×

İlave İstihdam Sağlayan İşverenlerin Ödedikleri Sigorta Primlerinin Kullandıkları Kredilerin Faizlerinden Düşülebilmesine İlişkin 7319 Sayılı Kanun Resmi Gazete’de Yayımlandı.

7319 Sayılı " Sigortacılık ile Diğer Bazı Alanlara İlişkin Kanunlarda ve Bir Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun " 25.05.2021 tarihli ve 31491 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

 

Kanun'un 4. maddesi ile 4447 sayılı Kanuna geçici 31. madde eklenmiş ve belli şartlar dahilinde özel sektör işyeri işverenlerince ilave olarak işe alınan sigortalılar için sigorta prim tutarlarının, işverenin KGF destekli çektiği kredinin faizinin İşsizlik sigortası fonundan karşılanabilmesine imkan sağlanmıştır.

 

Kanuna göre; faiz desteğinden yararlanılabilmesi için,

 

  • İşyerinin özel sektör işverenine ait olması,

 

  • Sigortalının 01/07/2021 ila 30/06/2022 tarihleri arasında işe alınmış olması,

 

  • İşe giriş tarihinden önceki üç aylık sürede toplam on günden fazla 5510 sayılı Kanunun 4-1/(a) ve (c) bentleri kapsamında SGK’ya bildirilmemiş olmaları ve isteğe bağlı sigortalılık hariç 5510 sayılı Kanunun 4-1/bendi kapsamında (SSK, Bağkur, Emekli Sandığı) sigortalı olmamaları,

 

  • 2021 yılı Mart ayına/dönemine ilişkin bildirilen muhtasar ve prim hizmet beyannamelerindeki sigortalı sayısının 50’nin altında olması,

 

  • Sigortalının işe alındığı yıldan bir önceki takvim yılında işe alındığı işyerindeki ortalama sigortalı sayısına ilave olarak çalıştırılması,

 

  • Sigortalının işe alındığı tarihten itibaren 12 ay süreyle muhtasar ve prim hizmet beyannamesinin yasal süresi içinde verilmesi, tahakkuk edecek priminin yasal süresi içinde ödenmesi

 

gerekmektedir.

 

Bu şartları sağlayan işverenin, 4749 sayılı Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanun'un geçici 20. maddesi kapsamında kefalet sağlanan ve kamunun doğrudan veya dolaylı olarak hâkim sermayedar olduğu bankalardan 25.05.2021  tarihinden  30.06.2022  tarihine  kadar  ilgili işverenlerce kullandığı kredilerde 12 aylık süreye ilişkin primlerin ödenmesini müteakip kredi faiz veya kar payı bakiyesinden düşülecektir.

 

Bu destekten, ilave olarak işe alınan en fazla beş sigortalı için 12 ay süreyle yararlanılır.

 

Buna ilaveten, 2021 yılı Mart döneminde 4447 sayılı Kanun'un geçici 24., geçici 27. maddenin birinci fıkrasının (b) bendi ve geçici 28. maddenin ikinci fıkrası kapsamında en az 20 gün nakdi ücret desteğinden yararlandırılan sigortalının haftalık normal çalışma süresine dönmesi durumunda, gerekli şartlar sağlanmak kaydıyla işyeri faiz desteğinden 12 ay süreyle ve en fazla beş sigortalıya kadar yararlandırılacaktır.

 

25.05.2021  ila  30.06.2022 tarihleri arasında ilk kez 5510 sayılı Kanun kapsamına alınan işyerleri ve daha önce tescil edildiği halde ortalama sigortalı sayısının hesaplandığı yılda sigortalı çalıştırılmaması nedeniyle muhtasar ve prim hizmet beyannamesi vermeyen işyerleri de, bu maddede belirtilen şartlar sağlanmak kaydıyla, maddenin yürürlük tarihinden sonra ilk defa sigortalı bildiriminde bulunulan ayı takip eden üçüncü aya ilişkin muhtasar ve prim hizmet beyannamesinden itibaren bu maddenin üçüncü fıkrasında belirtilen süre kadar bu destekten yararlandırılır.

 

Konuyla ilgili genelge yayımlandığında ayrıntılı sirküler yayımlanacaktır.

 

Kanun’un bu desteğe ilişkin 4. maddesi yayım tarihinde yürürlüğe girmiştir.

 

Söz konusu Kanuna ulaşmak için tıklayınız.

 

Saygılarımızla.

 

Esas Bağımsız Denetim S. M. Mali Müşavirlik A. Ş.

 

"Güven, Kontrole Mani Değildir."Bize Ulaşın

Teklif Al

Vergi Takvimi