıtılacak ikramiyelerden kesilen vergiler beyanname verme süresi içinde ödenmek zorundadır.

 

 

  1. 7326 Sayılı Kanun Uyarınca Ödenmesi Gereken 1. Taksit (Peşin) ve 2. Taksit Ödemesi

 

9 Haziran 2021 tarihli ve 31506 sayılı Resmi Gazete’de de yayınlanarak, aynı tarihte yürürlüğe giren 7326 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun’a ilişikn başvuru süreleri 31.08.2021 tarihinde sona ermekteyken 27.08.2021 Tarih ve 31581 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 4420 Sayılı Cumhurbaşkanı kararı ile başvuru 30.09.2021 tarihine, ilk taksit ödeme süreleri de 31.10.2021 tarihine uzatılmıştı.

Bu kapsam yapılacak taksitli ödemelerde ilk taksit ödemesi 01.11.2021 tarihinde yapılması gerekirken (31.10.2021 tarihi hafta sonuna denk geldiğinden), taksit seçeneğini kullanan mükelleflerin ödemelerinde 2. ve daha sonraki taksit süreleri uzatılmamıştır.

Dolayısıyla, 7326 Sayılı Kanun Uyarınca Ödenmesi Gereken 2. Taksit Ödemesi için son tarih 30.11.2021 tarihidir.

 

7326 sayılı Kanuna göre, yapılandırma, matrah ve vergi artırımlarında ilk 2 taksitin süresinde tam ve eksiksiz olarak ödenmesi gerekiyor. Aksi halde yapılandırma, matrah ve vergi artırımı bozuluyor, geçersiz oluyor (7326 sayılı Kanun, Mad. 9/6).

 

7326 sayılı Kanun kapsamında ödenmesi gereken taksitlerin ilk ikisinin süresinde ve tam olarak ödenmesi koşuluyla, kalan taksitlerden; bir takvim yılında en fazla iki taksitin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi hâlinde, Kanun hükümleri ihlal edilmiş sayılmamakta ve ödenmeyen veya eksik ödenen taksit tutarlarının borçlunun başvuru sırasında tercih ettiği taksitlendirme süresinin son taksitini izleyen ayın sonuna kadar, gecikilen her ay ve kesri için 6183 sayılı Kanuna gecikme zammı oranında hesaplanacak geç ödeme zammı ile birlikte ödenmesi şartıyla Kanun hükümlerinden yararlanılmaya devam edilmektedir.

 

 

  1. 7256 Sayılı Kanun Uyarınca Ödenmesi Gereken 6. Taksit Ödemesi

 

7256 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanun kapsamında yapılandırılan borçların 6. taksit ödeme süresi 30.11.2021 Salı günü sona ermektedir.

 

Ödemelerinizi;

 

• İnteraktif Vergi Dairesinden veya GİB Mobil uygulamasından (Google Play (Android), APP Store (IOS), APP Gallery (Huawei)),

 

• www.gib.gov.tr adresinde yer alan “Borç Sorgulama ve Ödeme” bölümünden 02.00-23.45 saatleri arasında anlaşmalı bankaların banka kartı/kredi kartı, yabancı ülkede faaliyet gösteren bankalara ait kartlar ile,

 

• Banka hesabından havale ile,

 

• Vergi tahsiline yetkili bankalar aracılığıyla,

 

• Vergi dairesi vezneleri aracılığıyla,

 

• PTT şubelerine,

 

yapabilirsiniz.

 

İnternet üzerinden yapılacak ödemelerde herhangi bir mağduriyetin oluşmaması için, tarayıcıya www.gib.gov.tr  adresi yazılarak giriş yapılmasına dikkat edilmesi gerekmektedir. 

 

Saygılarımızla.

 

Esas Bağımsız Denetim S. M. Mali Müşavirlik A. Ş.

 

"Güven, Kontrole Mani Değildir."Bize Ulaşın

Teklif Al

Vergi Takvimi